HABERLER>EKONOMİ
14 Haziran 2023 Çarşamba - 09:46

DİSK ve Türk-İş'ten ‘asgari ücret’ tepkisi!

Temmuz ayında asgari ücrete beklenen zamlarla ilgili konuşan sendika temsilcileri, asgari ücret yerine enflasyonun tartışılması gerektiğini vurguladı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı “Dönemin şartlarına göre asgari ücret belirlenmeli. Her 3 ayda 1 yenilenmeli. Ülkenin ekonomik durumuna bir düzenleme getirildiği andan itibaren tekrar komisyon 6 ay ya da yılda 1 toplanabilir” ifadelerini kullanırken Türk-İş İzmir Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak asgari ücret tartışmalarının sendikasızlaştırma amacı taşıdığını kaydetti.

DİSK ve Türk-İş ten ‘asgari ücret’ tepkisi!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Yılbaşında, net 8.506 TL olarak açıklanan asgari ücrette gözler şimdi de Temmuz ayına çevrildi.

Doğrudan 7 milyon kişiyi etkileyen asgari ücrette ara zammın belirlenmesi için görüşmeler devam ederken verilecek rakam henüz netleşmedi.

Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve Türk-İş İzmir Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak artan enflasyona vurgu yaparak kontrol altına alınması gerektiğini ifade etti.

SARI: DİSK’İN EYLEMLERİ SAYESİNDE KOMİSYON YILDA İKİ KERE TOPLANIR HALE GELDİ
Başkan Sarı asgari ücret tespit komisyonun 3 ayda 1 toplanması gerektiğini vurgulayarak, “Yılda 1 defada toplanan asgari ücret komisyonu ülkedeki ekonomik durum asgari ücretin sürekli halde yenilenmesini gerektirdi. Asgari ücret bugün belirlense 2 ay sonra ilk asgari ücret elinize geçmeden gıda fiyatlarındaki artışlar asgari ücreti yaklaşık yüzde 40 eritiyor. Alım gücünü düşürüyor. Bu noktada, DİSK olarak, asgari ücretin yılda 2-3 veya 4 defa toplanması konusunda yasal hiçbir engel olmadığını ifade ettik. Bunun üzerinden TÜRK İŞ Genel Başkanı ‘asgari ücret sadece aralık ayında toplanır’ dedi. DİSK’in sokak eylemleri ve basın açıklamalarının üzerinden asgari ücret yılda 2 defa toplanır hale geldi. Dönemin şartlarına göre asgari ücret belirlenmeli. Her 3 ayda 1 yenilenmeli. Ülkenin ekonomik durumuna bir düzenleme getirildiği andan itibaren tekrar komisyon 6 ay ya da yılda 1 toplanabilir. Şu ekonomik zorluklarda 3 ayda 1 muhakkak toplanmalı. Gıda enflasyonuna göre 3 ayda 1 yenilenmeli. İşçilerin alım gücü mutlaka yükseltilmeli” dedi.

Asgari ücret rakamlarını tartışmak yerine vatandaşın alım gücünün yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Sarı, “Asgari ücreti bir kenara bırakıp, TÜİK’in sahte enflasyonun yüzde 39, gerçek enflasyonun ise yüzde 90 olduğu konjonktürde asgari ücreti tartışmak işçilerin geleceğine ipotek koymaktır. Açlık ve yoksulluk sınırları baz alındığında ortalama bir asgari ücretin ne kadar olacağı bellidir. Bir ev kirasının 10 bin TL olduğu, markette bir peynirin kilosu 400 TL olduğu, etin kilosunun 500 liralara dayandığı dönemde asgari ücretin 8.500 TL olarak onun üzerine yüzdelik zamların konuşulmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

MASA BAŞINDA ASGARİ ÜCRET BELİRLENİYOR
TÜRK- İŞ’in asgari ücret komisyonu masasındaki tutumunu eleştiren Başkan Sarı,”Asıl ses çıkarması gereken asgari ücretliler olmalı ancak asgari ücretliler örgütlü olmadığı için bireysel olarak ses çıkaramıyorlar.  Bunların temsiliyetini sağlayan sendikalar da aslında sokaktan mücadeleden uzak bir biçimde masa başında asgari ücret belirlemeye çalışıyorlar. Oysa, eğer asgari ücret toplumun yüzde 50’sini ilgilendiriyorsa tüm tarafların sendikaların, odaların olduğu akademisyenlerin olduğu bilimsel verilerle donatılmış bir masanın etrafında asgari ücretle çalışan insanların da olması gerektiğini ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

ÇAKMAK: ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPARAK BU ÜLKEYİ HİÇBİR YERE TAŞIMAYACAKLAR
Türk-İş İzmir Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise yüksek enflasyonun engellenmeden sorunların çözülemeyeceğini söyledi. Asgari ücret yapılacak zammın enflasyon sebebiyle işçileri mutlu etmediğini söyleyen Başkan Çakmak, “Bu ülkede asgari ücreti artırarak hiçbir yere varamayız. Öncelikle enerji maliyetleri düşürülmeli. Daha bunları konuşurken bile zam geliyor. Yüzde 30 zam verilse, ürüne yüzde 40 zam bindiriliyor. Asgari ücrete zam yaparak işçileri mutlu etme şansları yok. Bu aynı zamanda sendikasızlaştırma politikasıdır. Örgütlülüğü engellemek için yapılıyor. Sendikacılar olarak çok dertliyiz. Örgütlenemiyoruz.  Kasap, terzi, sarrafın yanındaki asgari ücretliyi konuşmalıyız. Asgari ücret deyince akla gelen bu olmalı. Asgari ücreti öyle bir duruma getirdiler ki toplu pazarlık masası haline geldi. Her 6 ayda 1 bunu konuşacaksak ülkeye ihanet ediyoruz demektir. Bir gün de çıkın şu televizyonlarda örgütlülüğü konuşun. Çalışanlar 6 ayda 1 zam geldiği için örgütlü olmaktan çekiniyor. Mazotu, yemi, enerjiyi, enflasyonu indirmek gerekiyor. Bir kilo kıyma 550 TL. 5 köfte 120 TL. Bunları mı konuşalım, asgari ücreti mi? Asgari ücret artmalı evet. Ancak asgari ücrete zam yaparak bu ülkeyi hiçbir yere taşıyamayacaklar.  İşçileri enflasyona ezdirmemeleri lazım” ifadelerini kullandı.

 
İzmir'de naylon fatura baskını... 1 milyarlık vurgun!
 
Bakanlık ilan etti… Yeni GES ve RES’ler yolda!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzin ve motorine bir zam daha geldi
Ekonomi politikalarının yarattığı yıkım, iğneden ipliğe her şeye zam olarak ...
ÇEŞTOB Başkanı ‘soran çok, rezervasyon yok’ dedi… Bayram tatilinde düş kırıklığı!
Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasına rağmen insanların tatili ...
DMM'den memur maaşlarına ilişkin açıklama
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, en düşük memur ...
 
Eski ABD Başkanı Trump hakim karşısına çıkıyor
Eski ABD Başkanı Donald , devlete ait gizli belgeleri sakladığına yönelik ...
Ender ALDANMAZ yazdı... Esnaf Odası seçiminin şifreleri… Mutlu, AK Partili Kaya’yı neden hedef aldı?
Ender ALDANMAZ yazdı... Esnaf Odası seçiminin şifreleri… Mutlu, AK Partili Kaya’yı neden hedef aldı?
El Nino etkisi: Kahve ve kakaoda fiyatlar artışta
"El Nino" yumuşak emtia olarak da bilinen kahve ve kakao piyasasında fiyatların ...
 
Asgari ücrette ilk toplantı tamamlandı
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, asgari ücrete yapılacak ara zammı belirleme ...
El Nino kahve tiryakilerinin cebini de yakacak!
El Nino hava olayının geri dönüşü kahve tutkunlarının cebini yakacak... ...
Bakanlık bayram öncesi denetimleri artırdı
Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban sevklerine ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva