HABERLER>DÜNYADAN
21 Ocak 2010 Perşembe - 00:00

Haiti’’de felaketin acı tablosu

Haiti'de ülkeyi yerle bir eden 7,0 büyüklüğündeki depremin ardından 6,1'lik bir artçı deprem yaşandı. Bugüne kadar 80 bin cesedin çıkarıldığı ülkede, salgın hastalık riski var.’

Haiti’’de felaketin acı tablosu

Haiti'de ülkeyi yerle bir eden 7,0 büyüklüğündeki depremin ardından 6,1'lik bir artçı deprem yaşandı. Bugüne kadar 80 bin cesedin çıkarıldığı ülkede, salgın hastalık riski var.’
 
PORT AU PRINCE - Haiti'de güneşin doğmasına yakın saatlerde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeli artçı deprem sonrası halk bir kez daha panik yaşadı. Yoksulluk ve açlık içindeki Karayip ülkesinde fakir halk, şiddetli depremler karşısında başkent Port Au Prince sokaklarını en güvenli yer olarak belirledi.
 
Başkentin hemen her yeri çadırlarla kaplanırken, çadır bulamayan Haitililer bezlerden derme çatma kapalı mekanlar oluşturarak yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
 
Çadırda yaşayan Ricardo Cheri isimli bir Haitili, ''Yiyecek, ilaç, çadır ya da herhangi birşey. Herhangi bir yardım malzemesi istiyoruz'' dedi. Şiddetli artçı deprem sonrası sağlam olan evini terk ederek sokağa çadır kuran bir başka Haitili Djerma Emanuel ise, depremlerin Haiti'yi yaşanacak bir yer olmaktan tamamen çıkardığını, ülkeyi en kısa sürede terk etmenin yollarını aradığını söyledi.
 
Birleşmiş Milletler'in (BM) binalarının yer aldığı alanın önü, her geçen gün daha çok Haitili ile dolarken, güvenlik güçleri iş ve yemek isteyen Haitilileri kontrol altında tutabilmek için çaba sarf ediyor. Her sabah BM'nin giriş kapılarının önüne biriken binlerce Haitili hava kararıncaya kadar yetkililerden umutla haber bekliyor. Zaman zaman tansiyonun arttığı bekleyiş havanın kararmasıyla birlikte son buluyor ve Haitililer yaşadıkları çadıra dönüyor.
 
80 BİN CESET ÇIKARILDI
Öte yandan ülkede depremden 8 gün sonra çıkartılan ceset sayısı 80 bini buldu. Toplu mezarlar ağzına kadar dolu ve bir salgının patlak vermesinin an meselesi olduğu belirtiliyor.
 
Ülkede yeni toplu mezarlar kazılıyor ve depremde ölen binlerce kişinin cesedi buldozerlerle defnediliyor. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 200 bine kadar çıkması tahmin ediliyor. Aşırı yoğunluktan sağlık merkezlerine götürülen binlerce yaralının tedavisine ise daha başlanamadı bile. Doktorlar, salgın riskinin artırmasından endişeli..
 

 
ABD'Lİ ASKERLER BAŞKANLIK SARAYI'NDA
Ülkenin en önemli mimari yapısı olarak kabul edilen ancak depremle tahrip olan Başkanlık Sarayı çevresine dün ve bugün çok sayıda ABD'li askerin helikopterle indiği gözlendi.
 
Haiti'deki asker sayısını artıracağını açıklayan ABD, ilk etapta 2 bin deniz piyadesini ülkeye gönderdiğini bildirmişti. Başkanlık Sarayı önüne indirilen ABD'li askerleri bölgede çadırlarda yaşayan halk da dikkatle izledi. Askerler hemen hemen yıkılmış olan sarayın çevresinde güvenlik duvar oluşturdu.
 
ABD'li askerlerin kent içinde askeri araçlarla tur attığı da görüldü.
 
HALK BOTLARLA ÜLKEYİ TERK ETMEYE ÇALIŞIYOR
Port Au Prince'in kıyı kesimlerinde de halkın bulabildiği bot ya da teknelerle ülkeyi terk etmeye çalıştığı kaydedildi. Kıyı kesimlerinde ABD'li güvenlik güçleri, önlemleri artırarak halkı ülkeyi terk etmemesi konusunda uyarıyor. Kıyı kesimlerde depreme yakalanan Haitililerin pek çoğu deniz yolu ile ABD'ye iltica etmeye çalışıyor.
 

 
GIDA YARDIMLARININ YÜZDE 7,5'İ HALKA ULAŞIYOR
Ülkedeki istikrarsızlık ve güvensizlik ortamı ise giderek artıyor. Şinhua ajansının haberine göre, ülkedeki yağma ve şiddet olaylarından kaynaklanan korku nedeniyle, yardım ve arama kurtarma faaliyetleri beklenenden daha yavaş ilerliyor.
 
Dünya Gıda Programı, ülkede akaryakıt problemi yaşandığını ve gelen yardımları ülke içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakta zorluk çektiklerini aktardı. Haiti'ye gönderilen gıda yardımlarının ancak yüzde 7.5'inin Haiti halkına sağlıklı bir şekilde ulaştırıldığı bildirildi. Kuruluş, önümüzdeki 30 gün içinde 100 milyon yiyecek dağıtmaları gerektiğini, ancak ellerinde sadece 16 milyon bulunduğunu kaydetmişti.
 
Bölgenin dağlık olması, binaların ve altyapının çökmesi, iletişimin halen güçlükle sağlanması, ülkeye gelen yardımların halka ulaşmasını daha da güçleştiriyor.
 
Yetkililer, farklı ülkelerden gelen yardım ekiplerinin arasındaki koordinasyon eksikliği nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının güçlükle yürütüldüğünü aktarıyor.
 

 
ŞEHİR AKŞAMLARI DAHA TEHLİKELİ
Başkent Port-Au-Prince'de, elektrik sisteminin çökmesi sonucu güneşin batmasıyla birlikte kentin karanlığa gömüldüğü, bu nedenle şehrin akşamları daha tehlikeli hale geldiği ve bazı mahallelerden silah sesleri duyulmaya başlandığı kaydedildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eroğlu: Orams'ların evini yıktırmayacağız
Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Kiprianu, Orams davasıyla ilgili ...
Bikinili Atatürk’’lü reklama tepki yağıyor!
Hollanda'da bir tur şirketinin banknotlar üzerindeki Atatürk resmi ...
Erdoğan, Ermenistan'a sert çıktı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin ...
 
Hariri: İsrail günde 25 kere hava sahamızı ihlal ediyor
Lübnan Başbakanı Saad Hariri, İsrail uçaklarının Lübnan hava sahasında ...
Sınırda kriz var
Yunanistan'da hükümetin tarım politikalarını protesto eden Yunan ...
Güneşte son 2.5 yılın en şiddetli patlaması
Rusya'nın "Tesis" gözlemevi, Güneş'te son 2.5 yılın en şiddetli patlamasını tespit etti.’
 
Yadlin: Türkiye'nin artık İsrail'e ihtiyacı yok
İsrail Askeri İstihbarat Şefi Amos Yadlin, "Türkiye'nin Batı'dan ...
İslam düşmanı Wilders yargı önünde
Hollanda'da İslam karşıtı söylemleri ile tanınan ırkçı politikacı ...
Kürt kızların okuma oranı Senegal’’den az
UNESCO'nun hazırladığı bir rapora göre Türkiye'de eğitimde bölgeler ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva