HABERLER>EKONOMİ
30 Mayıs 2024 Perşembe - 08:45

Başkan Tugay’a çağrı: Botanik EXPO İnciraltı’nda yapılsın!

2026’da İzmir’in ev sahipliğinde yapılması planlanan Botanik EXPO için işaret edilen Yeşildere’de kentsel dönüşümle ilgili dava süreçlerinin devam ettiğini hatırlatan İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut, İzmir Büyükşehir Başkanı Cemil Tugay’a çağrıda bulundu: “Davayı geri çekin, plan sürecinin hızlanmasını sağlayın ve İzmir devasa yeşil alan kazansın. Botanik EXPO İnciraltı’nda yapılsın. Botanik EXPO’nun anahtarı İnciraltı’ndadır, gelin alın”

Başkan Tugay’a çağrı: Botanik EXPO İnciraltı’nda yapılsın!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi geçmiş dönem Başkanı Tunç Soyer’in girişimleri sonucu İzmir, 2026 Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’suna (Botanik EXPO) ev sahipliği yapma hakkına kazanmıştı. Yeşildere’de, 100 hektarlık alanda düzenlenmesi öngörülen bu büyük organizasyonun ardından o bölgenin “Yeşil Koridor” olarak kente kazandırılması düşünülmüştü. Ancak 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Botanik EXPO için Yeşildere’nin ne kadar hazır olduğu, büyük etkinliğe yetişip yetişmeyeceği tartışılmaya başlandı.

590 BİN METREKARE YEŞİL ALAN KAMUYA BIRAKILACAK
İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Başkanı Tayfun Karabulut, Yeşildere’de kentsel dönüşümün gündemde olduğunu ve oradaki hak sahiplerinin açtığı davaların devam ettiğini hatırlatarak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a, “Kısa vadede oradaki yıkımların yapılması, inşaatın başlaması mümkün değil. Gelin, Botanik EXPO’yu İnciraltı’nda yapın” çağrısında bulundu.

BİR YIL İÇERİSİNDE 18 UYGULAMA PLANI HAZIRLANMIŞ OLUR
Soyer zamanında İnciraltı planları ile ilgili olarak açılan davanın geri çekilmesini isteyen ve sürecin hızlandırması halinde kamuya kazandırılacak 590 bin metrekarelik alanda EXPO’nun yapılabileceğini belirten Karabulut, şu değerlendirmelerde bulundu:

 “Cemil başkanımızdan davayı geri çekmesini, süreci hızlandırmak için İnciraltı toprak sahipleriyle el ele vermesini arzu ediyoruz. 2026 Botanik EXPO’sunu yapabileceğimiz alan zaten burada fazlasıyla var. İnciraltı’na artık sahip çıkın. Hem Botanik EXPO, hem de sonrasında sağlık turizmi alanlarıyla İzmir kazansın. Davanın geri çekilmesini istiyoruz; çünkü kavgalı eve gelin gelmez! İnciraltı, daha önce iki kez EXPO için dünya gündemindeydi. 2015 ve 2020 EXPO’ları için bu değerli alan, milyonlarca lira harcanarak dünyaya tanıtıldı. Tüm dünya hayran kalmıştı İnciraltı’na.  2026 Botanik EXPO’su için geçmiş dönem Büyükşehir Belediye Başkanı tunç Soyer’in önerisi ve girişimleriyle kazanılmıştı. Yeşildere’de yapılması planlandı. Görüyoruz ki o bölgenin EXPO’ya yetişmesi mümkün değil. Geçmişte de bu konuda çağrımızı yapmıştık, bu büyük organizasyonu zora sokacak bir şey yaşansın istemeyiz. O nedenle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’’a çağrıda bulunuyoruz. Gelin, İnciraltı’nın bir an önce planlanması konusunda sizler de destek olun, davayı geri çekin. Kurban Bayramına kadar İnciraltı için 18 uygulama süreci başlamış olacak. Bu süreç hızlı bir şekilde ilerlerse, bir yıl içinde 18 uygulama planı tamamlanır. Bu süreç tamamlandığında İzmir, İnciraltı’nda sağlık turizmi olarak çok değerli alan kazanacak, hem de 2026 Botanik EXPO’suna ev sahipliği yapacak İzmir için doğayla bütünleşmiş, ulaşım sorunu olmayan bir alanda gerçekleştirilebilir.”

YA BİZE RANDEVU VERİN, YA DA SİZ GELİN; SUNUM YAPALIM
İnciraltı’nın planlanmasının, kamusal alan açmak için önemli olduğuna vurgu yapan İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugünkü plana göre yapılaşma, bir kattır, iki kattır, üç kattır, dört kat yoktur. Yoğun veya yüksek bir yapılaşma söz konusu değil. Botanik EXPO’yu yapma hakkının elde edilmiş olması, çok büyük bir başarıdır. Bu başarının devamını getirmemiz gerekiyor. Bu EXPO’yu doğru bir alanda yapamazsak, İzmir çok şey kaybeder. Cemil başkanımıza diyoruz ki; Botanik EXPO’nun da, İzmir turizmini şaha kaldırmanın da anahtarı, İnciraltı’ndadır. Gelin, bu anahtarın bir ucundan tutun, İzmir’e faydalı bir adım atın. Bu konuda siz de katkı koyun, Tunç Soyer zamanında açılmış davayı geri çekerek sürecin hızlanmasına izin verin. Bu konuda sağduyulu davranın. Bize randevu verin, gelelim, konuyu size anlatalım. Ya da biz bize gelin, bir acı kahvemizi için, size geniş bir sunum yapalım. Biz toprak sahipleri, İzmir’in de kazanmasını istiyoruz. İzmir kazanırsa, İzmir hak ettiği değere kavuşmuş olacak.  Bu olurken biz toprak sahiplerinin yok sayılmasına da izin vermeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Zaten İnciraltı gibi elimizde bir mücevher var. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırma için bir kuruş para harcamadan, sadece İnciraltı’nın planlanmasıyla çok büyük bir alan kazanacak. Botanik EXPO ile de o kamusal alanı taçlandırmış olacak. Böyle fırsat kaçırılmamalıdır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay’ın bu konuyu göz ardı etmemesi gerekir. Tek isteğimiz, davayı geri çekerek sürecin hızlanmasına olanak tanımasıdır.”

 
Ege ihracatının amiral kaptanı feryat etti: Batıyoruz!
 
Bergama'daki çöp tesisi için Bakanlık onayı!
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa 30 Mayıs 2024 Perşembe 22:41

Yani halkın piknik yaptığı tek yeride beton edelim diyorsun

Yorumu oyla      0      1  
Gülay 30 Mayıs 2024 Perşembe 16:36

Mülkiyet hakkı nedir biliyorsunuz ituraz edenler biz oraların tapulu sahibiyiz vergisini veren senelerce mağdur edilen gökdelen bile dikilir oraya bayraklidan cok daha sağlam zemin biz işin olacağına bakıyoruz bilgi ve tapu sahibi olmayan kimsenin aklına ihtiyacımız yok biz eski izmirliyiz ithal Başkan lar yüzünden bu zamana kadar mağdur edildik hepsine yazıklar olsun verdiğiniz yılarda haram olsun akp ye ilk defa oy attım bu izmir de ki zihniyetin değişmesi şart ınciralti tapulu sahiplidir bu bilinsin

Yorumu oyla      1      0  
30 Mayıs 2024 Perşembe 15:03

işiniz gücünüz rant, yeşildere gayet uygun expo ya, rant şantiye diye ömrünüzü yediniz. orası yeşil kalacak

Yorumu oyla      0      3  
Şehmuz Kayapınar 30 Mayıs 2024 Perşembe 12:37

Artık bu çağrıya da kulak tıkayan TAŞ olur..

Yorumu oyla      2      0  
Kentli ! 30 Mayıs 2024 Perşembe 12:12

Merhaba, Başkanın Söylemi Mantıklı ! Sonuçta bu Alan Aziz Başkan Zamanında Bile Tanıtılmış Beğenilmiş Kabul görmüş bir alandır.Her Açıdan Gelişmesi, Güzelleşmesi Kente Fayda Getirecektir.! Başka Bir Mevzu İse Bu Arazi Şahıs Arazisidir ! Kamu Alanı Değildir ! Bırakın da Yorumda Bulunan İnsanlar Hak Sahibi olarak Dile Getirsin ! Başkan Kötü Birşey mi Dile Getirmiş !? Sürekli Gelişen,büyüyen bir kentte 3 Tarafında Gökdelen,Altından Otoban geçen bir Alan ! Zaten Verilen İmar Durumu ortada 0,60 emsal 2 veya 3 kat !! El insaf !! Hiç Kimse kusura bakmasın burası izmir'in göz bebeği ,En kıymetli alanı Burası!! Burası En iyisini hak ediyor !! Saygılarımla...

Yorumu oyla      1      0  
Taner D 30 Mayıs 2024 Perşembe 12:05

Hala inciraltı imarını konuşuyoruz ya inanamıyorum.Menemende Ayrancılarda tarım alanlarını imara açan zihniyet burda tarım olmadığı halde imara karşı çıkmaları çok düşündürücü ve üzücü.Menfaatinize ters mi düşüyor eyy Büyükşehir ve Balçova Belediyesi.Elinizi taşın altına koyun Türkiye tarihindeki en düşük emsal ve en büyük yeşil alanlı imara destek olun artık.

Yorumu oyla      1      0  
İsmail Yıldız 30 Mayıs 2024 Perşembe 11:44

Dernek başkanı sayın Tayfun Karabulut''un önerisi çok yerinde.. Cemil başkanın kangren olmuş bu İnciraltı''nın planlanmasında Tunç bey gibi davranacağını hiç sanmıyorum. Neyle, kiminle, ne için inatlaşacak ki..? Şehir içinde boğulmuş devasa bir alanın 590.000 M2''si zaten kamuya terkedilmiş. Kaldı ki, iki üç kat gibi düşük bir emsale mülk sahipleri kabullenmiş.. İzmir''in neresinde böyle bir fedakarlık gösterildiğini inanın hiç hatırlamıyorum.. İnciraltı''nı geciktirmek, bu saatten sonra akıl, mantık sahibi insanın işi değil.. Onca yıllık ihmal, İzmir''i cidden etkileyecek çok büyük ekonomik girdileri de engelledi maalesef..

Yorumu oyla      1      0  
Fatih 30 Mayıs 2024 Perşembe 11:39

Bakıyorumsa okumadan yorum yapanlar var,inciraltı tamamı tapulu arazi,şahıs arazisi,yeşil alan değil,ayrıca kentin son 30 yılında alınan en düşük imar planı,yani sadede 2 kat,yatay mimari,sadece sırf karşı cıkmak için karşı cıkan ve bilmeden yorum yapan insanlar var,istinye parka karşı cıksaydınız,özdilek otele karşı cıksaydınız,beton yıgını bu ikiside,lütfen ama lütfen araştırma yapmadan bilgelik taslamayın,2 milyon m2 yeşil alan kalacak orada,vatandaş faydalanacak,plan böyle

Yorumu oyla      1      0  
VfV 30 Mayıs 2024 Perşembe 10:39

Yahu ne kent için, ne yeşil için bir adım atmazsınız siz. Mallarımız değerlensin, topraklarımız kat be kat artsın mantığındasınız. Binmeyeceğiniz eşeğin önüne ot atmazsınız siz.

Yorumu oyla      5      4  
MKC 30 Mayıs 2024 Perşembe 10:25

Dubai'de bu sekilde bir Botanik Expo yapilmisti. Daha sonra bu yesil alan etrfina az katli mustakil tip konutlar ile gelistirildi. Harika bir yer yaratti adamlar colde! Biz tum bu imkanlara ragmen manasiz davalarla bu bolgenin onunu tikiyoruz. Binlerce insana is yaratilacak bir alan. Saglik Turizmi de, termal suyu en buyuk artisi. Imciralti Izmir'e rahat 10 milyar yatirim dolar sokar.

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege ihracatının amiral kaptanı feryat etti: Batıyoruz!
Tekstil sektöründe kan kaybı yaşandığını ve bazı yatırımcıların yatırımlarını ...
Fitch'ten Türkiye için yıl sonu enflasyon tahmini
Fitch bugün yayınladığı raporda, Türkiye'de enflasyonun sıkı para politikası ...
Emniyet'ten 'kurbanlık alışverişi' uyarısı!
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), kurban alım ve satışı yapacak vatandaşların ...
 
Bakan Şimşek: Dezenflasyonun eşiğindeyiz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dezenflasyonun eşiğindeyiz. Enflasyonda ...
Batmayan tek sektör!
Kozmetik sektöründe her geçen gün marka sayıları artmaya devam ediyor. ...
Fahiş fiyat ve stokçuluğun cezaları artırıldı
Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren düzenleme ...
 
İzmirli esnaftan kredi özeleştirisi: Çektikleri parayı faize atıp rakı içtiler!
Bergama'da 21 yıldır esnaflık yapan, eski Ayaskent Beldesi Belediye Başkanı ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... Milletin cebi
Hanzade ÜNUZ yazdı... Milletin cebi
Türkiye ve Tacikistan arasında 4 anlaşma imzalandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tacikistan ile ticaret ...
 
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva