HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Eylül 2023 Pazartesi - 21:40

Gaziemir Meclisi’nde Sarnıç planları tartışması!

Gaziemir Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı ikinci oturumu Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda önderliğinde yapıldı. Mecliste, askıda olan ve itiraz dilekçelerinin yer verildiği Sarnıç imar planları gündeme geldi. AK Parti cephesinden 2006 planlarının uygulanması yönünde talep gelirken, CHP cephesi bunun mümkün olmadığını söyledi ayrıca imar planlarının oy birliği ile geçtiğini hatırlattı.

Gaziemir Meclisi’nde Sarnıç planları tartışması!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Gaziemir Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısının ilk oturumu katılım sayısının yeterli olmamasından dolayı ertelenmişti. Yapılamayan meclis toplantısı ikinci oturum ile başladı. Meclisi Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda yönetti.

Başkan Arda, meclis başlamadan önce Türk Milli Kadın Voleybol Takımı’nın şampiyon olmasından dolayı tebrik ederken Ağustos ayında belediyenin yaptıklarına dair meclisi bilgilendirdi.

AK PARTİLİ ATMACA’DAN BAŞKAN ARDA’YA ELEŞTİRİ YAĞMURU
Meclis gündemleri başlamadan önce söz alan AK Parti Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca Başkan Arda’ya, “Atatürk Kültür Merkezi’nin biraz ilerisinde bir parselimiz vardı. İcra yoluyla satışa çıkmıştı. İdarelerin istemediği hiçbir belediye mülkü satılmaz. İcra dairesine yazılacak yazıyla önüne geçmek mümkün. Siz buranın satışını onaylarcasına süreci akışa bıraktınız. 7 milyon gibi bir tazminat çıkmıştı ve arsa satıldı. 2,5 milyona kadar düşmüştü. Nasıl geri alacaksınız diye sormuştuk. Bununla ilgili herhangi bir girişimde bulundunuz mu? Yılbaşında promosyon olarak dağıttığınız hediyelerin EKAP’ta girişleri yoktu. Nasıl satın alındı diye sormuştuk?” sorularını yöneltti.

‘ISITIP ISITIP ÖNÜMÜZE KOYUYORSUNUZ’
Başkan Arda ise Atmaca’nın soruları karşısında, “Necati bey günü geldiğinde açıklama yapar. Diğer konular üzerinden 4,5 yıl geçmiş. Yeni bir şey bulamadınız ısıtıp ısıtıp önümüze koyuyorsunuz” açıklamasında bulundu.

‘BAŞKANIN YALANCILIĞI TEŞHİR OLMUŞTUR’
Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu ise Başkan Arda’nın seçim öncesi vaat ettiklerine değinerek, “Başkan Arda meclisimizi ikinci kez toplayamadı. Önergelerim sadece meclis tutanaklarında kaldı. Halka vaat ettiği projeler vardı. Meclis üyelerini maraba olarak gördüğü için Halil Arda belki unutmuş olabilir. Gazikent ve Sevgi Mahalleleri’nde çöp konteynerlerini yer altına alacaktınız? Kaç tanesini yer altına aldınız? AB’den hibe hakkı kazanan kaç proje gönderildi? Bu projelerin ana başlıkları nedir? Şahsım ben bilirim anlayış olan YAMA’nın geldiği konum nedir? Kaç öğrenci geri döndü? İlçemizde yaşayan gençlere bir yabancı dil eğitimi verecektiniz, kaç gencimiz öğrendi? Köylüm Kafe işletmecileri başkanımız Arda ile Necati Kırmaz’ın isimlerini beddua ederek işlerini bıraktılar. Geçtiğimiz yıl Mart ayı meclisinde Köylüm Kafe’nin boşaltılacağını ve yılsonuna kadar engelli merkezi yapacaktınız. 17 ay sonra faaliyetlerine son verdi. 7 ay sonra mı kararı bırakacaksınız yeni başkana yoksa engelli merkezi mi yapacaksınız? Optimum AVM’ye yaya girişlerindeki rezalete yıllardır çözüm üretmediniz. Çocuklar ip cambazlıkları yapıyor. Yayalar için çözüm bulalım. Ne de olsa konunuza hakim bir başkansınız. Her soruya cevabınız olduğunu söylüyordunuz. Meclis üyeleri bize çamur atıyor diyordunuz. Yalan söylüyor ve iftira atıyor diyorsunuz. Başkanın yalancılığı teşhir olmuştur” sorularını ve eleştirilerini yöneltti.

‘PROGRAMLARIMI İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM’
Başkan Arda ise Çağlarsu’ya cevap olarak, “Programlarımı izlediğin için teşekkür ediyorum. En azından ayda bir defa buraya gelmenin dışında belediyenin ne yaptığıyla ilgilenmiş olursun. Köylüm Kafe ile ilgili olarak 17 aydır süren bir süreç var. Diğer kafelerde de tam 2 yıl sürmüştü. Burayı bakkal gibi işletildiğini düşünüyorsunuz. Yerel seçim havasına girmişsiniz, aday olun. Engin bilgilerinizden vazgeçmeyin. Gençlik merkezimiz yapılıyor. Bir katı tamamen dil eğitimine ayrıldı. Şubat ayında görürsünüz. Belediye meclis üyelerini kolundan tutup getirmiyorum. Bu başkanın sorumluluğunda olan bir şey değildir. Mazeretlerini sorabilirsiniz” dedi.

‘TADİLAT MIDIR, KAÇAK YAPI MIDIR?’
AK Parti Meclis Üyesi Ali Gönen kentte bulunan kaçak yapılar hakkında Başkan Arda’ya, “Merkezi bir yerde bir bina gördüm. Üçüncü katı bitmiş kolon dikiliyor. Tadilat mıdır yoksa kaçak yapı mıdır? Zabıtamız kaçak yapılarla ilgili hangi tespitlerde bulunuyor? Zabıta teşkilatımızın bu konuda daha çok çalışması gerektiğini düşünüyorum” sorusunu yöneltti.

‘GEREKLİ İŞLEMLER YAPILDI, ORASI MÜHÜRLENDİ’
Başkan Arda ise binanın durumunu anlatarak, “Söylediğiniz yer 16 sokağın sonundaki bina galiba. Dönüşte benim de dikkatimi çekmişti. Gerekli işlem yapıldı şu anda orası mühürlenmiş durumda. Tutanaklar tutuluyor, cezalar veriliyor. İmar affından sonra yapılanlarla ilgili size toplam bir bilgi verelim” dedi.

SARNIÇ İMAR PLANI MECLİS GÜNDEMİNDE
Soru – cevapların ardından mecliste birimlerden gelen önergeler bölümüne geçildi.

Birimlerden gelen önerge olarak; İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16.06.2023 tarih ve 05.669 sayılı kararı ile uygun görülerek değişiklikle onanan ve 12.07.2023-14.08.2023 tarihleri arasında bir ay süre ile ilan edilen UİP-351010613 plan işlem numaralı Gaziemir – Sarnıç Mevkii 1. Etap 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonuna ilişkin gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile 49 adet dilekçeyle beraber gelen itirazlar değerlendirildi.

‘SARNIÇ’A ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPIYORSUNUZ’
Konu hakkında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Nuray Öztürk,  “Bildiğiniz üzere Sarnıç bölgesindeki planlar peyderper yapıldı. Sarnıç’la ilgili sürekli bir mülkiyet sorunu vardı. Üzerlerine yapılan binalar var. Sarnıç’ı tanımadığınız bir kez daha ispatlamış oldu. Üvey evlat muamelesi yapıyoruz. İnsanların evinin üzerinden yollar geçiyor. Sorunları neden hala sorun olarak getiriyoruz karşımıza. İptal edilmesi için ne yapılması gerekiyorsa… 2006 yılında yapılan planlara göre yapılması gerektiğini düşünüyorum” önerisinde bulundu.

‘PLANLAR OY BİRLİĞİ İLE GEÇTİ’
Planların oy birliği ile geçtiğini hatırlatan Başkan Arda, “Birinci etap revizyon planları meclise geldi ve buradan oy birliği ile geçti. Büyükşehir meclisinde yine oy birliği ile geçti. Askıya çıktı ve askı süresince itirazlar var. Okulla ilgili yasanın istediği bir yol açılması var. Komisyonlara gelin toplantılara katılın. Sarnıç’taki yeşil alanlarla ilgili bir toplantı yaptık. İkinci etap plan aşamasında halkı bilgilendirdik. Tapu ve mülkiyet problemler vardı. Onlar çözülüyor. Karşımızdaki 1000 bin kişinin partisine bakmadık. Sıfırdan bir yere imar planı yapmıyoruz. Yapılaşmış yere yapıyoruz. Bunun ne kadar zor olduğunu hepiniz biliyorsunuz. İtirazlarla ilgili toplantılara gelin. Sakıncalarınız ve kaygılarınız nedir dile getirin. Şehir plancısı arkadaşlar da sizleri bilgilendirsin. Yüze 99’a yakın mevcut korunuyor. Yol geçen yer okulun bitiş yerinde” diyerek planlara dair ayrıntıları anlattı.

‘BÜYÜKŞEHİR 2006 PLANLARINI BİZE GETİRMEYİN DEDİ’
Komisyon içerisinde bulunan CHP Meclis Üyesi Necati Kırmaz, “Söz konusu problem 2006 planlarının büyükşehir tarafından geçerli sayılmaması. ‘94 yılında yapılan planları onaylıyorlar. 2006 planını bize getirmeyin dediler. Biz hukuken geçerli olan ’94 yılında yapılan planı üzerinden revizyon yaptık. Bütün yollar mevcut. Ortak komisyon yapabiliriz. Planları tekrar enine boyuna görüşelim. Gerekli bilgileri yetkin arkadaşlar paylaşırlar” ifadelerini kullanarak neden 2006 yılındaki planları temel almadıklarını söyledi.

‘BENCE SARNIÇ’I KENDİSİ TANIMIYOR’
CHP Meclis Üyesi İzel Zenginobuz Derinsu Öztürk’ün sözlerine ithafen, “Sarnıç’ı tanımıyorsunuz dedi güldüm. Kendisi bence tanımıyor. 2006 planlarını Sarnıç Belediyesi planları iptal ediyor. Arşivden meclis kararlarını tek tek okudum. Kendisine fotokopisini getireceğim. Kendisi Sarnıç’ı bilsin. 2006 planlarının o kadar çok eksiği var ki… Kendileri de geçmeyeceğini biliyor. Tapular üzerinde zaiyatlar oluyor. Mevcut yapılaşmış yerlerde yolların genişlemesi gerekiyor. Bu araç trafiğini kaldırmıyor. Bu planlar burada tartışılabilecek bir mesele değil” dedi.

‘TÜRKÇE SÖYLÜYORUZ AMA GALİBA ANLAMIYORSUNUZ’
Konuya dair görüşlerini ifade eden Atmaca, “İfadelerimizi Türkçe söylüyoruz ama galiba anlaşılmıyor. Madem 2006 onaylı değil, Milli Emlak satış yapmadan önce belediyeye imar durumunu soruyor mu? ‘94 planları geçerliyse siz bu vatandaşlara kötülük yaptınız. Vatandaş niye para verdi oraya? Siz ısrarla topu başka yerde çeviriyorsunuz” eleştirilerinde bulundu.

‘KOMİSYONDASINIZ, NEDEN EVET DEDİNİZ?’
Atmaca’nın eleştirileri üzerine Başkan Arda, “Uğur Bey siz imar komisyonundasınız, neden oy birliği ile geçirip evet dediniz? Büyükşehir’de uzman meclis üyeleri var neden oy birliği ile geçirdiniz? Bahsedilen yerlerin nerede olduğunu bilmiyorum. ‘94 planında yol görünen yere vatandaş ev kondurdu. İmar affı ile yapı kayıt verdiyseniz çelişkiler yaşanıyor. Herkes konuşabilir ama burada karar alınacak bir şey değil. Sarnıç bizim göz bebeğimiz. Ne demek üvey evlat? Çabamızı biliyorsunuz. Meclis üyesi sıfatıyla üvey evlat sözünüzü anlamıyorum” diyerek cevap verdi.

İlgili gündem maddesi oy birliği ile imar, hukuk, çevre, bayındırlık komisyonlarına gönderildi.

Komisyonlara havale edilip onaylanmayan önergeler ilgili komisyonlara oy birliği ile iade edildi.

‘BAŞKAN KAÇTI’
Dilek ve temenniler bölümüne geçildiğinde meclis başkanlığı koltuğuna Necati Kırmaz, Birinci Başkan Vekili sıfatıyla oturdu. Başkan Arda’nın salonu terk etmesi sonrasında AK Parti sıralarından ‘kaçtı’ sözleri yükseldi.

‘Kaçtı’ sözlerini sarf eden AK Partili Atmaca, “Kaçtı dedim. Dava süreci vardı 7 milyon tazminat çıkmıştı ve 2,5 milyona düştü. Geri alacak mısınız dedim. Ne yaptınız orayı. Gaziemir halkının malıdır. Oranın satışına göz yummak orayı satmaktır. Nasıl pazarlık yapıldığını Allah bilir. Yılbaşı promosyonu ile ilgili sorduk cevap bekliyoruz. EKAP’ta girişi yok, bunun kaynağı nedir? Hukuka aykırı bir durum var demedim açıklama bekliyorum. Sarnıç imar planları ile ilgili; bakanlıktan ve mahkemede iki kişi ile temsil edilmemiz noktasında kendisine uygulanmamızı istediğimiz noktada bunu yapmadı. Biz size destek verdik. Daha siz yeni yeşil alanlarla ilgili konuşurken 2 sene önce tapu problemi çözülmüş imar sorunu vardır dedik” diyerek neden bu sözleri sarf ettiğini açıkladı.

ZENGİNOBUZ ATMACA’YA KIZI ÜZERİNDEN YÜKLENDİ
Söz alan Zenginobuz, Atmaca’nın kızının sosyal medya hesabı üzerinden AK Parti iktidarını eleştiren paylaşımlar yaptığını dile getirerek, “Bugünkü konuşmalardan anlaşılıyor ki herkes yerel seçimlere hazırlanmış. Benim vicdanım çok rahat. Siz kız evladınızın yüreğinde nasıl aklanacaksınız? Buradaki tek zavallı sizsiniz. Halil Arda en çok meclis yöneten başkandır. Başkanın bir temsil görevi var. Mecliste katılabileceği süre kadar katıldı. Aldığı cevabı da kınıyor laf attıktan sonra” dedi. Atmaca, Zenginobuz’un sözleri üzerine ‘bu zavallılıktır’ diyerek karşılık verdi.

‘ESKİDEN PEMBE KİMLİK VARDI, ADAMLIĞI AYIRT EDİYORDUK’
Bağımsız Meclis Üyesi Çağlarsu kendisine yöneltilen ‘adam’ eleştirilerine karşı, “Eskiden kimliklerde mavi-pembe vardı, kadın erkek ayırabiliyorduk. Şimdilerde erkek ile kadını ayırt edebilmek için söylediklerine göre adam diyoruz. Kimlik önemli değil yaptığı hareketler ile ayırt edebiliriz kadın veya erkek olduğunu” diyerek cevap verdi.

‘TEDAŞ ŞARTNAMEMİZ BU ŞEKİLDE DEDİ’
Mecliste belediyeye gelen ‘yolları kazıyorlar ama yapmıyorlar’ söylemi üzerine Kırmaz, “Belediyemizin icraati yok demek haksızlık olur. Halil Arda’ya muhalif arkadaşların konu sıkıntısı baş göstermeye başladı. Bu meclisi izlemeyen hiçbir şey kaybetmemiş olur. 2-3 meclis izleyen Levent ve Uğur Bey’i tanırlar. TEDAŞ ve Gediz Elektrik onlarca yolu kazdı. Toz olmadan yol yapmanın tekniği de yok. Ruhsat olmadan yolları kazıyor, kaçak. Onlarca sokak kazdı kaçak olarak. Ben bunu söylemeye utandım. Kaçak kazılan yollar için ceza uyguladık. TEDAŞ yolu yaparken çıkan taşları kullanıyor. Ustalar bile nefret ediyor. Arda’ya aynı eleştirileri yapacağınıza Gediz Elektriğe bir gidin bu ne rezalettir. Bugün hala TEDAŞ müteahhiti yama yapmaya çalışıyor. Şartnamemiz bu şekilde başka türlü yapamayız dedi bize TEDAŞ kontrol mühendisi. Ben ceza kessem ne olacak eziyeti çeken Sarnıç halkı. Geldiğimizde 2,5 milyon kasamızda yoktu. Arsayı teminat gösterdik kabul edilmedi. Teminat mektubu istedik onu da vermediler. Neden elaleme vereyim arsayı. Şimdiki ekonomik imkan olsa basıp parayı alırdım” cevabını verdi.

KÖYLÜM KAFE HAKKINDA AÇIKLAMA
Mecliste ve sosyal medyada gündeme gelen Köylüm Kafe üzerine açıklık getiren Kırmaz son olarak şu ifadeleri kullandı:

Köylüm ile ilgili herkes önüne geleni söyledi. 100 metrekare ruhsat alınmış. Ahmet Taner Kışlalı’nın bahçesine ruhsat verilmiş. 2012 yılında bugün tahliye ettiğimiz arkadaşlar almış. 108 metrekare 500 metrekareye çıkmış. 3000 metre kare açık alana çıkmış. 120 metrekare salonun bugün kirası 20 bin TL civarında. Köylüm restoranın yanında spor salonu var. Kendin pişir kendin ye tarzında ve alkollü bir yer.

29 bin TL kira ödüyorlar. Ülkemizdeki hukuki süreçleri biliyorsunuz. 2020’de tahliye kararı verilmiş. 2022’de dava açılmış. Dava reddedilmiş, belediye kazanmış. Kaymakamlığın tahliyesine dava açmış 2023’de tahliyesine karar verilmiş. Kaymakamlık tahliye kararını uygulayacak kurum. Kaymakamlık 29 Ağustos’ta tahliye kararı vermiş 1 hafta ek süre vermiş. Belediye Köylüm’e çöktü diyorlar sosyal medyada. Belediye neden çöksün? Hukuki süreç nokta ve virgülüne kadar işlemiştir. Kimsenin ekmeğine zarar vermek gibi bir düşüncemiz yoktur. Daha önce tahliye ettiğimiz yerler gibi yeni bir ihale yapılmayacak kamu olarak işletilecektir. Ulaşım için uygun bir yerdir. Sosyal tesis için çok uygun bir yerdir.

 
Bıçaklama olayında mahkemeden karar!
 
İzmir'de sokak ortasında dehşet... Kahveciye tek kurşun!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayındır'ın kurtuluşu coşkuyla kutlandı
Bayındır’ın kurtuluşunun 101. yıldönümü coşkuyla kutlandı.
Aliağa’da balık ekmek şenliği
Aliağa’da, 1 Eylül Cuma günü başlayan 2023-2024 balık av sezonu, düzenlenen ...
İZSU'dan Urla'ya altyapı hamlesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Urla’nın altyapısını ...
 
İzmir Büyükşehir'de İngiltere zirvesi!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi ...
Aliağa Belediye Meclisi toplanıyor
Aliağa Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı, 5 Eylül 2023 Salı ...
Büyükşehir'den dolandırıcılık uyarısı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, dolandırıcıların ‘tablet kampanyası için ...
 
İzmir Cup finalleri nefes kesti
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 3x3 Streetball İzmir Cup tamamlandı. ...
Zabıta Haftası Konak’ta kutlandı
Zabıta Haftası’nı kutlayan Başkan Batur, “Bugüne kadar Konak’ta zabıta ...
Başkan Soyer: Kentler olsa olsa kardeş olurlar
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ukrayna’nın Çernivtsi kentinden ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva