HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
14 Eylül 2009 Pazartesi - 00:00

İncir ağacının altında yatan tarih’…

Tarihi Celcus Kütüphanesi’’ne ait eksik parçaların Selçuk’’taki bir incir ağacının altında bulunduğu öğrenildi. ’

İncir ağacının altında yatan tarih’…




İZMİR - Efes Antik Kenti'nin en ilgi çekici bölümlerinden biri olan ve yüzyıl önceki kazılarda ortaya çıkarılan Celcus Kütüphanesi'ni, 1970-1978 yılları arasında yürüttüğü çalışmalarla ''ayağa kaldıran'' kişi olarak bilinen Avusturyalı arkeolog Friedmund Hueber'in, eksik parçaları İzmir'deki bir incir ağacının altında bulduğu öğrenildi.
    
Emekli olmasına rağmen günlerinin büyük çoğunluğunu İzmir'in Selçuk ilçesinde geçiren Arkeolog Hueber, Ayasuluk kazılarını ziyareti sırasında AA'ya açıklamalarda bulundu.
    
Hueber, Türkiye'ye ilk kez 1965 yılında geldiğini, çeşitli kazılarda yer aldıktan sonra 1970'te Efes'te çalışmaya başladığını anlattı.
    
Ekibiyle birlikte çalışmalarını Celsus Kütüphanesi üzerinde yoğunlaştırdıklarını, 1903 ve 1904 yıllarındaki kazılarda ortaya çıkan kütüphahe binasının ayağa kalkmasının ''enteresan ve zorlu olaylarla dolu'' olduğunu ifade eden Hueber, Celcus'un orijinal parçaların tam ve doğru yerlere yerleştirilip gerçek haliyle ayağa kalkması için uzun süren arkeolojik ve mimari araştırmalarda bulunduklarını bildirdi.
 
Hueber, Celcus Kütüphanesi üzerindeki çalışmalar sırasında yaşadıkları ilginç olayı, şöyle anlattı: ''Binanın parçaları 1903-1904 kazılarında çıkmıştı. 7 parça Avusturya'ya gitmiş, parçaların bir kısmı Efes'teydi. 52 parça ise İzmir'deki Agora Açık Hava Müzesine gönderilmişti. Bunları bir araya getirirken, çok enteresan bir olay yaşadık.
Arkadaşlarımla 52 parçayı incelemek ve almak için İzmir'e geldik. Alanın tamamını gezdik. Efes'ten hiçbir parçaya rastlamadık. Müzenin bekçisi, öğle tatilinde bizim içeride kalmamıza izin verdi. Arkadaşlarımla tepede bulunan bir incir ağacının altında umutsuzca otururken, baktık ki eksik parçalar oturduğumuz tepenin altında gömülü. Bir arkadaşım ucu görünen bir taştaki motifin Efes mimarisiyle uyumlu olduğunu söyleyince çok ilgimizi çekti. Birkaç gün süren çalışma sonunda, kaybolan parçaları o tepenin altında bulduk. Aslında çok da iyi olmuştu, çünkü toprak, parçaları korumuştu.''
    
'EFES, 3. BOYUTU KÜTÜPHANE İLE KAZANDI'
 
Kütüphane çalışmaları sırasında Roma mimarisi ve Efes kentinin genel mimarisi üzerinde çok önemli bilgilere ulaştıklarını, eğimli temel tekniğinin o güne kadar sanıldığı gibi ilk kez Yunanlılar tarafından değil, Romalılar tarafından kullanıldığını anladıklarını ifade eden Hueber, perspektif ve meydan mimarisiyle ilgili önemli bulgulara ulaştıklarını bildirdi.
    
Hueber, ''Efes, 1978 yılına kadar düz bir alandı, Celcus'un ayağa kalkmasıyla Efes kentine 3. boyut kazandırılmış oldu. Bunu gözlerimizle gördük ve gördük ki burası bir köy mimarisi değil, enfes bir mimari zekanın ürünüdür, anladık ki bir metropolün merkezindeyiz'' dedi.
    
Efes'in ve Selçuk'un hayatında önemli bir yeri olduğunu anlatan Hueber, özellikle burada düzenlenen kültürel etkinlikler ve konserlerden büyük keyif aldığını belirtti.
    
Hueber, ''Bugün gezerken insanlar kütüphanenin ihtişamını görüyor, bense onu oluşturan 757 parçanın bir araya gelişini gözümde canlandırabiliyorum'' dedi.
    
KİTAP YAZACAK
 
Hueber, 1965 yılından bu yana Türkoloji bölümü mezunu olan eşiyle birlikte yılın bir bölümünü burada geçirdiklerini belirterek, eşinin de Türkiye'yi çok sevdiğini bildirdi.
    
Hueber, ''Artık emekli oldum, ama buradan da ayrılamıyorum, eşim de burada yaşamak istiyor, anılarım ve mesleğimle ilgili kitap yazacağım'' diye konuştu.
    
Efes'in, sadece bir arkeolog olması anlamında kendisi için değil, bütün insanlık için büyük önemi bulunduğunu ifade eden Hueber, buradaki her taşın eski zamandan belgeli olduğunu, bunları bozmamak gerektiğini bildirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk halısı bitiyor!
Türkler'in yaklaşık 3 bin yıllık el sanatı olduğu belirtilen el halısında, ...
MTV müzik ödüllerinde kriz!
2009 MTV Video Müzik sahiplerini bulurken geceye Taylor Swift'in ödülünü ...
Yunan gazetesindan ’‘Mustafa’’ promosyonu
Atina'da yayımlanan Elefterotipiya gazetesi, pazar sayısıyla birlikte ...
 
Andy Warhol koleksiyonu çalındı
ABD'nin Los Angeles kentindeki bir evden, Andy Warhol'un yaptığı ...
Fatih Akın Venedik'ten ödülle ayrıldı
Uluslararası Venedik Film Festivali'nde ödül sahipleri belli oldu. ...
Edward Norton maraton koşacak
Amerikalı aktör, Kenya ve Tanzanya'da yaşayan Masai kabilesinin korunması ...
 
Can Yücel İzmir’’de anıldı
Ünlü şair ''Aramızdan ayrılışının 10'uncu yılında Can Yücel'' ...
Dondurulmuş kanı ve başı sergileniyor
Yaptığı heykel kafalarla, dünyaca ünlü heykeltraş Marc Quinn, sergisinin ...
Paris Ramazan'a Baba Zula'yla girdi
Fransa'daki 'Türkiye Mevsimi' etkinlikleri çerçevesinde ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yakıştı mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva