HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Haziran 2024 Cuma - 20:47

Gündem bir kez daha 90 dakika…

Bugün bir kez daha reddedilen 90 dakikalık ücretsiz aktarmalı ulaşım önergesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı meclis oturumuna da geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız talebin ret sebebini açıklarken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise, “Uygulamada bir şey kabul etmiyorsunuz sonra başka bir şeyi gerekçe gösteriyorsunuz. Siz getirin, biz getirelim ancak birimiz getirelim” dedi.

Gündem bir kez daha 90 dakika…

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan Meclis oturumunun üçüncüsü Çeşme Kalesi’nde gerçekleştirildi.

Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın idaresinde gerçekleştirilen oturumun gündeminde ise 90 dakika uygulaması yer aldı.

TUGAY: MECLİSİ BURADA GERÇEKLEŞTİRMENİN KEYFİNİ YAŞIYORUM
Melis açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Biraz yorularak buraya geldiniz belki ama sağ tarafımızda deniz manzarası ile birlikte içinde bulunduğumuz Çeşme Kalesi'nde meclis toplantısını gerçekleştiriyoruz olmanın keyfini yaşıyorum. Burada ilk kez Büyükşehir meclis toplantısı gerçekleşiyor.  Hem bu mekanı tanıma, burada bulunmak, hem her ay bir ilçemizde meclis yapalım düşüncesi ile burada olmak güzel bir şey” diye konuştu.

YILDIZ: İŞLEYİŞ NET DEĞİL
Gündem maddesi ile ilgili ilk olarak söz alan ve 90 dakika sürecine dikkat çeken AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, "Kredi kartı kullanılacaksa nasıl kullanılacağı teknik bir yöntem. İzban’a direkt bindi ücreti İZBAN aldı sonra ESHOT’a bindi. Burada İZBAN ücreti ESHOT’A nasıl dönecek. Ya da bunun tam tersi… Bütün kurumlar bu sorunu çözmek istiyoruz. Önergenin ekinde bunların hiçbiri yok. Teknik kurula gitseydi bunlar müzakere edilebilirdi. Sayın İl Başkanımızın ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayımızın da seçim vaadi vardı. Gelin, göreve geldiğiniz günden bugüne kadar ortak aklı geliştirelim ifadesini beyan ediyorsunuz. Önümüzdeki hafta tüm ilgili müdürlükler usul ve yöntemler konusunda mutabakata varsınlar ve bununla birlikte gelecek olan ilk UKOME’de 90 dakikayı geçirelim. Bugün İZBAN ve TCDD yetkilileri toplantı yaptık ve aldığı ile ilgili bir bilgilendirme yapılmamış kendilerine: Bu hafta başı ücret tarifesi artışına oy birliği yaptık. 90 Dakikada samimiyseniz ki samimi olduğunuzu düşünüyoruz. İlgili bürokratlar bayram sonrası hemen bir araya gelsin.  Uygulama nasıl olacak denmiş ama 5 ana şirkete eşit dağıtılacak denmiş. Bizler siyaseten bu süreci yönetmeye hazırız. Sizden de bu noktada adım bekliyoruz. Meselenin açıkta kalan usullerinin netleşmesi gerekir. 90 dakikayı İzmirlilere el birliği ile kazandırmış oluruz. İşleyişin nasıl olacağı net olmadığı için böyle bir tavır var" dedi.

TUGAY: ONAY VERİRSENİZ 90 DAKİKA İLAVE ÜCRET ÖDENMEZ 
İfadelere yanıt veren Başkan Cemil Tugay, "AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ '90 dakikayı getireceğim' dediğinde ben de aynı cümleyi kurduğumda fikir birlikteliğine vardık. 90 dakika zaten İzmir’de uygulanan bir uygulamaydı. Siz İZBAN ile ilgili kafa karıştırıcı şeyler diyorsununuz ancak konu o değil.Bu toplantı teknik kurul gerekçesi ile değil, 90 dakika, 4736 sayılı kanun 1’inci maddesine aykırıdır, demişler. Bu madde ise; Bu kanun, ücretsiz bineceğini belirliyor. Siz ücretsiz binmeye karar veremezsiniz belediyenin öyle bir yetkisi yok diyor. Biz ücretsiz binişten bahsetmiyoruz. Birbirini tamamlayan aktarmalı binişlerde ilk biletten sonra ikinci ödemenin yapılamamasından bahsediyoruz. Biz bu konuda fikir birlikteliği içindeydik. Bugün ret oyu verenlerden biri Jandarma temsilcisi. Jandarma buna hangi görüşle karşı çıkabilir ki? Devleti temsil eden temsilciler demek ki böyle bir karar almak için oraya gelmişler.Daha önceden bilgi verilmedi diyorsunuz ancak bilgi verildi. UKOME’ye bilgi verildi. Çarşamba günü kabul edilen yeni tarife teknik kurula gitmedi. İZBAN’da zaten kredi kartı geçmiyor bunu belirttiniz ama… Aktarmalı binişlerde yükü zaten belediye üstlendi. Belediyenin bu kararı almasını uygun bulmuyorsunuz. Zarar verdiğiniz insanların para vermesine sebep olduğunuz bir karardır bu. Bunlar sadece CHP’ye oy vermiş insanlar değildir. AK Parti’ye oy vermiş 900 küsür bin insanları da etkiliyorsunuz. Söylediniz ve yapay olduğuna inandığım gerekçeleri bir tarafa bırakın bir dahaki UKOME’ye yine bu kararı getireceğiz. Buna onay verilsin ve insanlarımız 90 dakikalık aktarmalarda ilave ücret ödemesin" ifadelerini kullandı.

YILDIZ:  ROL ALMAYA HAZIRIZ
Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yıldız, "ESHOT’a geldik kredi kartı basıyoruz. Ancak indikten sonra İZBAN’a binince bu arkadaş neyle basacak? Vatandaşın İzmirim Kartı yok. Biri diyor ki, bu işi çözelim. Burada meclis önergelerini okuyoruz. Eklerini de koyuyoruz içine ne olduğuna ilişkin.Siz olağanüstü bir genel kurul yapıyorsunuz madde başlığı var ancak altında nasıl işleyeceği yönünde bir işlem yok. Size bilgi verildi deniliyor ancak birimlere bilgi verilmiyor. Bir tarafta devletin yetkilileri 'bilgilenmedik' diyor. Bir taraftan sizin bürokratlarınız 'bilgilendirdik' diyor.  İlgili kanuna atıfta bulunan maddeyi de açıkladık. Bir birim 0,1'le tanımlarsınız yine geçersiniz. Amaç 4,5 milyonluk şehirde tüm seçimlerimizin 90 dakikayı 17,5 TL’lik tarife içinde kullanmaksa açık çağrıda bulunuyoruz. İlk mesai gününde görevlendirdiğiniz arkadaşlar ile diğer arkadaşların da katıldığı bizim aracılık yaptığımız toplantıda konuyu görüşelim. Sayın Hamza Bey ve İl Başkanımız Bilal Saygılı ile konuşarak gelmiş birisiyim. Bürokratların çekincelerini  kaldırın, gelen raporu onaylayalım.Biz Cumhur İttifakı olarak bu çağrıyı yaptık.Bu görüşmede tarafsız rol almaya hazırız. Gelin konuyu kentin gündeminden kaldıralım" diye konuştu.

TUGAY: RET ETTİĞİNİZ SÜRECE İNSANLAR FAYDALANAMAYACAK 
Son olarak yeniden konuşan Başkan Cemil Tugay, "Bu görüşmede gerekçe sunulmadı. Ücretsiz binme kararını alamazsınız denildi. Kararda bu yazıyor.Uygulamada bir şey kabul etmiyorsunuz sonra başka bir şeyi gerekçe gösteriyorsun. Siz getirin, biz getirelim ancak birimiz getirelim. Ancak Allah aşkına insanlarımız talep ediyor. Hamza Dağ ve ben söz verdik. Biz 10-20-50-75 kez bu teklifi getirmeye devam edeceğiz. Ret etmeye devam ettiğiniz sürece insanlar bundan faydalanamayacak" ifadelerini kullandı.

90 dakikanın geçmişte de uygulandığını belirten Tugay, "90 dakika uygulaması İzmir’de denenmiş uygulanmış bir uygulama. Bana bunun kitabını yeniden yazın uygulayayım denmesi doğru gelmiyor. Halkımız 90 dakika uygulamasını istiyor. UKOME'de çoğunluğu belediyeden alınmış kanun ile bu noktaya gelinmesi üzücüdür" dedi.
TUGAY’DAN İZBETON AÇIKLAMASI:  HİÇBİR ŞEYİN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYECEĞİZ
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız’ın geçmişte İZBETON hakkında yaşanan tartışmaları hatırlatması ve sorumluları ile ilgili nelerim yapılacağını soruması sonrası yanıt veren Başkan Cemil Tugay, “Arkadaşlarımız titiz bir çalımla yapıyor. Elbette bir siyasetçiyim ancak arkadaşlarımız huyumu biliyor. Vicdanımın el vermediği, üstümüze düşeni en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Hiçbir şeyin üstünü örtmeye çalışmayacağız. Arkadaşlarımız incelemelerine devam ediyor. Çıkan rapor elbette paylaşılır. Ancak bana henüz iletilen bir şey yok. İZBETON bizim için çok değerli bir kurum. Geçmişte kente çok değerli hizmetler vermiş. Hem kendi yükümlülüğündeki alanlara çok iyi bakarken hem ilçelere destek olmuş" şeklinde konuştu.

 
Eylem Çeşme’ye sıçradı… İşçiler surlara dayandı!
 
Uşak'ta makilik alanda çıkan yangın söndürüldü
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Haziran 2024 Cuma 21:27

90 dakika İZBAN varken zaten vardı, o zaman nasılsa şimdi de olur da madem 90 dakika düşünülüyor, son ulaşım zammı nedir? Özellikle aktarmaya neden zam geldi?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eylem Çeşme’ye sıçradı… İşçiler surlara dayandı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkarılan işçiler, İzmir Büyükşehir ...
Büyükşehir'den 'Gazze' kararı! Tugay: Bugün gitmeye hazırım!
İsrail'in Filistin'e karşı uyguladığı soykırıma karşı tepki gösterme kararı ...
Urla'da 22 halk plajı kullanıma açıldı!
Urla Belediye Başkanı Yüksek Mimar Selçuk Balkan’ın seçim vaatleri arasında ...
 
Gümrükçü’den Başkan Yıldız’a yanıt: Yanlış hesap Bağdat’tan döner!
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’ın belediyede yaptığı işten çıkarmalar ...
Büyükşehir’de yüksek gerilim… İşçiler ve başkan karşı karşıya!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ ve İZDOĞA şirketinde çalışan ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi bayram öncesi otogarları tertemiz yaptı
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı öncesinde yolcu sayısının ...
 
Aydın Büyükşehir Belediyesi Çocuk Gelişim Merkezleri mezunlarını vermeye devam ediyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi çocuk gelişim merkezleri mezunlarını vermeye devam ediyor.
İzmir’de Dünya Çevre Haftası’nda ‘dönüşüm’ etkinlikleri!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ...
Başkan Çerçioğlu: Emekli maaşı 20 bin lira olmalı
CHP Aydın İl Başkanlığı tarafından düzenlenen bayramlaşma töreninde konuşan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva