HABERLER>EGE
7 Ağustos 2023 Pazartesi - 14:04

Ermenek'in faili Aydın’a göz dikti!

Ermenek'te 18 madencinin öldüğü maden ocağının ortaklarından Hüseyin Hüsnü Özbey’in ortağı olduğu Seba Madencilik, Aydın'da tarım ve orman alanına kömür madeni açmak için başvuru yaptı. Proje, ÇED sürecinden kaçırılmak için 25 hektarın altında tutuldu.

Ermenek in faili Aydın’a göz dikti!

Karaman'ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim 2014'te 18 işçinin öldüğü maden katliamının yaşandığı ocağın sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi'nin ortaklarından Hüseyin Hüsnü Özbey’in ortağı olduğu Seba Madencilik, Aydın’ın Efeler ilçesinin Dalama Mahallesi kırsalında kömür ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurdu:

ÇED SÜRECİNDEN KAÇIRILMAK İSTENİYOR
Bakanlığın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlattığı projeye göre şirket 835,30 hektar büyüklüğe sahip ruhsat sahasının 24,93 hektarında kömür çıkarmak istiyor. Yakın zamanda ÇED Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle kazı ve döküm alanı 25 hektarın üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor. Şirket projeyi 25 hektarın altında tutarak bakanlıktan 'ÇED gerekli değildir' kararı almayı planlıyor.

TARIM VE ORMAN ALANI
Yılda 20 bin ton kömürün çıkarılması planlanan kömür ocağı konut alanına 2 bin 100 metre ve Madra Çayı’na ise bin 700 metre uzaklıkta. Proje alan ise Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda 'Orman ve Tarım' alanı olarak yer alıyor. Arazinin bir kısmı orman alanı, diğer kısmı ise tapulu arazilerden oluşuyor.



ZEYTİN KANUNUNA DA AYKIRI

Ocağın açılmak istendiği alan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’nda ise zeytinlik olarak kayıtlı. 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’na göre söz konusu projeye izin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin vermemesi gerekiyor. Kanunun 20 maddesinde “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevî atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” deniyor. Proje hayata geçerse 25 hektarlık alandaki binlerce zeytinlik kesilme tehdidi ile karşı karşıya kalacak. Çevredeki zeytinler de madencilik faaliyetinden olumsuz etkilenecek.

ERMENEK KATLİAMINDA 'TALİ KUSURLU' SAYILDI
Maden ocağı açmak için başvuran Seba Madencilik Şirketi’nin ortakları arasında yer alan Hüseyin Hüsnü Özbey, Ermenek Maden Katliamı'nın yaşandığı maden sahasının işletme ruhsatı sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömür Anomin Şirketi’nin hem ortağı hem de bir dönem mesul müdürü idi. Maden katliamı sonrası hazırlanan raporda Hüseyin Hüsnü Özbey 'tali kusurlu' olarak sayılmıştı. Davada yargılanan Özbey, beraat etmişti.

ERMENEK MADEN KATLİAMI
Karaman’ın Ermenek ilçesi Pamuklu Köyü’nde 28 Ekim 2014’te Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait linyit ocağını eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 işçi mahsur kaldı. Arama- kurtarma çalışmaları 38 gün sürdü. 18 işçinin cesedine ulaşıldı. Açılan davada üçü tutuklu 16 kişi yargılandı.

İddianamede yer alan tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit kömürü işletmesi müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey, aynı şirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt, tutuksuz sanıklar Ermenek Cenne Linyit Madencilik şirketi işletme müdürü Mehmet Zeybek ve Has Şekerler Madencilik şirketinin daimi nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy’un da bulunduğu 16 sanık "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı.

Mahkeme, 20 Temmuz 2016’da maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt’un da aralarında olduğu yedi sanığa, 3 yıl 1 ay ila 18 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları verdi. Diğer sanıklar ise beraat etti.

Mahkemenin verdiği cezalara yapılan itirazlar üzerine, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesi’nde 13 Eylül 2017’de görülen davada sanıkların cezaları artırıldı. Mahkeme, Saffet Uyar, Ali Kurt ve Abdullah Özbey’in cezalarını 19 yıl 3 aya çıkardı.

ERMENEK'TE MAAŞ ALAMAYAN İŞÇİLER EYLEM YAPMIŞTI
Ermenek'te Cenne Maden Ocağı ve Seba Madencilik’te işçiler aylarca kendilerine ücret ödenmediği gerekçesiyle Eylül 2020'de eylem yaptı. Seba Madencilik'te çalışn işçiler 7 ay, Cenne Madencilik'te çalışan işçiler ise 1 yıl boyunca maaş alamadıklarını belirtmişti.  (Artı Gerçek) 

 
Dikili'de dolu dolu kitap günleri!
 
Kenan İmirzalıoğlu'nun yeni dizi projesi belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
9 yaşındaki çocuğun acı sonu!
Aydın'ın Söke ilçesinde soluk borusuna ekmek kaçması sonucu hastaneye ...
Afyon'da feci kaza... 2 ölü, 1 ağır yaralı!
Afyonkarahisar'da otomobilin ağaca çarpması sonucu 2 kişi öldü, 1 kişi ağır yaralandı.
Latmos'un kanseri büyüyor!
Yunan mitolojisinde Zeus’un evi olan Latmos (Beşparmak) Dağları’nın eteklerinde ...
 
24 yaşındaki gencin sır ölümü!
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bir gencin evde cansız bedenine ulaşıldı.
Umuda kulaç... Yüzerek Yunanistan'a geçmeye çalıştılar!
Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında, yüzerek yurt dışına geçmeye çalışan ...
Yelkenli teknede ölümden döndü!
Muğla'nın Dalaman ilçesi açıklarında yelkenli teknede rahatsızlanan kişi, ...
 
Bodrum açıklarında 31 düzensiz göçmen yakalandı
Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında lastik botta 31 düzensiz göçmen yakalandı.
Uşak'ta otomobille traktör çarpıştı: Yaralılar var!
Alınan bilgiye göre, kent merkezinden Banaz ilçesi yönüne ilerleyen R.S. ...
Ege’de ölüm kalım savaşı!
İzmir açıklarında yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmak isteyen 105 düzensiz ...
 
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva