HABERLER>SAĞLIK
23 Temmuz 2010 Cuma - 00:00

Gebe kadın statüsüne göre aş eriyor

Hamilelikte aş eren kadın, bulunduğu statüye göre kolayca erişebileceği gıdaların dışındakilere aşırı hassasiyet gösterebiliyor.’

Gebe kadın statüsüne göre aş eriyor

Hamilelikte aş eren kadın, bulunduğu statüye göre kolayca erişebileceği gıdaların dışındakilere aşırı hassasiyet gösterebiliyor.’
 
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hüseyin Görkemli, gebeliğin başlangıcında hormonal açıdan çok dengeli olmayan bir süreç olduğunu söyledi.
 
Yeni hormonlara vücudun maruz kaldığını, gebelikte salgılanan hormonların vücut dinamiğinde birtakım değişiklikler yapabileceğini belirten Görkemli, hastanın psikolojisi de bu duruma uygunsa ortaya birtakım unsurların çıkabileceğini dile getirdi.
 
Bu sürecin hastada birtakım yiyecek ve içeceklere karşı daha istekli ve arzulu olmasına neden olduğuna dikkat çeken Görkemli, ''Özellikle aş erdiği dönemde kolayca elde edebileceği veya erişebileceği gıdalar dışındakilere biraz daha aşırı hassasiyeti olabiliyor. Bu durum genelde hastanın psikolojisine, kültürüne, eğitim ve sosyal durumuna göre çok değişkenlik gösterebilir. Çok rahat bulunabilecek ile daha zor bulunabilecek gıdalara kadar giden geniş yelpazede bu ihtiyacı olabiliyor'' dedi.
 
İHTİYACI GİDERİLMEYEN KADIN HUZURSUZ OLUYOR
Mümkünse gebe kadına yardımcı olunması ve ihtiyacının giderilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Görkemli, şunları kaydetti:
 
''Aksi takdirde bu durum bir sonraki süreçte daha derin bir psikolojik boyuta indirgeyebilir, bir takım bulgular ortaya çıkarabilir. Belki bulanma ve vücutta değişik cilt reaksiyonları gibi... Kadın bir takım sosyal ve psikolojik tavırlar sergileyebilir. Bu durumun altta yatan net bir bilgi yok, hastanın statüsüne göre çok değişkenlik gösterebilir. Hasta o anda bir koku ya da tadın ihtiyacına karşı arzu duyuyor, ona karşı istekte bulunabiliyor. Kadının ihtiyacı giderildiğinde olay çok çabuk çözülüyor. İsteği karşılanmazsa, bazı kadınlar unutabiliyor. Değişik boyuta indirgeyebiliyor, farklı bir gıdayla o duyguyu bastırılabiliyor.''
 
Ancak bazı hastalarda bu durumun inat boyutuna gelebildiğini, kadının aş erdiği gıdanın dışında yiyeceği hiçbir şeyden zevk almayacağını veya o gıdayı almadığında çocuğunda eksiklikler olabileceğini, gelişimini tamamlayamayacağını düşündüğü için psikolojisini olumsuz etkilendiğini ifade eden Görkemli, hastanın psikolojisinin düzenlenmesi veya kendi kafasında oluşturduğu imajın düzeltilmesi açısından aş erilen gıdanın verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.(NTV)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Danıştay: Her doktor muayenehane açabilir
Türk Tabipleri Birliği’’nin, Tam Gün Yasası’’nda kısmi iptal kararına ...
’‘Sigara yasağı insan hakları mücadelesi’’
İzmir Valisi Cahit Kıraç, sigara içilmesinin yasak olduğu yerlerin ...
Sağlıkta bölge merkezli yapılanma dönemi
Sağlık Bakanlığı, bölge merkezli yapılanmaya giderek, Türkiye'yi ...
 
Büyük kalçalı kadınlar dikkat!
9 bin kadın üzerine yaptığı araştırma, ilginç bir sonucu ortaya çıkardı. ...
Bacak uyuşmasına dikkat!
Denizli Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Salih Sayhan, bacak ...
Akdeniz bitkisi kanser hücresini öldürdü
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’’nde, Akdeniz bölgesinde yetişen ...
 
Bakımsız havuzlar mikrop yuvası
Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzlarına ilginin arttığı bu günlerde ...
Hamileler cep telefonu kullanmasın
Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu cep telefonunun yaydığı ...
Bakan Akdağ uyardı
Anayasa Mahkemesi'nin doktorlara getirdiği tam gün uygulamasını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva