HABERLER>İŞ DÜNYASI
4 Haziran 2024 Salı - 08:58

İhracatçılarından ‘kurban derisi’ çağrısı: Milli servet çöpe gitmesin!

Deri sektöründe yaşanna krizlere ham deri sorunu da eklendi. Ham deriye ulaşmak için kurban bayramının önemine dikkat çeken Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu, “30 civarında. Bayramda yaklaşık 1 milyon hayvan et için kesiliyor. Bunun yüzde 30’u yaklaşık 300 bin adet deri kullanılamaz hale geliyor. Bunun karşılığında 300 bin adet deriden çanta yapmak istersek ortalama 1,5 milyon adet çanta çıkıyor Biz de deri eksiğimiz olduğu için ister istemez ithal ediyoruz” dedi.

İhracatçılarından ‘kurban derisi’ çağrısı: Milli servet çöpe gitmesin!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Kriz içinde olan deri ve deri mamulleri sektörü umudu kurban bayramında arıyor. Deri sektörünün ihtiyacı olan ham derilerin bir bölümünün kurbanlık hayvanlardan elde ediliyor. Ham maddeyi Türkiye’den sağlayamayan deri sektörü ise çareyi ithalatta arıyor.

Ham deriye ulaşmada sorunlar yaşayan sektör, kurban derilerinin ekonomiye katkısı için vatandaşlara uyarıda bulundu.

İŞİNİN EHLİ OLMAYAN DERİYİ YARALIYOR
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu, kurban derilerinin deri sektörüne kazandırılmasıyla ilgili Egedesonsöz’e konuştu.

Gündoğdu, kurban derisinin işi iyi bilen kişiler tarafından yüzülmesi gerektiğini vurgulayarak “Çöpe atılmıyor ama insanlar kurban derisini çöpe atmak durumunda kalıyorlar. Çünkü yanlış kesim ve sonrasında kurban derisinin koruma altına alınması için yapılması gereken soğutma ve tuzlama işlemi düzgün yapılmadığında ürünler çöpe atılmış oluyor. Belki kurbanı kesen kişi atmıyor da alan kişi atıyor. Birinci kötü durum, işinin ehli olmayan kişilerin ispiri denilen bıçağı kullanırken deriyi yaralaması. İkinci kötü durum ise havalar sıcak olduğu için derinin soğutulması ve tuzlanması gerekiyor. Bu işlemler yapılmadığı zaman çöp oluyor” dedi.

300 BİN DERİDEN 6 MİLYON ÇİFT AYAKKABI
Kurban bayramı döneminde yaklaşık yüzde 30 deri kaybı yaşandığına değinen Gündoğdu, “Bizim kayıp tahminimiz yüzde 30 civarında. Bayramda yaklaşık 1 milyon hayvan et için kesiliyor. Bunun yüzde 30’u yaklaşık 300 bin adet deri kullanılamaz hale geliyor. Bunun karşılığında 300 bin adet deriden çanta yapmak istersek ortalama 1,5 milyon adet çanta çıkıyor. Ayakkabı yapmak istersek yaklaşık 6 milyon çift ayakkabı çıkıyor. Terlik veya babet olduğunda 12-23 milyon çift oluyor” şeklinde konuştu.

DERİ EKSİĞİMİZ OLDUĞU İÇİN İTHAL EDİYORUZ

Gündoğru sözlerine şöyle devam etti:

“Öncelikle kesimi yapan kişilerin ehil kişi olması gerekiyor. Derinin soğutulma ve tuzlanma işlemini her insan yapabilir. Buna hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. En doğrusu ise bunların entegre tesislerde kesilmesi. Türkiye’de böyle bir altyapı var mı bilmiyorum ama normla şartlarda yıl içinde kesilen hayvanların büyük bölümü entegre tesislerinde kesiliyor ve bu işlemle bu şekilde yapılıyor. Bıçak değmeden makine yüzümü yapılıyor ve sonrasında soğutularak tuzlanıyor. Entegre tesislerinde yapıldığında sıfır hata ile deri ortaya çıkıyor. Kurban döneminde herkes her yerde bilinçsiz bir şekilde kesiyor. Atık olan o ürün bizim hammaddemiz oluyor. Bu, milli bir servet. Bu kadar kaliteli ve düzgün bir deri Türkiye’de kalmıyor, çöpe gidiyor. Biz de deri eksiğimiz olduğu için ister istemez ithal ediyoruz.”

KURBAN DERİSİ İŞİN KÜÇÜK KISMI, REKABETÇİLİĞİMİZİ KAYBETTİK
Deri ihracatında en büyük sıkıntının ise işçilik maliyetlerinden ve fiyatlardan kaynaklandığını belirten Gündoğdu, “Kurban derisi işin küçük bir bölümü. İhracatta en büyük sıkıntımız, işçilik maliyetlerinin yükselmesi. Dünyada rekabetçiliğimizi kaybettik. Dünyada da bir daralma var ama oranı düşük. Son 4 ayda ihracatı yüzde 30 civarında eksi ile kapattık. 2019 ile karşılaştırdığımızda yüzde 11 civarında bir eksi ile karşı karşıyayız. Yüzde 10 civarında rekabetçilikten dolayı bir eksiğe düşmüş durumdayız. Gelen müşteriyi burada tutamamamızın nedeni de bu. Pandemi sonrası Türkiye’ye gelen alıcıları Türkiye’de tutamadık. Bunun en büyük nedeni fiyatlar. İkincisi ise fiziki durum, organize sanayi bölgesi” ifadelerini kullandı.

SICAKTA KALIRSA DERİ YANAR

Son olarak Gündoğdu, kurban kesiminde vatandaşlara dikkat etmeleri gereken konularda uyarıda bulundu:

“Vatandaşlarımız, kesimi yapan kişinin ehil kişi olup olmadığına dikkat etmeli. Kasap tarafından kesilmesi çok önemli. O kurbanın derisini bir kenara atarken imkan varsa gölgede soğuk bir yerrde muhafaza etsin. 1-2 saat sonra da kalın dişli olan deniz tuzuyla tuzlanması yeterli olacaktır. Sıcak bir ortamda tutarsanız, içi bakterileşiyor ve deri yanıp gidiyor. Kullanılamayacak duruma geliyor.”

 
İzmirli belediye başkanından ‘ironik’ mesaj: Tasarruf var, lütfen ölmeyin!
 
Mavi Gözlü Dev, İzmir'de unutulmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanayicilerin başkanı Yorgancılar: İzmir'de yatırımcı var, arsa yok!
İzmir'in sanayici ve yabancı yatırım potansiyeli açısından büyük bir üretim ...
Pegasus'un filosuna 52 yeni Airbus katılıyor
Pegasus Havayolları Temmuz 2023’te 36 adet Airbus A321neo uçak siparişi ...
Bakanlık'tan KOSBİ'ye 1,3 milyarlık kredi
İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) sanayicilerin daha iyi ...
 
Bankalardan kredi kartlarına yeni düzenleme!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), düzenli olarak yayınladığı Finansal ...
Bazı meslek gruplarına ‘peşin vergi’ geliyor
Doktor, mühendis, diş hekimi ve bazı serbest meslek gruplarına ‘peşin ...
Bir sigara grubuna daha zam!
Bir sigara grubuna 3 lira zam geldi. Söz konusu zam yarından itibaren geçerli olacak.
 
Sebze meyve ihracatında hedef 500 milyon dolar
 Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve ...
TÜSİAD Başkanı: Yerel ve merkezi idare arasında uyuma ihtiyacımız var
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından ...
Yorgancılar'dan büyüme yorumu: Sanayicilerimiz mucize yaratıyor!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkamacılara Ceza Yağdı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Koç'un 'Can'ı İzmir'in sevdalısı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Pahalı, fahiş ve fuhuş!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Emeğin dayanışma gücü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Önemli bir düzeltme!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva