HABERLER>DÜNYADAN
21 Ekim 2011 Cuma - 15:20

İran'dan Türkiye'ye büyük destek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine Ankara'ya gelen Ali Ekber Salihi'nin ziyaretinden terörle mücadelede işbirliği çıktı. Görüşmenin ardından basın toplantısında Salihi, “Kesinlikle Murat Karayılan’ı yakalamadık” dedi.

İran dan Türkiye ye büyük destek

ANKARA - Davutoğlu, Salihi ile görüşmelerinde PKK ve PJAK terörüne karşı işbirliği yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.
 
İranlı bakan ise PKK-PJAK sorununun iki ülke için de ortak olduğunun altını çizerek Tahran'ın terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğunu vurguladı.
 
EN BAŞTA ORTAK SORUN TERÖRLE MÜCADELE
Davutoğlu, PKK’nın bölgedeki istikrarı ve Türk-Kürt-İran ittifakını tehdit ettiğini belirterek, “Mücadele için belli mekanizmalar kuruldu. PKK ve PJAK'a karşı mücadele kararlılığı devam edecek ve ortak eylem düzenlenmesi için işbirliğinde bulunacak” dedi.
Sözlerine Türk halkına başsağlığı dileyerek başlayan Salihi ise “Türkiye’nin sorunu bizim sorunumuzdur, bizim sorunumuz Türkiye’nin sorunudur” diyerek Tahran’ın terörle mücadele işbirliğindeki kararlılığını vurguladı.
 
Salihi, Ankara ziyaretinin aslında daha sonra gerçekleşmesini planladıklarını ancak, Çukurca saldırısı dolayısıyla tarihi öne çektiklerini belirtti.
 
KARAYILAN MUAMMASI
PKK lideri Murat Karayılan'ın İran'da yakalanıp sonra serbest bırakıldığıyla ilgili İran basınında yer alan haberlerle ilgili bir soru üzerine de "Karayılan hiçbir zaman İran tarafından yakalanmamıştır. Yakalansa neden serbest bırakalım ki? Türk kardeşlerimize verirdik. Bizim nasıl bir mentalitemiz olabilir ki paylaşmayalım?" dedi.
 
Basın organları, Ağustos ayında, İranlı yetkililere dayandırarak Karayılan’ın yakalandığı haberini vermiş ancak haber hiçbir kaynak tarafından doğrulanmamıştı. Daha sonra PJAK'ın iki numarasının tutuklanmış olabileceği iddiaları ortaya atılmış, Karayılan ise PKK yanlısı basın organları aracılığıyla haberleri yalanlamıştı.
 
Davutoğlu da konuyla ilgili, "Türkiye ve İran, PKK ile PJAK arasında fark gözetmemektedir. Özellikle bugünlerde Türkiye ile İran arasındaki dostluğu bozmak için birçok açıklama olabiliyor. Biz bunlara fırsat vermiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
AB'YE PJAK SİTEMİ
İranlı bakan, Avrupa Birliği’ne PJAK’ı bir terör örgütü olarak tanımadığı için sitem ederek, “Umuyoruz ki, Davutoğlu'nun da yardımıyla bu konuyu onlara hatırlatacağız” dedi. İki bakan, 14'üncü Türk-İran Yüksek Güvenlik Konseyi toplantısının da yakın bir zamanda yapılacağını ifade etti.
 
KADDAFİ SONRASI LİBYA VE SURİYE
İki bakanın görüşmesinde ayrıca Kaddafi sonrası Libya ve Suriye gibi bölgesel gelişmeler de ele alındı. Davutoğlu, “Türkiye olarak bugüne kadar hep Ortadoğu'daki hakların demokratik taleplerini destekledik. Umarız eski Libya halkın demokratik isteklerini en kısa zamanda tamamlar ve demokratik Libya yoluna devam eder” derken, Salihi de 42 yıllık Libya rejimini deviren Libya halkına tebriklerini sundu.
 
Devletlerin kendi halklarının meşru isteklerine olumlu tepki vermesi ve reformların hızlandırılması konusunda Türkiye ile İran'ın görüş birliğinde olduğunun altını çizen Salihi, "Başka ülkelerin bu sürece müdahale etmemesi gerekiyor" dedi.
 
Davutoğlu Suriye'de demokratik bir değişim gerçekleşmesi ve operasyonların en kısa zamanda durması konusunda görüş paylaştıklarını da ifade etti.
 
"WASHINGTON'DAN BİZE GELEN BİLGİLERİ PAYLAŞTIK"
Bakan Davutoğlu, İran'ın Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi'ne yönelik bir suikast planladığı yönündeki iddialarını değerlendirdiklerini de belirtti. Davutoğlu, "Ben bize ABD tarafından aktarılan bilgileri Salihi ile paylaştım. Salihi de böyle bir iddianın tamamen asılsız olduğunu belirtti. İran'ın böyle bir tutum sergileyeceğine inanmıyoruz. Ama ABD ellerinde delil olduğunu söylüyor. Suudi Arabistan da bazı iddialarda bulundu" dedi.
 
Önemli olanın bu bilgilerin paylaşılması ve gerekli adımların atılması olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Suikast girişimlerinin yapılmasını bırakın düşünülmesini bile kabul etmeyiz" dedi. Salihi de, "Bu dünyaya bir skandal olarak lanse edildi. Böyle şeyleri nasıl İran üzerine kuruyorlar şaşırıyorum. 32 sene geçti devrimden bu yana. İran'ın böyle olaylara karıştığını gösteren tek bir olay yoktur. Çok büyük bir yanlışlık yaptılar İran'a, nasıl bir skandalla karşı karşıya oldularını görecekler" dedi.(AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HÜSEYİN AHMETOĞLU 21 Ekim 2011 Cuma 16:11

HAYDİ İSLAM ALEMİ EL ELE ARTIK ÇOK GEÇ KALDINIZ.VURUN ŞU YUMRUĞUNUZU BİR ARADA DÜNYAYİ ÇATLATIN.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaddafi'yi ''şehit'' ilan etti!
Linç edilen Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesine ...
Adli tıptan Kaddafi raporu
Aylardır bulunduğu yerle ilgili çeşitli rivayetler yayılan Libya’nın devrik ...
İspanya başardı, ETA silah bıraktı
Yaklaşık iki yıl önce ateşkes kararı alan terör örgütünden, silahlı mücadelenin ...
 
Flaş! Muammer Kaddafi öldürüldü!
Ulusal Geçiş Konseyi'nin yaralı olarak yakalandığını belirttiği devrik ...
Kaddafi'nin son kalesi de düştü
Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi, devrik lider Muammer Kaddafi'nin son kalesi ...
Atina'yı pislik götürüyor!
Yunanistan'da temizlik işçilerinin grevi sonrası başkent Atina'da çöp ...
 
Arnavutluk'ta Türk gemisi battı: 3 ölü
Arnavutluk polisi, bir Türk ticari gemisinin Adriyatik Körfezi’nde bir ...
Obama ve Avrupa'dan saldırıya kınama
ABD Başkanı, Hakkari saldırısına ilişkin açıklamasında, "ABD bir müttefik ...
Bir milyon kişi meclise yürüyor
Yeni kemer sıkma önlemlerini protesto etmek amacıyla 48 saat sürecek eylemlerini ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva