HABERLER>EKONOMİ
30 Mayıs 2024 Perşembe - 08:30

Ege ihracatının amiral kaptanı feryat etti: Batıyoruz!

Tekstil sektöründe kan kaybı yaşandığını ve bazı yatırımcıların yatırımlarını Mısır’a kaydırdığını söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “İhracat yapamıyoruz. Rakamlar ortada, batıyoruz. Sektör elbette Mısır’a kayar. Bazı firmalar tabii ki gidiyor ama herkes gidemez. O kadar mobil bir sektör değiliz. Bilmediğiniz bir ülkede iş yapmak, şartları uygulamak, çok kolay işler değil. İlla gidilecekse bir daha geri dönülmez. Yakın olduğu için ve ABD’den dolayı vergi avantajı olduğu için Mısır tercih ediliyor” dedi.

Ege ihracatının amiral kaptanı feryat etti: Batıyoruz!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Ekonomide yaşanan olumsuzluklar çok sayıda sektörü etkiliyor.

Tekstil sektöründe ise kan kaybı büyük… Döviz kurlarının istenen ölçüye gelmemesi, artan maliyetler sebebiyle sektör yönünü Mısır’a çevirmiş durumda…

SEKTÖR BAZLI BİR SORUN DEĞİL
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, tekstil sektöründe yaşanan son gelişmeler ile ilgili Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu. Eskinazi, “Ekonomide yaşanan olumsuzluklar herkesi etkilediği gibi bizi de etkiliyor, ihracat yapamıyoruz. Rakamlar ortada, batıyoruz. Herkesin ortak derdi bu. Sektörel bazlı yaşanan bir sorun değil” dedi.

MISIR’DA VERGİ AVANTAJI VAR
Eskinazi, vergi avantajından dolayı yatırımcıların Mısır’ı tercih etmeye başladığını söyleyerek “Bazı firmalar tabii ki gidiyor ama herkes gidemez. O kadar mobil bir sektör değiliz. Anında başka bir ülkeye giderek orada iş yapmak kolay değil. Bu zaman isteyen bir şey. Gidenler var. Sektörü bırakabilen bırakıyor ama bu işler çok kolay bırakılmıyor. Bıraktım deyip bırakamıyorsunuz. Çok tatsız tuzsuz bir dönemdeyiz. Zamanında gidenler oldu, biz de gittik ama biz istihdamın Türkiye’den oraya kayması taraftarı değiliz. Ülkemizde çalışmak istiyoruz. Bilmediğiniz bir ülkede iş yapmak, şartları uygulamak, çok kolay işler değil. İlla gidilecekse bir daha geri dönülmez. Yakın olduğu için ve ABD’den dolayı vergi avantajı olduğu için Mısır tercih ediliyor. Başka ülkelerde bir avantaj yok, bu yüzden sadece Ürdün ve Mısır bir seçenek olarak ortaya çıkıyor. Amerika’ya ihracatta büyük bir avantaj var” ifadelerini kullandı.

BU KURLA İHRACAT YAPMANIN İMKANI YOK

Eskinazi, artan girdi maliyetleri sebebiyle kurlarda artış olması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Bu kurla ihracat yapmanın imkanı yok. Bakanlık ile devamlı görüşmelerimiz oluyor. Önceliğimiz enflasyonun indirilmesi. Bize sorarsanız kur ile enflasyonun bir alakası yok. Daha yumuşak bir geçiş olabilir ama ülkeyi finansman kaynakları yönettiği için ekonomistleri dinlemiyorlar. Şu anda atılan olumlu bir adım yok. Yurt dışından talep olmasına rağmen pek çok ihracatçımız döviz kurlarının mevcut seviyesi nedeniyle fiyat tutturamaz halde. İhracatçılarımız fiyat veremez noktaya geldi. Türkiye ihracata dayalı bir büyüme hedefliyorsa bugünkü döviz kurları bu büyümeye zemin hazırlamıyor. Üretim maliyetleri yüksek, krediler pahalı, finansman bulmak zor. Şu anki döviz kuru ihracat artışını yavaşlatıyor

 
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Uyutalım’ derken vicdanlar uyumasın!
 
Başkan Tugay’a çağrı: Botanik EXPO İnciraltı’nda yapılsın!
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Komedi 30 Mayıs 2024 Perşembe 13:04

Dolar 100 lira olmalı ki Mısır'ı geçelim. Bu arada gençler de iş "beYenmiyor." İş: (günde 10 saat çalışma)

Yorumu oyla      0      0  
sezarın hakkı sezara 30 Mayıs 2024 Perşembe 13:02

kardeşim ihracat yapamıyorsan iç pazara yönelirsin .kendi vatandaşına uygun fiyatlı kaliteli ürün sat. Bakın bu ihracatçıların hepsi akp yi destekledi. şimdi batıyoruz diyorlar. Sırada turizmciler var. onlarında batıyoruz demesi yakın. deli gibi yerli turiste yönelecekler ama iş işten geçmiş olacak.

Yorumu oyla      1      0  
30 Mayıs 2024 Perşembe 11:09

200 lira yaklaşık 6 dolar yapıyor. Bu kafaya göre 1 dolar 200 lira olmalı ki iş yapabilsinler. Emekli, asgari ücret belli. Bugün 30-40 bin bile para değil.

Yorumu oyla      1      1  
emekli 30 Mayıs 2024 Perşembe 10:57

ikide bir çıkıp batıyoruz diyorsun 10000 binliraya geçinen insanlar ne yapsın, dolar 50 lira olsun sevinecenmi mılyonlarca emekliler ne yapsın .istediğin yere git

Yorumu oyla      6      0  
izmirim 30 Mayıs 2024 Perşembe 10:42

anlamdğığım dan soruyorum arkadaşlar lütfen aydınlatırsanız sevinirim. bu adam illa döviz kurunun yükselmesini söylüyor. ihracat için diyaor. ama vatandaşın yaptığı her alışveriş döviz kuru yüksek olduğu için tl nin düşük olmasından bu ülke ekonomisi mutfak ekonomisi çok kötü değilmi. döviz kuru yükseldiğinde siyasetin bir numaralı malzemesi oluyor. vatandaşta her şeyde dolar kaç para oldu haberin varmı diyen esnaflardan neler çekiyor. sorum şu 1--- ülke ekonomisi için üğretip ihracat yapılması şart, ve tl nin değer kaybedip döviz kurunun yüksek olmasını istiyor bahsi geçen sanayi kuruluşları 2---vatandaş için döviz kurunun düşük olması tl nin değer kazanması gerek piyasada geçimini sağlamak temel ihtiyaçlarını karşılamak için. hangisi doğru hangisini savunacağız veya hangisini eleştireceğiz.

Yorumu oyla      0      0  
VfV 30 Mayıs 2024 Perşembe 10:37

Hadi inşallah. Bir avuç lümpen parasına para katsın diye dolar, euro yükselsin duasına çıkacağız. İnşallah söylediğiniz gibi olur, batarsınız.Madem kurtarmıyor, neden ihraç ettiğiniz ürünlere zam yapmıyorsunuz? Yapamıyorsunuz değil mi? Çünkü elin adamı her 2-3 aya bir zam görmeye alışık değil, kesiverir ayağını. İç piyasaya gelince her hafta zam yap kaldırır nasıl olsa. Allah gözünüzü doyursun.

Yorumu oyla      2      0  
MKC 30 Mayıs 2024 Perşembe 10:19

Zor bir durum ama kur arttiginda igneden iplige hersey zam goruyor ulkede! O yuzden kur artisi bence cozum degil. Gumruk vergisi dahil olmadan Avrupa malimizi aliyor (Gumruk Birligi Antlasmasi). Buna ragmen hal boyleyse tekstilin bazi bolumlerini terk etme zamani gelmistir.

Yorumu oyla      0      0  
eb 30 Mayıs 2024 Perşembe 09:59

citizen adlı arkadaşa sonuna kadar katılıyorum. Bu adamlar anca şikayet eder çapsızlık bunların içine işlemiş.

Yorumu oyla      0      0  
Haberci 30 Mayıs 2024 Perşembe 09:51

Valla dualarımız da tam bu yönde. Bu ülkenin sırtındaki kambursunuz. Bu ülke çok güçlü bir ülke ama işye kan emicisi çok. İnşallah battığınızı görürüz.

Yorumu oyla      8      2  
30 Mayıs 2024 Perşembe 09:40

Tekstilci bir tanıdık var, ev üstüne ev alıyor. Kim, nasıl batıyormuş?

Yorumu oyla      9      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fitch'ten Türkiye için yıl sonu enflasyon tahmini
Fitch bugün yayınladığı raporda, Türkiye'de enflasyonun sıkı para politikası ...
Emniyet'ten 'kurbanlık alışverişi' uyarısı!
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), kurban alım ve satışı yapacak vatandaşların ...
Bakan Şimşek: Dezenflasyonun eşiğindeyiz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dezenflasyonun eşiğindeyiz. Enflasyonda ...
 
Batmayan tek sektör!
Kozmetik sektöründe her geçen gün marka sayıları artmaya devam ediyor. ...
Fahiş fiyat ve stokçuluğun cezaları artırıldı
Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren düzenleme ...
İzmirli esnaftan kredi özeleştirisi: Çektikleri parayı faize atıp rakı içtiler!
Bergama'da 21 yıldır esnaflık yapan, eski Ayaskent Beldesi Belediye Başkanı ...
 
Hanzade ÜNUZ yazdı... Milletin cebi
Hanzade ÜNUZ yazdı... Milletin cebi
Türkiye ve Tacikistan arasında 4 anlaşma imzalandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tacikistan ile ticaret ...
Mehmet Şimşek’ten vergi açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çok uluslu şirketlerden asgari ...
 
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva