HABERLER>GÜNCEL
30 Ekim 2023 Pazartesi - 12:00

Depremzedelerin ‘eğitim’ mağduriyeti… İş dünyasına ‘burs’ çağrısı

İzmirli depremzede çocukların eğitim sorunları yaşadığını dile getiren Aylin Karaca, “İş dünyası İzmirli depremzedeleri unutmasın. Şunu yaptık, bunu yaptık diyerek ‘yeter’ demesinler, öğrencilerimize en azından destek olsunlar. Çünkü onlar geleceğin yöneticileri, işçileri, beyaz yakalıları olacak. Geleceğimiz onlar olacak. Ellerini depremzede çocukların üzerinden lütfen çekmesinler” ifadelerini kullandı.

Depremzedelerin ‘eğitim’ mağduriyeti… İş dünyasına ‘burs’ çağrısı

Oktay GÜÇTEKİN  / EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin en yıkıcı depremlerinin arasında yer alan ve Samos Merkezli olan 30 Ekim 2020’nin üzerinden geçen 3 yıllık süre sonrası kentte acılar dinmiş değil.

İzmir’de 6,9’luk depremin en büyük hasar verdiği Bayraklı’da vatandaşlar hala deprem acısını yaşarken, bir yandan da yıkılan evlerine kavuşamamanın maddi enkazı altında kalmış durumda.

Depremde evlerini kaybeden vatandaşların yanı sıra bir yandan da eğitim mağduriyetleri yaşanırken İZDEDA Eğitim ve Burs Sorumlusu Aylin Karaca 3 yıllık zaman dilimini Egedesonsöz’e değerlendirdi.

KÖPRÜ OLDUK
Derneğin kuruluş süreci ve yaptıkları amacı değerlendiren Karaca, “30 Ekim 2020 depremi sonrası Haydar Özkan Beyefendi’in İzmir Depremzedeleri Derneği’ni kurmasının ardından depremzedelerin sorunlarının görülmesi üzerine bizler de görevimize başladık. Tabii ki birçok sorunu dile getirdiğimiz, yaraları sarmaya çalıştığımız süreçte en büyük sorunlardan biri de ‘eğitim’ oldu. Biz deprem sonrası birçok öğrencimizin maddi yetersizlikler yüzünden çektiği zorluğu görerek, 30 Ekim’in ardından gelen ilk yaz ayı itibari ile öğrencilerimize burs bulmak için harekete geçtik. Çok fazla mağdur insan vardı. Çocuklarımız okuyamıyordu… Sağ olsun o süreçte yardım edenlerimiz oldu, daha sonra bizlerinde gösterdiği çaba ile bu büyüdü ve yardımcıların arasına büyük kurumlar, vakıflar geldi. Depremzede olup maddi durumu iyi olan vatandaşlarımızdan yardımlar geldi… Bunların hepsinin organize edilip yardım sahibi insanlara ulaştırmak gerekiyor. Bizde kimseyi kırmadan yardımseverler ile depremzedelerimiz arasında köprü olduk” diye konuştu.

MAĞDURİYETLERE NEDEN OLUYOR
Burs bulmakta zorlandıklarını belirten Karaca, “Geçtiğimiz sene itibari ile bu yardımlar maalesef azalmaya başladı, bu sene başında ise burs bulmakta oldukça zorlanıyoruz artık. Tabii ki vatandaşlarımızı da anlayabiliyoruz maddi zorluklarla uğraşıyorlar. 6 Şubat depremi gerçekleşti, ancak gerçekten öğrenci depremzedelerimiz zor durumda. Liseyi üniversiteyi kazanan, şehir dışında okuyacak öğrencilerimiz var, bunlar kiraya çıkmak zorunda kalıyor ancak biz bu sene itibari ile yardım bulabilmekte oldukça zorlanıyoruz. Aileleri zaten burada mağdur kiraya çıkmak zorunda kalmışken bir de çocuklarının şehir dışında okuması gerçek anlamda mağduriyetlere neden oluyor. Bize çok sayıda depremzede öğrencimizden telefonlar, mesajlar geliyor yardım talebiyle, ancak maalesef onlara destek olamıyoruz. Bu durum bizleri de gerçekten çok fazla üzüyor” dedi.

YARDIMCI OLAMIYORUZ
Bursun birçok farklı eğitim durumu için gerektiğini belirten Karaca, “Sadece lise ve üniversite öğrencileri de değil aslında… Yani burs diyince akıllara sadece bunlar geliyor ancak anaokuluna giden bir çocuğumuzun bile böyle bir ekonomik durumda giderleri çok fazla. Depremde evini kaybetmiş, kiraya çıkan bir yandan da evini yaptırmaya çalışan bir aile bunları karşılayamıyor, bizlere de talepler geliyor ancak bizlere destek verilmediği içi bizler de onlara yardımcı olamıyoruz. Örneğin konteyner kentte bir aile bize ulaştı. Çocukları Balıkesir’i kazanmış ancak maddi yetersizlikler nedeniyle nasıl göndereceklerini düşünüyorlarmış. Biz de bu talebi duyar duymaz çalışmalara başladık, umarım bir yardımsever bulabiliriz” diye konuştu.

YA DONDURUYORLAR YADA İZMİR’DEKİ OKULLARI TERCİH EDİYORLAR
Öğrencilerin uzak ilçeleri yazamadığını dile getiren Karaca, “Depremin ilk yıllarında üniversiteye gidemeyen öğrenciler vardı maddi yetersizler nedeniyle. Yani okulu kazanmış ancak parası olmadığı için başka bir şehre gidememişti. Şimdi ise öğrencilerimiz yüksek puan alsa da ailelerine yük olmamak, eğitimlerini tamamlayabilmek için daha İzmir’deki okulları yazmayı tercih ediyorlar. Bir öğrencimiz vardı, ailesi apartman görevlisiydi. Annesi ile birlikte kiraya çıkmak zorunda kaldılar. Çocuğumuz da üniversiteyi dondurmak zorunda kaldı ve çalışıyor. Bildiğimiz kadarıyla okul hayatını tamamen sonlandırmak zorunda kaldı ve artık hayatını geçindirmek için çalışmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

GÖNÜLLERİNDEN NE KOPARSA…
Yardım için net bir rakam belirtmediklerini söylen Karaca, “Bizler yardım taleplerimizde hiçbir zaman rakam belirtmiyoruz. Yani hayırsever vatandaşlar ne kadar vermek isterse onu ulaştırıyoruz. Çünkü bazen 500 TL bile en azından yol parasının yarısını karşıladığı için rahatlatıyor. Bazen kitap parasını karşılayabiliyor. Bu nedenle aslında yardımseverler ne kadar verirse en azından bir nebze merhem olur diye bakıyoruz” dedi.

LÜKS BİR HAYAT İÇİN İSTEMİYORLAR
Temel ihtiyaçlar için burs istendiğini belirten Karaca, “Şu an kentimize gelen 6 Şubat depremzedelerimiz var. Onlar için ciddi anlamda bir yardım talebimiz bulunuyor. Onlara da İzmir depremzedelerimizin yanında destek olmaya çalışıyoruz. Depremzedenin halinden depremzede anlar diyerek biz İzmir ya da 6 Şubat depremzedesi diye ayrım yapmadan yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Test kitabı olsun, okul üniforması olsun, yol parası olsun birçok talepler mevcut. Yani sadece temel ihtiyaçlar için bu paralar isteniyor, kimse lüks bir hayat sürmek için yardım aramıyor” ifadelerini kullandı.

BURSLA GELEN BAŞARI HİKAYESİNİ ANLATTI
Yaşadığı bir hikayeyi anlatan Karaca, “Bugün yapılacak yardımlar gelecekte bu bireylerin de gelişimini etkiyeceğini unutmamak lazım. Yani bugün yardım alan gencimiz büyüdüğü zaman onlar da başka mağdur insanlara yardım eli uzatacaktır. Ellerinden tutulan çocuklarımız ilerde birilerinin ellerinden tutacaktır. Yani ufak görünen rakamlar aslında bir yardım zincirinin oluşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle iş dünyamızdan, belediyelerimizden rica ediyoruz, depremzedelerimizi unutmayın, depremzede öğrencilerimizi unutmayın, onlara verilecek yardımlar onlar için çok büyük önem taşıyor. Bir depremzede kızımız vardı. Kendisine burs verebilmiştik ve okulu tamamladı. 6 Şubat depreminde ise bizi çok duygulandırdı. Kendisi bir iş sahibi olabildi ve arkadaşları ile birlikte 6 Şubat depremzedelerine yardım ettiler, ellerinden gelen her şeyi seferber ettiler. İşte tam olarak bahsettiğim konu aslında buydu” diye konuştu.

ELLERİNİ ÇEKMESİNLER
İş dünyasına çağrıda bulunan Karaca, “İş dünyası İzmirli depremzedeleri unutmasın. Şunu yaptık, bunu yaptık diyerek ‘yeter’ demesinler, öğrencilerimize en azından destek olsunlar. Çünkü onlar geleceğin yöneticileri, işçileri, beyaz yakalıları olacak. Geleceğimiz onlar olacak. Ellerini depremzede çocukların üzerinden lütfen çekmesinler. Ancak şu an maalesef ki iş dünyasından gelen yardım oranı sıfıra yakın diyebiliriz” dedi.

 
Dikili'de coşkulu kutlama
 
İstek parçası cinayetinde yeni gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ev sahiplerine üzücü haber... Mahkemeden 'kötü niyet tazminatı' kararı!
İzmir'de bir ev sahibinin kiracısını tahliye etmek için açtığı davada ...
Depremde evladını kaybetmişti... Acılı anne canlar kurtarıyor!
İzmir'de 30 Ekim 2020'de olan depremde hayatını kaybeden Halil Berk'in ...
Çifte rezalet... Çocuk gelin-damat düğününde takı kavgası!
Balıkesir'de ailelerinin onayıyla resmi nikahları kıyılan O.K. (17) ile ...
 
'Omuz atma' cinayetinde kahreden detay!
İzmir'de bir markette 'omuz attın' tartışmasında çakı ile öldürülen Semih ...
İnşaat Mühendisleri Odası’ndan ‘endişeliyiz’ açıklaması: Yeni bir imar affı çıkabilir!
Bayraklı’yı yıkıp geçen 30 Ekim depreminin yıldönümünde depreme yönelik ...
En iyileri arasında... DEÜ'den büyük başarı!
Dünya çapında prestijli yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri ...
 
Acısı hala taze... Depremin üzerinden geçen 3 yıl!
İzmir'de Seferihisar ilçesi açıklarında 3 yıl önce meydana gelen ve 117 ...
Adliyede yaşandı... Tuvalete kilitleyip tecavüz etti!
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde (BAM) temizlik personeli R.Y., adliyedeki ...
Dilan Polat ve Engin Polat'tan 'özür' açıklaması!
MASAK tarafından haklarında başlatılan incelemenin ardından tüm mal varlıklarına ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Fransa 'faşizme geçit yok!' dedi
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İş insanları, İş’te insanlar…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva