HABERLER>GÜNCEL
19 Eylül 2013 Perşembe - 20:54

Emeklilik yaşından geri adım yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'En genç emekli ordusu Türkiye'de. Onun için buradan bizi daha da kötüleştirecek bir adım atamayız' dedi.

Emeklilik yaşından geri adım yok

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , OECD ülkelerinde kadınların 62 yaşında emekli olduğunu belirterek, “ Türkiye ’de emekli kadınların ortalama yaşı 41, erkekte ise 45. Zaten şu anda bu rakamlara baktığınız zaman dünyanın en genç emekli ordusu Türkiye’de. Onun için buradan biz daha da kötüleştirecek bir adım atamayız” dedi.
 
Bakan Şimşek, katıldığı “4. İstanbul Finans Zirvesi”nde bir konuşma yaptı. Bakan Şimşek, 1923-2002 döneminde Türkiye’nin ortalama yüzde 4.5 büyüdüğünü hatırlatarak, “1990’lı yıllara baktığınız zaman bu oran yüzde 3’e kadar düşmüş. Krize rağmen Türkiye yüzde 5,1 büyümüş. Bütün mesele bu potansiyel büyümeyi daha yukarılara çekebilmektir. Bizim 2014-2018 yılına ilişkin hedefimiz yüzde 5 buçuk ortalama büyüme ama birçok bölge küresel krizden çıkışta oldukça yavaş bir patikada ilerledi. Türkiye ise çok hızlı bir çıkış yaşadı” dedi.
 
Türkiye’nin 2007’den bu yana 5 milyona yakın kişiye istihdam bulduğunu belirten Bakan Şimşek, “Bu sene bütçe açığı her ne kadar yüzde 1,4 oranında bekleniyorsa da muhtemelen bunun çok altında kalacak. İlk 8 ayda bütçemiz çok mütevazide olsa bir fazla verdi ama tabii ki yılın son döneminde bir miktar açık olacak. Ancak açık hedefin altında kalacak” diye konuştu.
 
“SIRF SEÇİMLER VAR DİYE İLAVE BİR ADIM ATMAYIZ”
Bazı analist ve kuruluşların seçimleri anımsattığını ifade eden Şimşek, “Biraz tarihe baksalar iyi olur. Çünkü son 10 yıl içerisinde kaç tane seçim olmuş. Seçimin arifesinde ne tür popülist politikalar uygulanmış bir baksınlar. Bu klişe bir yaklaşım ama şu bir gerçek. Biz ne yapacaksak normal dönemde yapıyoruz. Sırf seçimler var diye ilave bir adım atmayız. Zaten 2015 yılına kadar işçilerle memurlarla gerekli toplu sözleşmeler yapıldı. Bu türden senaryolarla ortaya tahminler koyanlar var. Bu sene için çoğu yanılacak. Ancak siyasi istikrarla mali disiplinle Türkiye uçurumun eşiğinden bu noktaya geldi” dedi.
 
"AÇIĞIN SEBEBİ ERKEN EMEKLİLİK"
Bakan Şimşek, işgücüne katılım durumunun OECD ortalamasına göre vahim olduğunu belirterek, kadınlar arasında işgücüne katılım oranının çok düşük olduğuna dikkat çekti. Şimşek, tasarruf açığının bir başka sebebinin ise erken emeklilik olduğunu söyledi. OECD ülkelerinde kadınların 62 yaşında emekli olduğunu belirten Bakan Şimşek sözlerini şu şekilde tamamladı:
 
“Tasarruf açığının bir sebebi de erken emeklilik. Dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye’de olduğu gibi erken emeklilik yoktur. OECD ülkelerinde kadınlar 62 yaşında emekli oluyor. Türkiye’de emekli kadınların ortalama yaşı ise 41 erkekte 45. Zaten şu anda bu rakamlara baktığınız zaman dünyanın en genç emekli ordusu Türkiye’de. Dünyanın en genç emeklileri zaten Türkiye’de. Onun için buradan biz daha da kötüleştirecek bir adım atamayız. Atarsak ne büyüme olur, ne bunun finansmanı olur. İşgücü piyasası aşırı katı. Bunu esnekleştirmemiz lazım. İşgücü piyasası esnek olsa, Türkiye’de işsizlik oranı daha düşük olur.”
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mesut 21 Eylül 2013 Cumartesi 12:47

Sonsöz yetkilileri sizleri kutluyorum böyle bir sayfamız vardiye.Böyle rahat rahat yorumlarımızı yapabiliyoruz.Teşekkürler ediyorum sizlereBu hükümet vatandaşı daha fazla nasıl sık boğaz edebilirizin hesabını yapmaya devam ediyor görüldüğü gibi.Emekliye nepara veriyorsunuzki tabiki calışmak zorundalarMilletvekillerinin yüksek maaşı ile tabiki acıkverilirİnsanları borçlandırarak borç batağına itiyorlarNerdekaldı bunların müslümanlığıTürkiyedeki yoksullara yardımyok ordan burdangelenlere yardımvar

Yorumu oyla      12      5  
ali 20 Eylül 2013 Cuma 08:45

ben bu zıhnıyetı anlamıyom durmadan baska ulkelerı ornek verıyon uyuyan bakan bey. o ülkelerde gecım sıkıntısı yarın ne olacak sıkıntısı asgarı ucret su kadar davaları yok , refah ıcınde yasıyorlar . uyan artık uyan burası turkıye yazıklar olsun sızlere....

Yorumu oyla      15      5  
izmirli 19 Eylül 2013 Perşembe 21:52

Evet bakanım katılıyorum bütün suç emeklilerde, birileri bakana artık Türkiye de yaşadığını söylesin..

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Felsefesiz İlahiyat' kararı geri çekildi
Yükseköğretim Kurulu ( YÖK ), ilahiyat fakültelerinin müfredatından felsefe ...
Flaş! Ağar, Eken ve Şahin için müebbet istemi!
1990’lı yıllarda işlenen 16 faili meçhul cinayetle ilgili 2011’in şubat ...
Cezaevi önünde maskeli katliam: 3’ü çocuk 5 ölü!
Mardin Cezaevi önünde meydana gelen silahlı saldırıda 3'ü çocuk, 2'si ...
 
Sokak ortasında katledilen bar işletmecisine son görev
Bornova'da, sokak ortasında uğradığı saldırıda dövülüp bıçaklanarak öldürülen ...
Hapse girmek için soyguna kalkıştı ama…
İzmir’in Bornova ilçesinde, 70 bin TL’lik borcunu ödeyemeyip tehdit edilince, ...
CHP aday adayı Gökdemir Buca’nın kitabını yazdı!
CHP Buca Belediye Başkan Aday Adayı Dr.Oktay Gökdemir'in kalame aldığı ...
 
İzmir’de ‘kredi canavarı’na suçüstü!
İzmir’de, sahte kimliklerle gittiği banka şubelerinden kredi çekip dolandırıcılık ...
İzmir’de Gaziler Günü’ne anlamlı tören
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen 19 Eylül Gaziler Anma Günü töreninde ...
Narlıdere’de İmam Hatip isyanı
İzmir’in Narlıdere İlçesi’nde Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Oğuzhan İlköğretim ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva