HABERLER>DÜNYADAN
31 Ekim 2011 Pazartesi - 15:24

Filistin artık UNESCO'da

Merkezi Paris'te bulunan BM Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı UNESCO'nun genel konferansında bugün yapılan oylama sonucunda Filistin'in üyelik başvurusu kabul edildi.

Filistin artık UNESCO da

Oylama sonuçlarının açıklanması üzerine üye ülkeler Filistin'i ayakta alkışladı. Yapılan törende Filistin bayrağı UNESCO'ya üye devletlerin bayrakları arasına asıldı.
 
Oylamayı takiben Genel Konferans Başkanı Katalin Bogyay ve UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova, Filistin'i kutlayan konuşmalar yaparken, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki UNESCO üyelerine teşekkür etti.
 
Ad okunarak yapılan oylamaya UNESCO'nun 185 üyesinden 173'ü katıldı. Bunlardan 107'si 'evet', 14'ü 'hayır' oyu verirken, 52'si 'çekimser' kaldı.
 
Olumsuz oy veren ülkeler arasında ABD, İsrail, Kanada, Almanya, Hollanda, Romanya'nın yanı sıra bazı küçük Afrika ve Latin Amerika ülkeleri yer aldı.
 
Arap-İslam ülkelerinin yanı sıra Çin, Rusya, Brezilya, Hindistan gibi büyük ülkeler ile Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin çoğunluğu Filistin'e destek verdi.
 
AB üyelerinden İspanya, Yunanistan, İrlanda, Belçika, Avusturya, Malta, Danimarka, Macaristan ve Hırvatistan, Filistin'in üyeliği lehine oy kullandı. Çekimser oy kullanması beklenen Fransa da son anda 'evet' oyu verdi.
 
Oylamada ortak tutum almaya çalışan, ancak bunu başaramayan AB oyları üçe bölünürken, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerden fire olmadı.
 
İngiltere başta olmak üzere AB üyelerinin bir kısmı ve Japonya, Kore gibi bazı ülkeler çekimser kalmayı tercih etti.
 
TÜRKİYE'DEN ÖNEMLİ DESTEK
Türkiye, Filistin'in UNESCO üyeliğini öneren karar tasarısının ortak sunucuları arasında yer alarak Filistin'e aktif destek verdi.
 
'Geçen hafta Türkiye adına Genel Konferansta yapılan konuşmada, Filistin'in UNESCO'ya kabulünün barışa katkı teşkil edeceği ve UNESCO'nun itibarını ve kapsayıcılığını artıracağı' ifade edilmişti.
 
Bugüne kadar Birleşmiş Milletler sistemine dahil örgütlerde gözlemci olarak bulunan Filistin'in UNESCO'ya üye kabul etmesi, Filistin'in devlet olma özelliğinin de kabulü anlamına geliyor. Zira, UNESCO'ya sadece devletler üye olabiliyor. Böylece Filistin, Birleşmiş Milletler'den önce UNESCO'ya üye olmuş oldu. Filistin'in BM'ye üyelik başvurusu ise halen Güvenlik Konseyi'nde görüşülüyor.
 
UNESCO Yürütme Kurulunun Filistin'deki eğitim kurumlarının durumu ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kültür mirasının korunması ile ilgili olarak almış olduğu beş karar ise İsrail'in UNESCO ile işbirliği yapmaması nedeniyle uygulanamıyor.
 
ABD'DEN ÜSTÜ KAPALI TEHDİT
ABD Yönetimi, Kongre'nin daha önce aldığı iki karar nedeniyle Filistin'in UNESCO'ya kabul edilmesi halinde ABD'nin UNESCO'dan çekilmeyeceğini, ancak UNESCO bütçesine katkı payı ödemeyi durduracağını açıklamıştı.
 
ABD UNESCO bütçesinin yüzde 22'sini karşılıyor. ABD'nin henüz 2011 yılı katkı payını da ödememiş olması nedeniyle 2012'de UNESCO bütçesinde 150 milyon dolarlık bir açık meydana gelmesi bekleniyor.
 
Obama Yönetimi ABD'nin UNESCO ile ilişkilerine büyük önem vermesine rağmen, Filistin'in UNESCO üyeliği konusunda Kongre'deki Cumhuriyetçi çoğunluk ve Musevi lobisinin ağır baskısı altında bulunuyor. ABD'nin seçim yılına girmekte olması nedeniyle bu konuda Yönetimin Kongre'ye direnmesi zor görünüyor.
 
Geçen yaz yapılan referandum sonucunda Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ve BM'ye üye olan Güney Sudan da geçen hafta UNESCO üyeliğine kabul edilmişti. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İran ABD'ye nota verdi
İran, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisine yönelik suikast planlarıyla ...
Paris'te terörü kınayan Türklere çirkin saldırı
Fransa'nın başkenti Paris'te terörü kınamak için gösteri yapmak isteyen ...
Afganistan’da NATO’ya büyük darbe
Afganistan’ın başkenti Kabil’de NATO konvoyuna düzenlenen intihar saldırısında ...
 
Rice: Türkiye için yalvardım
Eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, 2008’deki Aktütün baskını ...
Sarkozy: Atina'yı almak hataydı
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Yunanistan'ın 2001 yılında Euro ...
Kaddafi'nin son anlarını şoförü anlattı
Geçtiğimiz hafta muhalifler tarafından öldürülen Libya devrik lideri Muammer ...
 
Slumdog Millionaire' gerçek oldu
''Kim Milyoner Olmak İster?'' adlı yarışmanın Hindistan televizyonundaki ...
Kaddafi'yi yakalayan askere bakın ne hediye ettiler?
Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'yi yakalayan muhalif asker Ramazan Cibril ödüllendirildi.
En büyük atom bombası imha edildi
ABD, soğuk savaş döneminde ürettiği B-53 tipi en büyük atom bombasını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva