HABERLER>POLİTİKA
27 Mayıs 2011 Cuma - 11:01

‘İlk Türk uçağını İzmir'de yapacağız’

Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım, ilk Türk uçağını İzmir'de üretmek için Hollandalı Fokker Uçak Firması'ndan ortaklık teklifi aldıklarını ve bu teklifi değerlendireceklerini açıkladı.

‘İlk Türk uçağını İzmir de yapacağız’

İZMİR - Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım, ilk Türk uçağını İzmir'de üretmek için Hollandalı Fokker Uçak Firması'ndan ortaklık teklifi aldıklarını ve bu teklifi değerlendireceklerini açıkladı. Firmanın uçak yapım teknolojisini getirmek kaydıyla özel tasarım Türk uçaklarını ortaklaşa üretmek istediğini kaydeden Yıldırım, "Seçimden sonra önümüzdeki en önemli işlerden birisi bu olacak" dedi.

Habertürk Gazetesi Genel Koordinatörü ve Ege Temsilcisi Osman Gençer'i ziyaret eden Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım, Habertürk EGELİ'ye gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı, yeni projelerini açıkladı.  AK Parti'nin Türkiye'nin ilk yerli uçağını üretme projesine Hollanda'lı Fokker uçak firmasının talip olduğunu kaydeden Yıldırım, firmanın üretim yeri olarak İzmir'i seçtiğini açıkladı. Fokker Uçak Firması yetkilileriyle İzmir'de bu konuda bir görüşme de yaptığını açıklayan Yıldırım şöyle konuştu: "Bizim yerli uçak yapım projemizle birkaç ülke ilgileniyor. Bu konuda Hollandalı Fokker isimli eski ve iyi bir uçak firması ile bir görüşme yaptık. Bu işi İzmir'de yapmak istiyorlar. İzmir'in alt yapısını, imkanlarını incelemişler. Fokker, küçük ve orta gövdeli jetler yapıyor. Bombardier ve ATR gibi. Onlar bu teknolojiyi getirmek kaydıyla, ayrıca Türkiye'nin kendi özgün dizaynını yapmaya da katılmak suretiyle bir ortaklık arayışı içindeler. Bizim de 2023 hedeflerimiz arasında 'Yerli uçağımızı yapacağız' şeklinde kamuoyuna deklaremiz var. Onunla ilgili bir görüşme talep ettiler. Geldiler CEO'ları ile İzmir'de bir görüşme yaptık. Seçimden sonra önümüzdeki önemli işlerden birisi bu olacak. Bu bir ortaklık olacak. Onların teknolojisi var, firması var, lisansı var. Ellerindeki tüm teknolojiyi, bilgiyi lisansı ve parayı ortaya koyacaklar. İlk üretim onların denenmiş dizaynları ile yapılacak. Ama asıl özgün Türk dizaynı için çalışmalar aynı anda başlatılacak"
 
10 YILDA UÇURURUZ
Bugün başlansa tamamen Türk yapımı uçağın 10 yılda ancak uçurulabileceğini kaydeden Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uçak yapmak bir şey değil. Onu oturur yaparız. Ancak uçağın uluslararası kabul görmesi için tüm parçaların tek tip onayını almak lazım. Kullanacağın her parçanın serftifikasının alınması lazım. Bunu da Amerika, Avrupa veriyor. Bu teknolojiyi ellerinden çıkarmamak için çok yoruyorlar. Endonezya uçak yaptı, uçuramadı. Çin uçak yaptı. Birkaç kez uçuramadı, sonra Amerika'dan icazet aldı, yavaş yavaş uçuruyor. Rusya, Ukrayna yaptı ama Amerika ve Avrupa sahaları kapalı. Kendi sahalarında uçuyorlar. Mecburen Airbus, Boing ile ortaklık yapmak zorunda kaldı. Uçak sanayinde henüz tekel var. Ayak altına düşmüş bir sektör değil. Otomotiv gibi değil. Otomotivde artık tılsım kalmadı. Ama uçak öyle değil."
 
TEKLİFİ DEĞERLENDİRİYORUZ
Fokker firmasının teklifini değenlendireceklerini de kaydeden Yıldırım "Bizim onun kararını tek başına vermemiz mümkün değil. Doğru da olmaz. Böyle bir teklif var ve onu biz değerlendireceğiz. Seçimden sonra önümüzdeki önemli işlerden birisi bu olacak" dedi. İzmir'in uçak yan sanayi ihtisas bölgesi olmaya da aday olduğunu kaydeden Yıldırım "İzmir uçak endüstrisinin ihtisas bölgesi olmaya aday. Zaten bu konuda ege Serbest Bölgesi'nde bir mayası var. Nasıl medikalde bir şekilde öne çıkmışsa, uçak sanayine ve uçak yapımına destek verecek yan sanayi de burada kurulabilir. Bunu pekala mümkün görüyorum" dedi.
 
CHP SEÇİMİNİ  KOCAOĞLU  YÖNETİYOR
CHP'nin İzmir'deki seçim çalışmalarını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na havale ettiğini de söyleyen Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım, "Başkan Allah selamet versin. 'Genel seçimlere beni karıştırmayın' diyor ama CHP seçimini İzmir'de Aziz Kocaoğlu yürütüyor. Bunu görmemek için çok saf olmak lazım. CHP Aziz Bey'e havale etmiş işi. Öyle görünüyor" dedi.
 
Sahile tramvay projesi kentte tartışıldı mı?
Başkan Aziz Kocaoğlu'nun Aralık ayında Ulaştırma Bakanlığı'na Kordon ve Karşıyaka'ya sahilden tramvay yapma talebiyle başvurduğunu ve onay istediğini söyleyen Yıldırım, bu projeyle iligili endişeleri olduğunu söyledi. Bu konunun İzmir kamuoyunda tartışılması gerektiğini söyleyen Yıldırım "O zaman Kordon yolunu niye yapmadık" diyerek, şöyle konuştu: "Sayın Kocaoğlu Aralık ayında bize müracaat ederek 'Ben Kordon'a ve Karşıyaka'ya sahilden tramvay yapacağım. Bunun için olur verin' dedi. O olurlar verilmek üzere. Ama orayla ilgili benim bir endişem var. İzmirli bunu tartıştı mı acaba? Biz şu viyadüklü yol Kordon'dan geçmesin diye limanda kestik. Tüm riski üzerimize aldık. Şimdi Kordon ile sahil arasına böyle bir tren hattı yapılacaksa o zaman bizim bu yaptığımız ne işe yaradı? Bu proje tartışıldı mı acaba? Bu projenin mutlaka İzmirlilerle tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Bu proje olursa o Kordon'u eskisi kadar rahat kullanamazsınız. O rahatlığı orada kimse bulamaz. O teraslarda oturup dükkandan servisçi gelip hizmet veremez. Projenin toplu taşımacılığa katkısı ayrı bir şey. Kordon ve Karşıyaka sahili ile binalar arasına böyle bir raylı sistemin olması, o bölümde kopukluk oluşturur. İzmirli bunu bilsin. Ben İzmirliler adına konuşmuyorum. Sadece ben erken uyarımı yapıyorum. Benim İzmir'e karşı bir sorumluğum var. Ben buranın vekil adayıyım. Burada İzmir kamuoyunun ilgilendiği veya ilgilenmediği, sevdiği, sevmediği konuları bilmem lazım. İzmir kamuoyunda yeterince tartışılıp tartışılmadığının açıklanmasını isterim. Burada mutabakat var mı yok mu? İnsanlar ne diyor. Yapılsın mı yapılmasın mı? Sadece bilmediğimden soruyorum. Bunu siyasi endişeyle demiyorum. Bakan bizim projeye karşı çıktı diye düşünmeyin. Çünkü o konuda olur verilmek üzere. Bu projenin hakikatten sakin şekilde bu yönüyle, denizle karayı kesiyor mu kesmiyor mu buna bakmak lazım. Ben diyorum ki bu viyadüklü yolu o zaman niye kestik?"
 
İnce siyaset yapıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin metro hattının Otogar, Buca, Narlıdere ve Urla olmak üzere toplam 70 kilometre uzatılması ve bu projelerin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması konusunda müracaat ettiğini hatırlatan Yıldırım, Kocaoğlu'nun bu konuda yaptığı eleştirileri "İnsafsızlık" olarak nitelendirdi. Yıldırım şöyle konuştu:
"Aziz Bey'in bu konudaki beyanatında bir cümle hoşuma gitmedi. Diyor ki, 'Ankara'ya, İstanbul'a lütfettiniz metroları yaptınız. Bizimkinin onayı bekliyor. Bizimkini de yapıverin'. Bir kere onlar bize yarım işlerini devrettiler. Yeni proje teklifleri yok. Yani Ankara Belediyesi ile farkı, onlar devam eden işlerini bize devrettiler, mevcut işi tasfiye ettiler. Yeni bir hat için Ankara'nın talebi yok. İstanbul'un yarım kalanlarla birlikte bir tane yeni hat talebi var. Onlar da planlanıyor. Siz Aralık'ın sonunda müracaat edeceksiniz, 3-4 ay sonra da 'madem yapacaklardı, şu hatları yapsınlar' demek insafsızlık. Bu biraz seçime dönük siyaset. İnce siyaseti Aziz Bey çok iyi biliyor".
 
GÖREVİ İZBAN, REKLAMI BELEDİYE YAPIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD işbirliğinde yapılan Aliağa-Menderes raylı sistemi ve devam projeleri konusunda da Kocaoğlu'na sitemde bulunan Yıldırım, "Görevi İZBAN'a yaptırıyorsun, reklamı belediyeye. Doğru değil" diye konuştu. Yıldırım, "İZBAN konusu da çok hoş değil. Ben Aziz Bey'in kendisine de söyledim. 'Bu ortak iştir, burada adil ol başkan' dedim. 'Reklam yaparken bizden de bahset' dedim. Bilen biliyor. Kullanan 'Allah razı olsun yapanlardan' diyor, belediyeden demiyor. Bilen biliyor ama. Şimdi sen de 'Büyükşehir Belediyesi olarak hattı Torbalı'ya uzatıyoruz' dersen bu yanıltıcı reklam olur. Bu iş Büyükşehir Belediyesi'nin işi değil. Bu yanıltıcı bir reklam. Doğru değil. Görevi İZBAN'a yaptırıyorsun, reklamı belediyeye. O zaman biz de reklam asalım. Bunlar lüzümsuz işler. Bunlardan bir fayda gelmez. Daha güzel konulara yoğunlaşmak lazım" dedi
 
SEÇİMDEN SONRA  İLK İŞ ÇAĞRI MERKEZİ
Seçimden sonra İzmir'e ilk olarak çağrı merkezlerini yaygınlaştıracaklarını, ikinci olarak da İzmir'i dijital arşiv kenti haline getirecek çalışmalar yürüteceklerini söyleyen Yıldırım, şöyle konuştu: "İzmir için ilk planlamayı yaptık. Bornova'da bir çağrı merkezi kurduk. Acil olarak yapılacak konu bu. 500 kişi ile başlayacak. Giderek artacak. İlk icraatı yaptık. İkinci icraat, dijital arşiv kent olacak. Bütün şehirlerin, kamu kurumlarının, şirketlerin, bakanlıkların, beledeyilerin arşivleri dijital ortama aktarılıyor. Kağıt, güve, toz ortamından kalkacak olan arşivler dijital ortama geçirilecek".
 
PROJELERİ "OY"A GÖRE YAPMAYIZ
12 Haziran seçimleri öncesi İzmir için çok sayıda proje vaat ettikleri, İzmir'den yeterli oy alamazlarsa bu projeleri ne ölçüde gerçekleştirebilecekleri konusundaki soruya ise yıldırım "Biz oya göre iş yapmayız" yanıtını verdi. Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bizim sicilimizi seceremizi inceleyin. Biz oya göre iş yapmayız. Siyaset ahlakımıza ters düşer. Hem bu ülkeye karşı sorumluluklarımız var. Türkiye'nin her tarafında oy veren vermeyen herkes bizim vatandaşımız. Vatandaş uçacak, ama siyasetçi uçmayacak. İzmir 2023'e hazırlanacaksa, İzmir marka şehir olacaksa, herkesin görmek istediği yerde olacaksa, İzmir'i bugünkü durumundan kurataracaksa bu projelerin yapılması lazım. Biz imkan bulduğumuz nispette yapacağız. 12 yıllık bir hedef koyduk. Ne kadarını yapabiliriz bilmiyorum. Yapacağız. Ama en azından bunlar kayda girdi. Kim gelirse gelsin bu projeleri devam ettirmek durumunda. Biz olursak biz devam ettiriz. 'Sizden usandık' derseniz bir başkası bu projeleri devam ettirir. Bir şey kayda girdikten sonra o artık çıkmaz".
 
NE KALESİ KARDEŞİM
CHP'nin "İzmir'in kalesi" yorumlarına ise "Ne kalesi kardeşim aramızda 1 milletvekili var" diye tepki gösteren Yıldırım, CHP'nin de son dönemde "10+10 olmak üzere 20 milletvekili çıkaracağız" sözünden dönmeye başladığını söyledi. Yıldırım "Kale muhabbeti var ya, ne kalesi kardeşim. CHP'nin bizden 1 milletvekili fazlası var. Neresi kale. 'Bizim kalemiz İzmir' dediği zaman bu gerçeklerle örtüşmüyor. Olsa olsa İzmir hizmet kalesi olur. CHP'liler 10+10 diyorlardı, şimdi oradan biraz tornistan yaptılar. 9+9 dediler. Şimdi de bir arkadaş 'İzmir kimsenin kalesi değil' demiş. Dediğimiz noktaya gelmiş. Bu iyi bir şey. Makul düzeye geliyor siyaset."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 20 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mehmet@izmir 3 Haziran 2011 Cuma 21:18

ya arkadaşlar yıllardan beri aynı belediyecilik bizim izmirimize ne verdi söyleyin bu kadar korkmayın akp den ben çok seyahat eden biriyim akp nin olduğu belediyeleri bir görün adamlar çalışıyor. bende oyumu takım tutar gibi chp ye verdim ama çok yanlış yapmışım bizler boşuna korkuyoruz. biz bu kafayla gidersek daha çok aynı yerde kalırız ssk yı yönetemeyen bir adam memleket nasıl yönetecek merak ediyorum. bakın arkadaşlar emeklilik yaşı sağ olsun kemal (cemal) kılıçtaroğlu yüzün den kaça çıktı bir araştırın onun dönemindeki ssk yı

Yorumu oyla      12      6  
gurbuz gemecik 28 Mayıs 2011 Cumartesi 09:00

Sayın Bakan göreve yeni mi geliyor? Dokuz yıldır iktidardalar. elini kolunu bağlayan mı var? Yoksa sayın bakan millet vekilliğine değil de belediye başkanlığına mı seçileceğini düşünüyor?

Yorumu oyla      14      8  
HÜSEYİN AHMETOĞLU 28 Mayıs 2011 Cumartesi 00:53

İZMİRİ SEVENLER E TEŞEKKÜR EDİYORUM.İZMİR İ DE KÖRÜ KÖRÜNE BU HALE GETİRENLERE DESTEK OLANLARA DA BİRAZ MANTIKLI DÜŞÜNMEYE DAVET EDİYORUM.NİHAYETİNDE BÖLGEMİZE BİR PROJE SÖZ KONUSU BUNU DAHİ KABULLENMEMENİZ ABES İLE İŞTIGALDIR.BU KADARI DA FANATIK SİYASET HEM İNSANLIĞA ZARAR HEM BÖLGEYE .İZMİR KAZANACAK DEĞERLİ ARKADAŞLAR BUNU ANLAYIN ARTIK.VE ÇOK SEVDİĞİNİZ İZMİRİNİZE NEDEN KÖTÜLÜK YAPIYORSUNUZ .AK PARTİ YAPARSA HER YATIRIMINA MARKA KOYACAK HALİ YOK YA.İŞTE ANTALYA ÖRNEĞİ.NE OLDU ? ONUN İÇİN BİZLER YATIRIMI ALALIM SONRA BEĞENMEZSEK GÖNDERİRİZ.AMA ŞİMDİLİK İZMİRLİ Yİ MANTIKLI DÜŞÜNMEYE DAVET EDİYORUM BU DEFA KESİNLİKLE İZMİR İÇİN BÖLGEMİZ İÇİN AK PARTİYE DESTEK VERELİM

Yorumu oyla      15      11  
ali 28 Mayıs 2011 Cumartesi 00:31

9 yıldır nie uçurmadın o zaman tutan mı var tek başına iktidarsın sen uçurucam dedin de biz uçurma mı dedik muhalefet partisi gibi konuşma bakan izmir oyunu izmirliye atar hadi yallah

Yorumu oyla      14      9  
ahmet tok 27 Mayıs 2011 Cuma 17:47

izmir chp zihniyetinden kurtulacakkkkkkkkkkkkkkk

Yorumu oyla      21      24  
İzmirli 27 Mayıs 2011 Cuma 17:46

Boşver bakanım.izmir buna layık değil.Alışık bunlar MEGAKÖYDE yaşamaya.ugün 15 dakika yağmur yağdı heryeri su bastı.alt yapı yok çünkü.VER İZMİR OYUNU YİNE CHP ye

Yorumu oyla      21      21  
Işık Dikicigil 27 Mayıs 2011 Cuma 16:41

UÇURTMAYI VURMASINLAR ABİ MARS' A NE ZAMAN GİDİYORUZ. BİZ İZMİRLİLER 12 HAZİRANDAN SONRA GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ. BAŞKA ÇILGIN PROCENİZ VAR MI ? UZAY ARAŞTIRMALARI MERKEZİ KURULACAK MI ? BİZ SİZDEN SADECE ŞUNU İSTİYORUZ . URLA DA MENTEŞTE NATO'MERKEZİ Mİ NE OLCAK MIŞ ONU ORADA İSTEMİYORUZ. LİBYA SALDIRISINIDA NE TÜRKİYE DEN NE İZMİR DEN ÜS OLARAK İSTEMİYORUZ

Yorumu oyla      30      14  
zeki 27 Mayıs 2011 Cuma 16:37

GÜZEL HİKAYE ANLATIYOR:)))ANLAT HEYECANLI OLUYOR:))

Yorumu oyla      30      13  
sak 27 Mayıs 2011 Cuma 16:04

9 Yıldır neredeydiniz ?.Hızlı tren kazalarında kaç kişi öldü ?THY nin özelleştirilmesinde % 49.5 oranı niye aşıldı ? denetimden kaçmak için olmasın.Marmarayı niye açamıyorsunuz. ?. Uçak yapmak ülkeyi kurtarmaz.Göz boyamayı boşverin.Dünyayı bekliyen en büyük tehlike açlık.Gelecek tarımda .

Yorumu oyla      32      12  
fikret şen 27 Mayıs 2011 Cuma 15:48

geçmiş on yılda uçurmak için fırsatları vardı da niye şehri geriye götürdüler. Samimi değil, oyumun peşinde sadece.

Yorumu oyla      31      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıç: Çiftçinin yüzü Saadet’le gülecek
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili adayı Şerafettin ...
Çam: Bu gidişe 12 Haziran'da dur diyeceğiz
CHP İzmir 1. Bölge 4. Sıra Milletvekili Adayı Musa Çam, Türkiye’nin bir ...
Beyaz Saray’dan seçim tahmini
ABD-Türkiye ilişkilerinin 2003’e göre daha iyi olduğunu belirten Beyaz ...
 
Şahin MHP'nin dert otobüsünde
Milliyetçi Hareket Partisi’nin, 12 Haziran seçimleri öncesi vatandaşın ...
Kılıçdaroğlu yarın İzmir'de
CHP lideri, yarın Gündoğdu’da yapılacak miting için işi sıkı tuttu. Mitingte ...
Susam: İktidarımızda Vali devletin valisi olacak
İZSİAD toplantısında konuşan CHP İzmir Milletvekili ve milletvekili adayı ...
 
Erdoğan: Bunu bekliyorduk
Başbakan Erdoğan seçim sürecinde bombalı eylemler olabileceğini tahmin ...
İşbilen: Kronikleşmiş sorunlarını çözdük
AK Parti 1. bölge adaya İlhan İşbilen “Cumhuriyet tarihinde özellikle ...
Doğan: Ankara’da ilk işimiz ‘Şehitlik Kanunu’ olacak
AK Parti İzmir 1. bölge milletvekili adayları Bilal Doğan, Harun Özdemir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva