HABERLER>EGE
9 Mayıs 2011 Pazartesi - 15:18

Ege’de ‘büyükşehir’ tartışması

Başbakan Erdoğan'ın nüfusu 750 bini geçen kentlerde belediyelere büyükşehir statüsü getirilmesi için yasa tasarısı hazırlığı yapıldığını açıklaması, Ege'de yankı buldu.

Ege’de ‘büyükşehir’ tartışması

İZMİR - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın nüfusu 750 bini geçen kentlerde belediyelere büyükşehir statüsü getirilmesi için yasa tasarısı hazırlığı yapıldığını açıklaması, Ege'de yankı buldu. Nüfusu 750 binin üzerinde olan Aydın, Manisa, Muğla, Denizli ve Balıkesir'de belediye başkanları, büyükşehir statüsü fikrini beğenirken; bunun 12 Haziran milletvekili seçimi öncesi açıklanması siyasi bulundu.
 
Balıkesir Belediye Başkanı MHP'li İsmail Ok, ilin büyükşehir olmasını çok olumlu bulduğunu söyledi. Bunun kent için bir şans olacağını belirten Ok, "Balıkesir büyük şehir olursa gelişimi hızlı ve sağlıklı olur. Daha hızlı büyür. Zaten Balıkesir büyükşehir olmayı hak ediyor" dedi. Ancak, konunun bir de siyasi yönü bulunduğunu kaydeden Başkan Ok, "Zamanlaması tartışılır. Düğün değil, bayram değil. Tam Seçim arefesinde gündeme gelmesi dikkat çekiyor. İktidar partisinin oya dönük bir planlaması olduğu açık. Bu konu keşke daha önce gündeme gelseydi. Bu konuyu en iyi halkımız değerlendirecektir. İnsanlarımızın Balıkesir büyükşehir olacak diye ideolojilerini, görüşlerini ya da oylarını değiştireceğini düşünmüyorum" dedi.
 
CHP İl Başkanı Sıtkı Gider de, Başbakan Erdoğan'ın 11 ilin büyükşehir yapılacağı yolundaki açıklamasını, "seçime dönük" olarak değerlendirdi. Gider, şöyle konuştu: "Zaten illere bakarsak Aydın, Muğla, Balıkesir, Tekirdağ gibi birçoğunun AKP'nin pek de başarılı olamadığı, Seçim kaybettiği iller olduğunu görüyoruz. Bildiğim kadarıyla bir belediyenin büyükşehir olması için merkez nüfusunun en az 500 bin olması gerekiyordu. Ancak il nüfusunu aşarak bu sorunu aşacaklar görünüyor. Ama ben Başbakanın bu sözünü de pek tutacağını sanmıyorum. Başbakan daha önce de emeklilere 60 lira zam sözü verdi, sonra 40 lira zam verdi. Büyükşehir sözü de pek inandırıcı değil. "
 
"İktidar partisi olarak en önemli hedeflerimizden birisi Balıkesir'i her alanda ilk 10 il içine sokmaktır. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Mayıs Perşembe günü gerçekleştireceği mitingde Balıkesir'in büyükşehir olması ile ilgili açıklamalar yapmasını bekliyoruz. "
 
"BİZ DE SÖYLÜYORUZ"
Aydın Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu, kentin büyükşehir olmasının şart olduğunu belirterek, kendilerinin de Aydın'ın büyükşehir statüsüne alınması gerektiğini söylediklerini, hazırlanan yasa tasarının henüz netleşmediğini anlatırken, "Aydın'ın merkez nüfusu 180 bin. İl nüfusu ise 930 bin. 15 ilçenin bağlanmasıyla büyükşehir statüsü kazanabiliriz" dedi.
 
9 YILDIR AKILLARINDA YOKTU
Manisa'nın MHP'li Belediye Başkan Cengiz Ergün, kentin büyükşehir olmasını kendilerinin de istediğini söyledi. Manisa'nın böylece İzmir'in gölgesinden kurtulacağını ifade eden Ergün, "Ancak, bu tarz şeylerin Seçim öncesi gündeme gelmesi biraz manidar" dedi. CHP İl Başkanı Turgay Koç ise yapılan açıklamanın tamamen "seçmeni kandırmaya" yönelik olduğunu savundu. Koç, "9 yıldır akıllarında yoktu da seçime bir ay kala, şimdi mi geldi akıllarına. Zaten 12 Haziran'dan sonra iktidar değişikliği olacak. Biz bunu kendi iktidarımızda değerlendireceğiz. Ayrıca Manisa'nın büyükşehir olması bizi her zaman için sevindirir" dedi.
 
KENTE YARARLI OLACAK
Muğla'nın CHP'li Belediye Başkanı Osman Gürün, büyükşehir olmanın memnuniyet verici olduğunu belirtti. Gürün, "Büyükşehir olmak yatırımlar açısından önemli. Bunu seçimlerde kullanacaklar. Biz de Büyükşehir olmayı istiyoruz. Kente yararlı olacağını düşünüyorum. Muğla nüfus dağılımı bakımından diğer illerden farklı. Nüfus kent merkezinde değil çevre ilçelerde yoğunluk kazanıyor. Hükümetin tasarrufu ancak bize getirilen öneri yok. Başbakan bize bu teklifi getirirse memnuniyetle değerlendiririz" dedi.
 
Büyükşehir olmanın kendilerine onur vereceğini belirten AK Parti İl Başkanı Nihat Öztürk de, "Muğla kendi şansını kendi yaratmıştır. Her yıl 3 milyondan fazla turisti ağırlıyoruz. Büyükşehir olunca vatandaşlara tek elden daha güzel ve hızlı hizmetler verilecek. Yatırımlar ve hizmet kalitesi artacak. Küçük belediyelerin sorunları kısa sürede çözülecek. Nüfus dağılımı nasıl olursa olsun il genelinin nüfusu önemli. Muğla'nın Büyükşehir olması gurur verici. Bundan büyük onur duyuyoruz. Bu Seçim yatırımı değil, hizmet atağıdır" dedi.
 
"DAHA KALİTELİ HİZMETLERDE BULUNURUZ"
Denizli Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen Ocak ayında yaptığı ziyaret sırasında büyükşehir müjdesini verdiğini hatırlattı. Zolan, "Aynı müjdeyi Kahramanmaraş'ta tekrarlaması bizi mutlu etti. Denizli Belediyesi olarak büyükşehirle ilgili her türlü altyapı ve fizibilite çalışmaları tamamladık. Yarın büyükşehir ilan edilelim, bir eksiğimiz yok. Büyükşehir olduğumuzda gelirlerimiz artacak, daha iyi ve kaliteli hizmetlerde bulunacağız" diye konuştu.
 
CHP İl Başkanı Himmet Yavaş ise, hükümet yetkililerinin Denizli'ye büyükşehir sözünü 2009 yerel seçimleri öncesi verdiğini, aynı sözün referandum öncesi tekrarlandığını, 12 Haziran seçimleri öncesi konunun yine gündeme geldiğini kaydetti. Yavaş, görüşlerini şöyle anlattı:
 
"Denizli'nin büyükşehir olmasını elbette biz de istiyoruz. Ancak, iktidar partisinin mensupları bu konuyu siyasete malzeme yapıyor. Nitekim, her Seçim öncesi konuyu gündeme getiriyorlar. Verdikleri sözleri tutsalar Denizli şimdiye kadar çoktan büyükşehir olacaktı. Şimdi yine söz verdiler. Eğer, Denizli bu kez de büyükşehir olmazsa hesap sorarız ve CHP iktidarında Denizli'yi büyükşehir biz yaparız." (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
4 kişide yaşamaya devam edecek
Afyonkarahisar'da geçirdiği trafik kazası sonucu Burdur'da tedavi gördüğü ...
‘Kütahya’da köyler boşaltılmalı’
Gümüş köyü yakınındaki Eti Gümüş A.Ş'ye ait siyanürlü su bulunan üç kademeli ...
Kütahya'da siyanür barajı çöktü
Kütahya kent merkezine 34 kilometre uzaklıktaki Gümüş Köyü yakınlarında ...
 
Eşine kızdı kendini astı!
Uşak'ta tartıştığı eşine öfkelenen 28 yaşındaki 3 çocuk babası Ercan Sarol kendini astı.
Ege Denizi beşik gibi
Ege Denizi küçük sarsıntılarla başlayan deprem fırtınası 5.0'la Atina'yı korkuttu.
Kulak çekti görevinden alındı
İlköğretim Okulu’nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine giren 25 ...
 
Babasının karaciğeriyle hayata tutundu
Manisalı Yaban ailesinin 13 yaşındaki kızı Melisa, 27 yıllık polis memuru ...
Kimisi bebek kimisi ev diledi
Manisa’da, “Hıdrellez Şenliği” kapsamında yüzlerce kişi Spil Dağı eteklerindeki ...
Denizli'yi sağanak vurdu eve yıldırım düştü
Denizli’de önceki gün bastıran sağanak yağmur cadde ve sokakları dereye ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva