HABERLER>GÜNCEL
31 Mart 2011 Perşembe - 11:48

DEÜ'den küresel ısınma açıklaması

DEÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Atalay, küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye'de nelerin değiştiğini ve 15-20 yıl içinde nelerin yaşanabileceğini anlattı.

DEÜ den küresel ısınma açıklaması

İZMİR- Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Atalay, yaptığı açıklamada, iklim değişmelerinde iki iklim tipini esas aldıklarını, bunlardan birinin ''sıcak ve nemli'', diğerinin ise ''soğuk ve kurak'' olduğunu, milyonlarca yıldan bu yana iklim değişikliklerinin bu iki tipte görüldüğünü belirtti.

Dünyanın dörtte üçünün deniz olduğunu ve sıcak havayla birlikte buharlaşmanın artacağını, bunun da yağış getireceğini anlatan İbrahim Atalay, sanayi devriminden önce Türkiye'de havadaki karbondioksit miktarının 10 binde 27 PPM olduğunu, bugün ise bu oranın 40 PPM'e yükseldiğini söyledi.

Son 100 yılda dünyadaki sıcaklık artışının ise 0,6 derece olduğunu, bazı yerlerde bu oranın biraz yüksek seyrettiğini anlatan Prof. Dr. Atalay, bunun da çok yüksek bir ısınma olmadığını söyledi.
Küresel ısınma konusunda ''trenin istasyona geldiğini, ancak henüz kalkmadığını'' dile getiren Atalay, ''Tren düdük çalıyor, uyarı veriyor. Karbondioksit emisyonu bu şekilde devam ederse sıcaklık artacak'' dedi.

Karla kaplı bölgelerde ısınma olduğunu, deniz seviyesinde de yükselme yaşandığını ifade eden Atalay, bu göstergelerin dünyanın küresel ısınma trendine girdiğini anlattığını söyledi.
    
''SURİYE ÇÖLÜ GÜNEYDOĞU ANADOLU'YA DAYANACAK''
Türkiye'de sıcaklık artışının etkisinin en erken 15-20 yıl sonra görülebileceğini ifade eden İbrahim Atalay, ''Söz konusu trend devam ederse bugünkü Suriye Çölü Güneydoğu Anadolu'ya dayanacak. Mut Havzası'nda çölleşme etkileri hissedilecek. Buna karşılık Türkiye'de yağış artacak'' diye konuştu.

Yağışın şiddetinin de artacağını söyleyen Prof. Dr. Atalay, Akdeniz, Karadeniz ve İstanbul bölgesinde çok şiddetli taşkınların yaşanabileceğini açıkladı. ''Hava ne kadar buhar taşırsa o kadar istikrarsız olur'' şeklinde konuşan Atalay, Doğu Anadolu Bölgesi'nin de bugüne göre daha fazla yağış alacağını, ancak bölgedeki tarımın da artabileceğini söyledi.

Fırat ve Dicle nehirlerinin suyla daha çok besleneceğini, iddia edilenin aksine barajlarda çekilme olmayacağını anlatan İbrahim Atalay, ''Dolayısıyla küresel ısınmaya bağlı olarak Türkiye'de sıcaklık artışı olsa bile bu ülkenin tarımsal faaliyetlerini etkilemeyecek'' şeklinde konuştu.
Şiddetli yağışlardan en çok etkilenecek bölgenin de Karadeniz olacağını ifade eden Atalay, tüm bu gelişmelerin ''bugünden yarına'' olamayacağını, tüm gelişmelerin en erken 2025-2030 yıllarında yaşanabileceğini, 2050 yılında hava sıcaklığının bugüne göre 2 derece artış göstereceğini de söyledi.

Isınmayla birlikte bitki örtüsünün de değişeceğini ifade eden Atalay, denizin 2050'li yıllarda 76 santimetre yükseleceğini dile getirdi.

Kamuoyunda tartışılan küresel ısınmanın köklü olarak iklim değişikliği meydana getiremeyeceğine işaret eden Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bu ısınma trendine bağlı olarak doğa bize şunu söylüyor, (Benim kendime göre bir çalışma kanunum var. Eğer siz bu kanunu bozarsanız, o kanun bozulmuş şekilde çalışır. Siz bana tokat atarsanız. Ben de size yumruğu atarım. Tercih size kalmış.)''

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
zeki 31 Mart 2011 Perşembe 23:26

Bence çok iyi olur,güneydoğu Anadolu çöl olsun sonrada kına yaksınlar.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TGF'den 'naylon gazeteci' uyarısı!
Federasyondan yapılan açıklamada, "Her seçim öncesinde 'Naylon gazete ...
642 yıl yerine beraat ettiler
İki yıl önce tutuklanan, kapatılan Kaynaklar Beldesi’nin Belediye Başkanı ...
YÖK beyaz bir sayfa açıyor
YÖK Başkanı Özcan, "YÖK kanunu da ismi de değişecek. Rektör seçiminde ...
 
Şık'ın kitabından darbe karşıtlığı çıktı
Ahmet Şık’ın yazdığı “İmamın Ordusu” kitabının polis raporuna yansıyan ...
Anayasa Mahkemesi’nden 4-C kararı
Anayasa Mahkemesi, HAK-SEN tarafından 4-C statüsünde çalışan sendika üyeleri ...
'1 Mayıs’ta Taksim'de omuz omuzayız'
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, ''1 Mayıs 1977 katliamında kaybettiklerimizin ...
 
Aliağa'da fabrika soygunu
İzmir'in Aliağa ilçesinde, kar maskeli ve silahlı 3 kişi, güvenlik görevlilerini ...
Kuzu'dan Savcı Öz değerlendirmesi
AK Parti’li Burhan Kuzu, “Ergenekon” soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya ...
Artık 'Ergenekon'dan sorumlu değil!
“Ergenekon” soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili oldu.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva