HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Haziran 2023 Pazartesi - 16:09

Her şey otomobil ile başladı… İzmir’de TİS masasını yıkan olay!

İzmir Metro’da bugün gerçekleşmesi beklenen TİS görüşmesi Demiryol-İş Sendikacılarının Metro Genel Merkezi’ne araçlarının alınmamasından kaynaklı iptal edildi. Öte yandan son 60 günlük grev süreci başladı. 7 Ağustos'a kadar anlaşma sağlanmazsa grev başlayacak.

Her şey otomobil ile başladı… İzmir’de TİS masasını yıkan olay!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen 10'uncu dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde son 60 günlük süreç başladı. 

625 Metro AŞ işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 77 maddenin 50’sinde anlaşma sağlanırken, özellikle ekonomik maddeleri içeren 27 madde ise hâlâ uzlaşı sağlanamadı. 7 Ağustos 2023 tarihine kadar anlaşma sağlanmazsa grev başlayacak. 

Bugün gerçekleşmesi beklenen TİS oturumu ise görüşme öncesi ‘araç’ krizinden kaynaklı başlamadan iptal edildi. Demiryol-İş Sendikası’nın araçlarının Halkapınar’daki Metro Genel Müdürlüğü binasına alınmamasından kaynaklı sendikacılar masaya oturmadı. 



‘BU DURUMA ANLAM VEREMEDİK’
Yaşanan kriz hakkında Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Şube Başkanı Hamdullah Giral “Bugün için bizden toplantı talep ettiler. Biz de ‘her zaman kapımızın açık  olduğunu belirterek yedi gün 24 saat görüşmeye açık olduğumuzu bildirdik. Bugün sözleşme heyetimizle birlikte Genel Müdürlük binasına gittik her zaman araçlarımızla geldiğimiz  Metro ana binasına araçlarımızın alınmayacağını öğrendik. Bir hatalı karar mı var diyerek temsilci arkadaşımızı güvenlik şefine yönlendirdik. Onlar sivil araçların alınmayacağını söyledi. Verilen bu kararın TİS görüşmesi öncesi gerginlik yaratıp yaratmayacağını düşündüler mi bilmiyorum ama sonuçta ben orada 625 emekçinin temsilcisiyim. SODEMSEN yetkilileri ana binaya arabalarla girmişken biz bu duruma anlam veremedik” dedi. 

‘MAKAMLAR KİMSENİN MALI DEĞİL’
SODEMSEN temsilcisi ile ayrı bir görüşme yaptıklarını de dile getiren Giral “Bu tutumdan ve geçmiş bir aydaki genel müdürün davranışlardan dolayı toplu iş sözleşmesi görüşmelerine katılmak istemediğimizi ve yasal süreçlerimizi kullanacağız’ dedik. Yapılan bu davranışın kabül edilebilir bir tarafı yoktur emekçiye sergilenen bu tutumu şiddetle kınıyorum.. Bundan sonra grev süreci başlıyor. Grev kararını Genel Merkezi’mizle görüşerek birkaç güne kadar alırız. Yine işverenin tavrına ve davranışlarına göre görüşmelerimizi sürdürürüz. O makamlar kimsenin babasının malı değil, Öncelikle İzmir halkının ve Metro emekçisinin malıdır. Hiç kimsenin hırsına yenik düşerek bu kararları almasına da müsaade etmeyeceğiz. Yeni bir görüşme talebi geldi ama gün belirlemedik.” diye konuştu.  

‘ÖFKE KONTROLÜ MÜ YOK!’
Son 1 ayda 3 işçinin iş sözleşmesinin fesh edildiğini de kaydeden Giral şunları söyledi:

Bunların bir tanesi geri döndü. Genel Müdürün öfke kontrolü mü yok? Onu bilemem. Yoksa başka birini oturtsunlar oraya. Tekeri döndüren emekçinin TİS hakkını savunuyoruz masada. Karşılıklı konuşacağız ve bir araya getireceğiz. Daha önceki Genel Müdür gibi yıldırma politikasına mı gidiyorlar bilmiyoruz ama biz hiçbir zaman bunu kabul etmeyiz. Benim hiçbir siyasi parti ile dirsek temasım  yok. Kimseyle  ne hısımız ne de hasımız. Biz toplu sözleşmeyi iyi bir noktaya getirmeye çalışıyoruz. Onlar da işini yapsın. Hak edileni almak için mücadelemiz devam edecektir.





ANA TALEP EŞİTLİK

Sendika kök ücretlerde istediği artışın yanı sıra sonraki altı aylarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam, ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılması, gıda yardımı, gece çalışma ücretinin artırılması, vardiya pirimi, fazla çalışma ücreti, iş riskleri primlerinin ve diğer sosyal hakların belediye şirketleri ile aynı seviyeye çekilmesi isteniyor. Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yeraltı tazminatı gibi taleplerde yer aldı.

 
E-ticaretin devleri İZTO’da buluşacak
 
Genel başkanlık açıklaması: Görevden kaçmam!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şaka gibi 12 Haziran 2023 Pazartesi 20:38

Nasıl sendika görüşmesine gelen sendika araçlarını almazlar bunun anlamı nedir

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Eriş 'artık yeter' dedi: İzmir 40 verdi, 1 aldı!
Ödemiş’in Bademli Mahallesi, 52. Kiraz ve 19. Meyve Fidanı Festivali gerçekleştirildi. ...
Fenerbahçe ile protokol... Selçuk'ta yüzücüler yetişecek!
Selçuk Belediyesi ile Olimpik Performans Spor Kulübü Derneği arasında bir protokol imzalandı.
Sanathane’de sanat dolu ay!
Konak Belediyesi’nin Başarı Ödüllü kültür merkezi Sanathane, haziran ayında ...
 
Tabip odalarından Başkan Tugay’a teşekkür plaketi
Ege Bölgesi Tabip Odaları tarafından düzenlenen deprem çalıştayında Türkiye’nin ...
Bayraklı afetlere hazır!
Bayraklı Belediyesi, olası afetlere karşı sürdürülen hazırlıklar kapsamında ...
Buca'nın prestij projesi yolda!
Buca Belediyesi ilçenin en donanımlı spor kompleksini için ilk adımı atacak. ...
 
Başkan Oran'dan Çeşmelilere çağrı: Tarihi eşyalarınızı bağışlayabilirsiniz!
Kent Müzesi ve Tarihi Müze’nin yakında açılacağını duyuran Oran, “1950 ...
İZSU'dan Çiğli mesaisi... Trafik sorunu tarih olacak!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Acil Çözüm Ekibi ile Çiğli’de ...
Başkan Soyer'den gençlere mesaj: Geleceğimizin en kuvvetli ışığı sizlersiniz
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bilim Kahramanları Derneği işbirliğiyle ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva