HABERLER>DÜNYADAN
18 Ekim 2011 Salı - 11:27

İsrail ile Hamas arasında tarihi takas başladı

Gazze Şeridi’nde iktidarı elinde bulunduran Hamas ile İsrail arasında Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan dolaylı görüşmeler sonucunda yapılan anlaşma çerçevesinde Gilad Şalit ve Filistinli askerlerin takası bugün yapılıyor.

İsrail ile Hamas arasında tarihi takas başladı

İsrail ile Hamas arasında yapılan anlaşmaya göre, 25 Haziran 2006’da Gazze sınırındaki İsrail geçiş noktası Kerim Şalom’dan kaçırılan İsrailli asker Şalit, 1027 Filistinli tutuklu karşılığında serbest bırakılacak. Bugün ilk aşamada 477 tutuklu salıverilecek.
 
Anlaşma çerçevesinde sınır dışı edilmesi öngörülen bazı Filistinli mahkumların bir kısmının Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. İsrail Kanal 2 televizyonu, sınır dışı edilmesi öngörülen 40 tutuklunun 10'unun Türkiye'ye, 15'inin Katar'a, 15'inin ise Suriye'ye gönderileceğini bildirdi.
 
Sabah erken saatlerde başlayan takas sürecinde şu ana kadar yaşanan gelişmeler şöyle: 
 
11.20: İsrailli yetkililer, Şalit'in İsrail'in gözetiminde olduğunu doğruladı.
 
11.00: Netanyahu'nun Twitter hesabundan yapılan açıklamada, "Tel Nof Hava Üssü'ne ulaştım, Şalit ailesiyle bir araya geldim ve onlara 'Bugünü gördüğümüz için çok memnunum. Çok yakında Gilad'a kavuşacaksınız' dedim" ifadeleri kullanıldı.
 
10.55: Tutukluların ikna edildiği ve Gazze'ye doğru yola çıktığı belirtildi.
 
10.45: Filistinli kadın tutuklu Meryem El Tarabin'in, Gazze'de ikamet mecburiyetini reddettiği için takas anlaşmasının dışında kaldığı ifade edildi.
 
10.40: İsrail Başbakanı Netanyahu, Tel Nof Hava Üssü'nde Şalit ailesiyle bir araya geldi.
 
10.38: İsrail ordusundan bir yetkili, iki Filistinli kadın tutuklunun Gazze'ye gönderilmeyi reddetmesi üzerine takas sürecinde bazı aksamalar olduğunu açıkladı.
 
10.35: Reuters'a konuşan istihbarat kaynakları, Türkite, Karar ve Suriye'ye gönderilecek Filistinli tutukluların uçuşları öncesi Kahire Havaalanı'nda güvenlik önlemlerinin artırıldığını ifade etti.
 
10.30: BBC, Şalit'in ailesiyle telefonda konuştuğunu ve yetkililerin İsrailli askerin sağlık durumunun iyi olduğunu doğruladığını aktardı.
 
10.23: Kanal 2 televizyonu, Şalit'in Mısır'a ulaştığında üzerinde İsrail ordu üniforması olduğunu açıkladı.
 
10.18: 22'si kadın 96'sı erkek toplam 118 tutuklunun Beitunya sınır kapısından Ramallah'a geçeceği ve burada Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından karşılanacağı bildirildi.
 
10.17: Filistinli milletvekili Mustafa Barghuti, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bugün 1,027 Filistinli, akrabaları ve Şalit ailesi için çok büyük bir gün" dedi.
 
10.15: Mısır devlet televizyonu ise Şalit'in henüz Refah Sınır Kapısı'nın geliş salonunda beklediğini, bir saat içinde İsraillilere teslim edileceğini aktardı. Kanal, Şalit'in transfer sırasında çekilen fotoğraflarını yayınlayacağını açıkladı.
 
10.14: İsrail silahlı kuvvetleri Şalit'in İsrail ordusuna ait bir üsse ulaştığını doğruladı. Kanal 2 televizyonu, İsrail temsilcisinin Şalit'le bir araya geldiğini bildirdi.
El Arabiya ise 477 Filistinli tutuklunun Kızıl Haç'a teslim edildiğini duyurdu.
 
10.05: BBC'ye konuşan kaynaklar, Şalit müzakerelerinde İsrail'i temsil eden eski Mossad ajanı David Meidan'ın kimliğinin doğruluğunu tespit etmek için Şalit olduğu iddia edilen kişiyle Mısır'da bir araya geleceğini aktardı.
 
09.55: Kanal 2 televizyonu Hamas taraftarlarının Ramallah'a geldiklerini bildirdi. Hamas yanlılarının yeni terör saldırıları gerçekleştirme ve başka askerler kaçırma yemini ettiği öne sürüldü.
 
09.51: Hamas Başbakanı İsmail Haniye, serbest kalan Filistinli mahkumları karşılamak üzere Refah Sınır Kapısı'na gitti
 
ÖNCE FİLİSTİNLİ TUTUKLULAR SONRA ŞALİT
09.47: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'ndan bir kaynak da adının açıklanmaması kaydıyla AFP'ye yaptığı açıklamada, "Şalit Mısır tarafına teslim edildi. Ancak Filistinli tutuklular gidecekleri yere ulaşmadan Şalit'in teslim edilmeyecek" dedi.
 
09.40: Hamas sözcüsü El Cezire Arapça'ya takasın planlandığı gibi sürdüğünü ve Kızıl Haç ekiplerinin Filistinli tutuklularla bir araya geldiğini söyledi. 
 
09.35: İsrailli ordu yetkilileri de Şalit'in Mısır'da olduğunu bildirdi.
 
09.31: Mısır resmi haber ajansı MENA, Hamas'ın Şalit'in İsrail'e teslim edildiği haberlerini yalanladığını aktardı. Hamas'ın açıklamasında ilk grup Filistinli tutuklu serbest kalmadan Şalit'in İsrail'e teslim edilmeyeceği belirtildi.
 
 09.25: Şalit'in, Kerim Ebu Salim sınır noktasında bulunan bir İsrail kampına ulaştığı bildirildi. Ancak bu durum İsrailli yetkililer tarafından doğrulanmadı.
 
09.18: İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, Şalit ailesinin Tel Nof Hava Üssü'ne ulaştığını ve oğullarını beklediklerini bildirdi. Noam Şalit, "Bugünün hayatımın en mutlu günlerinden biri olduğunu söyleyebilirsiniz" dedi.
 
09.10: Üst düzey Hamas yetkilileri, Şalit'in Mısırlı yetkililere teslim edildiğini açıkladı.
 
09.07: Tel Nof Hava Kuvvetleri Üssü’ne diş x-ray cihazları içeren çok sayıda tıbbı malzeme ve donanım getirildiği belirtildi.
 
09.05: Şalit'in ailesi Tel Nof üssüne gitmek için yola çıktı.
 
09.04: İsrail askeri kaynakları, tutsak takasının TSİ 10.00’da gerçekleşeceğini açıkladı. Kızıl Haç, tüm Filistinli mahkumların kimlik tespitinin gerçekleştirildiğini belirtti.
 
09.03: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Tel Nof askeri üssüne geleceği belirtildi. Netanyahu, Şalit serbest kaldıktan sonra burada bir konuşma yapacak.
 
 MISIR-İSRAİL SINIRINA DOĞRU YOLA ÇIKTI
08.59: Gilad Şalit’in, İsrail ve Mısır arasında bulunan Kerem Şalom sınır geçiş kapısına hareket ettiği bildirildi.
 
08.51: 16 Filistinli mahkumun Ofar hapishanesinden Mali Odomin güvenklik noktasına aktarıldığı belirtildi. Takas anlaşması gereğince, Şalit İsrail’e teslim edilmeden ve sağlık durumunun iyi olduğu kesinleşmeden hiçbir filistinli mahkum serbest kalmayacak.
 
08.44: Filistin’in El Aksa televizyonu, Hamaslı kaynaklara dayanarak verdiği bilgide, Şalit’in henüz serbest bırakılmadığını belirtti. Hamas ve İsrail'in, güvenlik nedenleriyle takas anlaşmasında belirlenen aşamaların gerçekleşme zamanına çok dikkat ettiği belirtildi.
 
08.41: İsrail basını, Hamaslı yetkililere dayandırdığı bilgiye göre, Gilad Şalit’in Refah sınır kapısından geçerek Mısır’a girdiğini belirtti.
 
08.33: El Cezire’ye konuşan Filistinli kaynaklar, 2006’dan bu yana Hamas’ın tutsağı olan İsrailli asker Gilad Şalit’in Gazze’den Mısır’a hareket ettiğini belirtti.(Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'AB'den Türkiye'ye düşmanca tavırlar var'
Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komitesi'nin gündeminde Türkiye ...
ABD'den dev tatbikat
Hamas ile İsrail arasındaki esir takasına sadece bir gün kaldı. Anlaşmanın ...
İspanya'da büyük skandal: 300 bin bebek satılmış!
İspanya'da Katolik Kilisesi papaz ve rahibeleri, doktorlarla anlaşıp 50 ...
 
IndyCar’da feci ölüm!
Kuzey Amerika’nın en büyük motor sporları organizasyonlarından biri olan ...
Sel felaketi hayatı felç etti!
Tayland’da, üç aydır etkili olan seller nedeniyle hayatını kaybedenlerin ...
ABD'den İran'a savaş sesleri
Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili üyesi Mike Rogers, Washington ...
 
Dünya sisteme karşı ayaklandı
ABD’li göstericilerin Wall Street karşıtı hareketi, dünyanın dört bir ...
Kaddafi yüzünü gösterdi, başkentte çatışma!
Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi güçleri, devrik lider Muammer Kaddafi'nin ...
Sarkozy'den ''gönül alma'' mesajı
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 1915 olaylarıyla ilgili Erivan'da ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva