HABERLER>DÜNYADAN
25 Eylül 2009 Cuma - 00:00

İran'da ikinci uranyum tesisi!

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İran'ın kendilerini yapım aşamasında olan ikinci bir uranyum zenginleştirme tesisi konusunda bilgilendirdiğini doğruladı.’

İran'da ikinci uranyum tesisi!

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İran'ın kendilerini yapım aşamasında olan ikinci bir uranyum zenginleştirme tesisi konusunda bilgilendirdiğini doğruladı.’
 
TAHRAN-NEW YORK - İran bugüne dek yalnızca başkent Tahran'ın 250 km güneyindeki Natanz santralinde uranyum zenginleştirdiğini söylüyordu. Adlarının açıklanmasını istemeyen diplomatlar ise, İran'ın UAEK Başkanı Muhammed el Baradey'e bu hafta başında bir mektup göndererek ikinci tesisin varlığını itiraf ettiğini iddia ettiler.
 
Sabah saatlerinde ortaya atılan iddialar Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından doğrulandı. UAEK sözcüsü Marc Vidricaire, İran'ın Pazartesi günü kuruma gönderdiği mektupta "pilot tesis" olarak nitelendirdiği yeni bir uranyum zenginleştirme tesisinin yapım aşamasında olduğu konusunda bilgi verdiğini söyledi.
 
Bu gelişmeden sonra ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı Gordon Brwn ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ortak bir basın açıklaması düzenleyerek, İran'ın gerekli adımları atmaması halinde daha ağır yeni yaptırımların söz konusu olacağını açıkladı.
 
OBAMA: İRAN KONSEYİN KARARLARINA UYMALIDIR
 
Basın toplantısında söz alan Barack Obama, "İran’’ın nükller propgramı konusunda gerekli adımları atmasının vakti gelmiştir. Çabamızı devam ettireceğiz ancak anlaşmlar yerli yerine getirilmeli. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda bu, daha da önem arz etmektedir. İran, nükler programını açıkça ortaya koymak zorundadır. Güvenlik Konseyi kararlarına uyacağını açıklamalıdır. Bu olursa İran’’la ilişikilerimiz devam edecektir."
 
SARKOZY: İRAN'A KARŞI CEPHE OLUŞTURDUK
 
Obama'dan sonra söz alan Sarkozy de, "daha önce de İran’’a diyalog çağrısı bulunduk, anack başarılı olamadı. Bugünkü bilgi dışında bir tesis ortaya çıktı. Şimdi ciddi bir zorlukla karşı karşıyayız. Şimdi hareket edersek yol katetme olasılığımız söz konusu olabilir. Aralık'a kadar adım atılmazsa yeni yaptırımlar söz konusu, 3 ülke bu konuda tek bir cephe oluşturdu" sözleriyle İran'ı uyardı.
 
BROWN: ŞOK VE HAYAL KIRIKLIĞI
 
İngiltere Başbakanı Gordon Brown da son gelişmelerin "şok ve hayal" kırıklığına neden olduğunu İran'ın gerekli adımları atmazsa daha fazla yalıtılacağını ve daha ağır yaptırımlala karşı karşıya kalacağını söyledi.
 
Zenginleştirilmiş uranyum hem İran'ın savunduğu gibi barışçı amaçlarla, hem de Batılı ülkelerin şüphelendiği gibi nükleer yakıt ve silah yapımında kullanılabiliyor.
 
Daha önce BM Güvenlik Konseyi, İran'dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini tamamen durdurmasını istemişti. Bu talebi reddeden İran'a yeni yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştı.
 
BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi, Almanya ve İran gelecek hafta Cenevre'de buluşarak konuyu yeniden ele alacak. Bu toplantı ertesinde İran'a yeni yaptırımların sözkonusu olabileceği bildiriliyor.
 
İLK TESİS DE GİZLENMİŞTİ
 
İran hükümeti daha önce de Natanz santralinin varlığını da açıklamamış; durum bundan birkaç yıl önce İranlı muhalifler tarafından dünyaya duyurulmuştu. Bu tesis, UAEK denetçileri tarafından düzenli aralıklarla teftiş ediliyor.
 
BM'ye bağlı olan bu kurumun denetçileri geçen ayki son ziyaretlerinde Natanz'da uranyum zenginleştirmekte kullanılan 4 bin 592 santrifüj bulunduğunu, 3 bin 716 santrifüjün de imal edilmekte olduğunu bildirmişti.
 
İran bu hafta bu tesiste uranyum zenginleştirme kapasitesini artıracağını söylemişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pakistan'da 6 Türk gözaltına alındı
Pakistan'da 6 Türk, El Kaide'yle bağlantılı oldukları şüphesiyle gözaltına alındı.’
’“Saldırılar soykırım düzeyine ulaştı’”
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, ülkesinde düzenlenen son dönemdeki ...
İsrail’’den dinci Yahudiler’’e karşı özel tim
İsrail ordusu, Batı Şeria'daki aşırı sağcı Yahudi yerleşimcilerin ...
 
Kocayak meyve çalarken’…
Efsanevi canlı olarak bilinen 'Kocaayak'ın ABD'nin Kentucky ...
Ünlü yıldızın iğrenç sırrı!
Eski çocuk yıldız Mackenzie Phillips, pop yıldızı babası John Phillips’’le ...
G-20 öncesi çatışma!
ABD'nin Pittsburg kentinde yapılacak G-20 zirvesi öncesinde göstericilerle ...
 
Başından 13 kez vurulan kedi evine döndü
Avustralya'da bir kedi havalı tüfekle başından 13 kez vurulmasına ...
’“Barış görüşmelerine dönmeyeceğiz’”
Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail ile aralarındaki temel anlaşmazlıklar ...
Film gibi soygun
İsveç'in başkenti Stockholm'de bir güvenlik şirketinin deposu, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva