HABERLER>GÜNCEL
3 Temmuz 2023 Pazartesi - 13:04

Hukukçudan 'makas' çağrısı : Ceza artırılsın!

İzmir'de 5 kişinin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı trafik kazasının, "makas atma" olarak isimlendirilen şekilde şerit değiştiren sürücüden kaynaklandığının tespit edilmesi, tehlikeli araç kullanan sürücüleri ve uygulanan cezaları gündeme getirdi.

Hukukçudan  makas  çağrısı : Ceza artırılsın!

Tehlikeli araç kullanan sürücüler sadece kendi hayatlarını değil, araçlarındaki yolcular ile yolu paylaşan diğer araçlardaki kişilerin yaşamını da riske atıyor.

Son olarak İzmir'de 30 Haziran'da 5 kişinin ölümü, 20 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan trafik kazasının, hafif ticari aracıyla "makas atan" 19 yaşındaki sürücüden kaynaklandığı belirlendi.

Sürücünün tutuklandığı olaya ilişkin görüntüler, tehlikeli araç kullanan sürücülerin başka insanların hayatlarını nasıl tehlikeye atabildiğini gözler önüne serdi.

Tehlikeli araç kullanan sürücülere Karayolları Trafik Kanunu'na göre 4 bin 64 lira ceza kesilirken, Türk Ceza Kanunu'nun 179. maddesine göre 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabiliyor.

Bazı sürücüler için denetim ve cezalar caydırıcı olmuyor
Seyir halinde ve sabit noktalarda yapılan denetimlerde bu tarz araç kullananlara yönelik işlem yapılsa da bazı sürücüler için denetim ve cezalar caydırıcı olmuyor.

İzmir Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şamil Özsagulu, AA muhabirine, sürücülerin hem kendi hem de başkalarının hayatlarını riske atacak şekilde araç kullanmamaları gerektiğini vurguladı.

Karayolları Trafik Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda bu tarz araç kullanan sürücülere yönelik yaptırımların belirlendiğini kaydeden Özsagulu, "İzmir'de bu yıl ilk 6 ayda 2 bin 257 sürücüye tehlikeli araç kullanmak suçundan ceza kesildi. Vatandaşlarımızın trafikte acele etmemeleri, araçlarını hızlı kullanmamaları ve emniyet kemeri kullanımına özen göstermeleri gerekiyor." dedi.



"Yasal düzenlemenin gündeme getirilmesi lazım"

Avukat Tolga Yurdakul da "makas atma" nedeniyle birçok kazanın yaşandığını belirtti.

Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesine göre birden fazla ölümle sonuçlanan kazalarda sanık hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldığını belirten Yurdakul, mahkemenin suçu "bilinçli taksir" olarak değerlendirilmesi halinde cezanın 22,5 yıla kadar çıkabildiğini ifade etti.

Kazalara sebep olabilecek şekilde tehlikeli araç kullanan sürücülere yönelik trafik sigortası primlerini yükseltmek, araçlarını kapatmak gibi uygulamaların da gündeme getirilmesi gerektiğini savunan Yurdakul, şöyle dedi:

"Ceza miktarlarının yükseltilmesi ve bu şekilde bu tür kazaların önüne geçilmesi anlamında kanun koyucunun bir düzenleme yapması lazım. Makas atma maalesef öyle bir duruma geldi ki birçok kişi bunları sosyal medyada paylaşarak gündeme gelmeye çalışıyor ve insanlara kötü örnek oluyor. Böyle kazaların önüne geçmek için bu konuda hem toplumsal bilincin gelişmesi hem de yasal düzenlemenin gündeme getirilmesi lazım."

 
Twitter borcunu ödemedi dava açıldı!
 
Jandarmadan yangınlara karşı uyarı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Az Bilmiş 3 Temmuz 2023 Pazartesi 22:40

Haberi biliyorum. Üzülmemek elde değil. Peki soruyorum o yaşanan olay, diyelim ki başka bir araçtan kayıt alınmamış olsaydı belki de bu sebep olan tespit edilemeyecekti. Yani sıyıracaktı diyelim. Ölen öldüğüyle kalacaktı. Kamera kaydı ile olay tüm boyutlarıyla İYOT gibi açlığa çıktı. Ayrıca o kadar ARIZALI insan var ki. Yüksek ses açıp sokak arasında hızlı hızlı dolaşan. Biz arkasından sövdügümüz ile kalıyoruz. Elimizden başka bir şey gelmiyor. Bu insanlar kendilerini böyle telafi ediyorlar. Bunlar DİRİFT atıyorlar. Neden bunlar ARIZALI tipler. Peki problem çözülür mü. Mümkün değil. Çünkü yıllarca TV DİZİLERİ ile halkı bozdular. Tabancalı filmlerle, bozuk yaşamlı aile filimleriyle Türk Aile yapısını bozdular. İşte bu yaşananlar bunların yansımasıdır. Şimdi de belediyeler eliyle LGBT+ lara halkı yavaş yavaş enjekte ediyorlar. Yani hayatımızı BOZUYORLAR. BOZUYORLAR. BOZUYORLAR.

Yorumu oyla      3      4  
Sezar 3 Temmuz 2023 Pazartesi 16:48

Çözüm çok basit; Makas atanın ehliyetini iptal edinve her ölümcül kaza 24 yıl dan başlasın. 2 1 yıl arabasına el koyun ve günlük otopark parası ödesin ve 100.000 TL. para cezası ve 1 yıl indirimsiz hapis uygulayın bakalım bir daha teşebbüs eden var mı

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de Kabotaj Bayramı coşkusu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj ...
MİT'in operasyonunda MOSSAD ajanları yakalandı!
MİT'in uzaktan çevrimiçi yönlendirme tekniği kullanılarak Türkiye'de yaşayan ...
Dolandırıcıların yeni hedefi avukatlar... 'Uzlaştırma' vaadiyle tuzak!
İzmir'de bir avukat, adına sahte baro kartı çıkartan kişi ya da kişilerin ...
 
İzmir'in 'zehir' raporu: 35 operasyonda 30 tutuklama!
İzmir'de, son 1 haftada düzenlenen 35 uyuşturucu operasyonunda 30 şüpheli tutuklandı.
Silahlı kavgada kan aktı: 3 ölü, 1 yaralı
Gaziantep'te çıkan silahlı kavgada 3 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
Otomobil, traktöre çarptı: 1 ölü, 3 yaralı
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde traktöre arkadan çarpan otomobildeki Songül ...
 
Ortalık savaş alanına döndü: Temizlik tesisinde patlama
Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki bir tesiste patlama meydana geldi.
'Kara Mamba' Türkiye'de yakalandı!
İstanbul'da İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan uyuşturucu baronu ...
Evlat dehşeti... Babasını öldürdü, evi yaktı!
Samsun Alaçam'da babasıyla tartışan kişi dehşet saçtı. Babasını pompalı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva