HABERLER>SAĞLIK
21 Haziran 2010 Pazartesi - 00:00

ESHOT'tan 'şifre' açıklaması...

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’’nden yapılan açıklamada, e-Devlet kapısından yararlanılabilmesi için kurumlara yönelik şifre uygulaması bulunmadığı belirtildi.’

ESHOT'tan 'şifre' açıklaması...

 
İZMİR - Açıklamada, vatandaşlara verilen bireysel şifre ile ise sadece kendi adına soruşturma yapılabileceği vurgulanarak, ’“Başkasına ait kişisel verileri hukuka aykırı olarak elde eden veya yayan kişilerin suç işlemiş olacağına’” dikkat çekildi.
 
Yeni Asır Gazetesi’’nin 20.06.2010 ve 21.06.2010 günlü baskısında ’“O Şifre Bir Lira’” başlığı ile yayınlanan;  ’“ ’…Başkan Kocaoğlu’’nun ’“bize vermediler’” dediği şifreyi 1 TL karşılığında alarak, iki kişinin ölümüne yol açan İZULAŞ şoförünün ehliyetine el konduğunu öğrendik.’” ’“ Ehliyetler neden kontrol edilmiyor eleştirileri üzerine Başkan Kocaoğlu’’nun ’“ Kontrol etmek istedik, ama Emniyet Müdürlüğü bize vermedi’” dediği şifreyi PTT’’den 1 lira karşılığında aldık.’” ’“ Bu şifre ile turkiye.gov.tr adresine girdik ve numarası ile nereden alındığını yazdığımız Türksever’’in ehliyetine 1.5 yıl önce el konduğunu birkaç saniyede öğrendik.Üstelik 3 ay geçerli şifre ile tüm şoförleri sorgulamak mümkün.’” şeklindeki yazı İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü ve İZULAŞ hakkında yanlış ve kamuoyunu yanıltıcı iddialar taşımaktadır.
 
Yine, Aynı Gazetenin 20.06.2010 ve 21.06.2010 günlü baskısında ’“O Şifre Bir Lira’” başlığı ile yayınlanan yazıda belirtilen durumun aksine; 20.04.2006 tarih ve 26145 sayılı Resmi Gazete’’de yayımlanan 2006/10316 sayılı e-Devlet Kapısı’’nın Kurulması, İşletilmesi ve Yönetilmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı’’nın 1. maddesinde Kamu hizmetlerinin ortak platformda, tek kapıdan (portal) sunumunu ve vatandaşın Devlet hizmetlerine elektronik ortamdan güvenli ve etkin bir şekilde erişimini sağlayacak olan e-Devlet Kapısının kurulması ve yönetilmesi görev ve sorumluluğu Başbakanlık adına Ulaştırma Bakanlığı'na verilmiştir.
 
Bakanlar Kurulu Kararı ile vatandaşlara şifre alarak kendilerine ait bilgilere ulaşabilme imkanı tanınmıştır.
 
 Bakanlar Kurulu Kararı’’nın uygulamasına yönelik yapılan görüşmede, Kurumlara yönelik olarak şifre uygulaması yapılmadığı, vatandaşa kişisel şifre verilerek bu hizmetin sunulduğu tarafımıza bildirilmiştir.
 
Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, vatandaşlara e- Devlet Kapısı’’na erişim ve e- Devlet kapısı üzerinden sunulacak hizmetler hususunda ise, e-Devlet Kapısı’’na cezai, idari ve hukuki sorumluluk yükletilemeyeceğine ilişkin Taahhütname alınmaktadır.
Bu taahhütnamede Vatandaş;
1- Bu taahhütname çerçevesinde e- Devlet Kapısı tarafından verilecek hizmetlerden yararlanma hakkının vatandaşın münhasıran kendisine ait olduğu,
2- Şifresini vekili dahi olsa herhangi bir üçüncü kişiye veya e- Devlet Kapısı görevlilerine açıklamayacağını veya kullanımına izin vermeyeceğini, kullanılması durumunda sonuçlarından e- Devlet Kapısı’’nın herhangi bir cezai, idari ve hukuki yönlerden sorumlu olmayacağını, e- Devlet Kapısı’’nın işlem yapan kişilerin kimliklerini araştırma yükümlülüğünün olmadığını,
3- e- Devlet Kapısı’’nın sunduğu hizmetlerde kullanılan şifrenin gizli kalması için gerekli özen ve dikkati göstereceğini, yazılı olarak saklamayacağını, kendi kontrolü dışında üçüncü şahısların eline geçmesi halinde derhal e- Devlet Kapısı’’na yazılı ihbarda bulunmayı, yazılı ihbarda bulunulan tarihe kadar kullanılması durumunda sonuçlarından e- Devlet Kapısı’’nın sorumlu olmayacağını,
Kabul ve imza etmektedir. Bu taahhütname imzalandıktan sonra vatandaşa kişisel şifre verilerek e- Devlet Kapısı hizmetlerinden kendi adına sorgulama yapma hakkı tanınmaktadır.
 
Taahhütnameye aykırı olarak başkasına ait kişisel verileri hukuka aykırı olarak elde eden veya yayan kişi 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’’nun 135 ve 136. maddede yer alan suçu işlediğinden cezalandırılması öngörülmektedir.
 
Bu nedenle, 20.06.2010 ve 21.06.2010 tarihli ’“ O Şifre Bir Lira’” başlıklı yazı içeriğinde yer alan iddiaların aksine, vatandaşın bir başkasının bilgilerine ulaşması hukuken mümkün olmayıp, bu bilgilere ulaşan ya da yayan kişiler Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre suç işlemektedirler.
 
Sürücü belgesine el koyma işleminin ESHOT Genel Müdürlüğü ve İZULAŞ tarafından yapılması gerektiği veya 1 Liraya şifre alınarak bu bilgilerin kolayca öğrenilebileceği, bu yapılmadığı için kazanın meydana geldiği ve dahası bu Kurumların ihmali olduğu yönündeki haberler eksik bilgiye dayalı, yanlış, yanlı ve Kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir.
 
 İHMAL SÖZ KONUSU DEĞİL
Yeni Asır Gazetesi’’nin 18.06.2010 günlü baskısında Haber Merkezi’’nde görevli Yazar Fatih Şendil tarafından ’“Sorumlu Kimse Hesabını Versin’” başlığı ile yayınlanan;
 
 ’“ ’…ehliyetine alkolden 2. kez el konulan ve 6 aydır bu şekilde belediye otobüsü kullanmayı sürdürdüğü ortaya çıkan İzulaş şoförü Hakan Türksever’’in çarptığı baba ve kızın yaşamını yitirmesi Büyükşehir Belediyesine bağlı ESHOT ve İZULAŞ’’ taki şoför denetimlerinde yaşanan ihmalleri de gün yüzüne çıkardı.’” şeklindeki yazı’…
 
Aksine; toplu ulaşım hizmetinde çalışan yaklaşık 2500 sürücü personelimiz her gün yedi garajımızda görevlerine başlamadan önce rutin olarak alkol muayenesinden geçirilmekte ve sürücü belgelerinin olup olmadığı kontrol edildikten sonra göreve başlatılmaktadır.  Bu yöndeki denetimleri arttırmak, kontrollerimizi daha sağlıklı yürütebilmek ve İdaremizde görev yapan sürücü personelin alkol veya başka bir sebeple sürücü belgelerinin geri alınıp alınmadığının günlük tespit edilebilmesi ve suistimallerin önlenmesi amacıyla İzmir Emniyet Müdürlüğü ile görüşme yapılarak Emniyet Teşkilatının elektronik bilgi ağının (PolNet) İdaremizin kullanımına açılması talep edilmiş ise de, bu talebimizin kabul edilemeyeceği bildirilmiştir. Bunun üzerine 01.03.2010 tarihinde sürücü personelimize ait liste İzmir Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’’ne gönderilerek personelin sürücü belgelerinin kayıtlarına uygun olup olmadığının bildirilmesi talep edilmiştir. 12.03.2010 tarihli cevabi yazıda, sorgulama yapabilmek için kimlik bilgilerinin en az üç karakter veya sürücü belgesi sicil numarası ile verildiği Trafik kuruluşunun da bildirilmesinin gerekli olduğu belirtilmiştir. İstenilen bilgiler tamamlanarak 07.06.2010’’ da İzmir Emniyet Müdürlüğü’’ne gönderilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sürücü personelimizin ehliyetlerinin kontrolü için İdaremizin gereken tüm gayret ve özeni gösterdiğini ortaya koymaktadır.
 
 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’’na ve Yönetmeliklerine aykırı olarak alkollü şekilde araç kullanan kişileri araç kullanmaktan menetmek ve ehliyetlerine el koymak görev ve yetkisi Aynı Kanun’’un 48. maddesi ve yine 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’’nun 19. maddesi uyarınca Emniyet Müdürlüğü görevlilerine aittir. Nitekim, bahsi geçen olayda sürücü Hakan Türksever’’in ehliyetinin 02.01.2009 tarihinde geri alınması gerekir iken, olay tarihi olan 16.06.2010 tarihinde el konularak geri alındığı, daha önce ehliyetini teslim etmediği Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen 47613 sayılı Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanağı’’ndan açıkça anlaşılmaktadır.
 
Kamuoyunun bilgi ve değerlendirmesine sunarız.

Saygılarımızla.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Utanç: 13 yaşında kıza 2 yıldır tecavüz ediyorlarmış!
Balıkesir’’de utanç tablosu’… 13 yaşındaki kıza tecavüz ettikleri iddiasıyla ...
14 bin kişi böbrek nakli için bekliyor
Denizli Devlet Hastanesi, organ bağışı konusunda potansiyel donör ...
Yüzme havuzlarına dikkat!
Yaz mevsimiyle birlikte serinlemek için yoğun olarak tercih edilen ...
 
Hem cebe hem de sağlığa zarar!
Klimayı verimli kullanamıyorsanız dikkat! İşte klimayı hem cebinize ...
14 yıl haftada 5 gün girdiği solaryum kanser yaptı
28 yaşındaki 4 çocuk annesi Joahhe Cobb's 15 yaşından beri haftada ...
Kısırlık bebeğe geçer mi?
Kısırlık tedavisinde kullanılan mikroenjeksiyon yönteminin, kısırlığın ...
 
Hararetinizi ne alır?
Haziran ayı yağmurlarla başlasa da uzmanlar bu yazın çok sıcak geçeceği ...
Güneş gözlüklerine dikkat!
Güneş gözlüklerinin genellikle güneş ışınlarının göz kamaştırıcı etkisinden ...
Kolanın bir zararı daha!
Günde 3 bardak gazlı içecek tüketiyorsanız dikkat! Yaz ayların serinlemek ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva