HABERLER>GÜNCEL
2 Ağustos 2024 Cuma - 15:09

Demir kazık sökülüyor!

Akdeniz Fokları'nın yuvalarının bulunduğu Mordoğan'daki Ayı Balığı Koyu'ndaki kaçak demir iskele işletme tarafından sökülmeye başlandı. İşletme, daha öncesinde özel mülk olduğu gerekçesiyle direnç göstererek ekiplerin karadan iskeleye ulaşımını engellemiş, denizden ulaşmak isteyen yıkım ekibi de karaya çıkartılmamıştı.

Demir kazık sökülüyor!

2023 Haziran başında Karaburun’un gündemine gelen Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan işletmenin izinsiz ve kaçak iskelesi aradan geçen bir yıl içinde kurumların yoğun bir şekilde karşılıklı yazışmalarına konu olmuştu.

Alınan yıkım kararı gereğince 22 Temmuz 2024 tarihinde Mordoğan Ayıbalığı Mevkiine gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerince kaçak iskele yıkımı gerçekleştirilememişti.  İzmir Belediyesi  Zabıta, İtfaiye, Yapı Kontrol, Fen İşleri Yıkım Şubesi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri Mordoğan Ayıbalığı’ndaki eski adıyla “SealBeach” yeni adıyla “ForYou 35” işletmesine girememişlerdi. İşletme,  yıkım emrine karşın, özel mülk olduğu gerekçesiyle direnç göstererek ekiplerin karadan iskeleye ulaşımını engellemiş, denizden ulaşmak isteyen yıkım ekibi de karaya çıkartılmamıştı.

2 Ağustos 2024 günü bu sabah, Mordoğan Ayıbalığı’ndakiForYou 35 işletmesine 2.kez yıkım için gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri bir dirençle karşılaşmadı. Karaburun yerel Fok Komitesi ve SAD-AFAG’dan da gözlemcilerin yerinde yaptığı gözlemlerle İşletme tarafından kaçak iskelenin söküm işlemlerine başlandığı görüldü. Büyükşehir Zabıta,Yapı Kontrol, Fen İşleri Yıkım Şubesi elemanlarının, Jandarma ve Sahil Güvenlik Botu’nun da hazır bulunduğu  Ayıbalığı’nda iskele söküm işlemi devam ediyor. 

Kurumlar arası yetki tartışmasına giren Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskele, Karaburun Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları (ÖÇKB) içinde.

Konuya ilişkin Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından yapılan ortak açıklamada;

“...Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde, 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerinde Akdeniz Foku ve yaşam alanlarına ilişkin plan notları da olan Mordoğan Ayıbalığı Mevkii, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından tescil edildiği üzere dünya çapında nesli tehlike altında olan Akdeniz foklarının ülkemizdeki nadir yavrulama ve yaşam alanları arasında. 1960 ve 70 li yıllarda yapılan yanlışlarla ülkemizKaradeniz kıyılarında Akdeniz fokunu kaybetti ve kalan foklar sadece Ege ve Akdeniz kıyılarımızda parçalı küçük popülasyonlarla yaşam savaşı veriyor. Akdeniz Fokları kayalık alanlardaki mağaraların içinde iki yılda bir yavru doğruyor ve hem insan baskısı hem de doğanın sert koşullarına karşı neslini sürdürmeye çalışıyor. 4,5 ay boyunca mağaralarda yavrusunu emziren Akdeniz Fokları daha sonra mağara dışında yüzmeyi öğretiyor. Akdeniz Foklarının son sığınakları olan bu mağaralar ve çevresindeki karasal ve denizel alanlar özellikle korunması gereken alanlar. Habitatın yani doğal kıyıların korunması tür açısından en önemli başlık olarak karşımızdadır. Bu nedenle mağara önü, üstü ve çevre alanının korumadaki önemi büyük. Yerel yöneticilerin ve bu alanlardan  yararlanan işletmelerin korumada duyarlı davranması öncelikli olmalı. Zira nesli tehlike altında olan canlıların yaşam alanları ile birlikte korunması hem ulusal mevzuatımız hem de taraf olunan uluslararası sözleşmelerde taahhüt altındadır..” denildi.
 

 
Kapanmanın günlük bedeli: 1,9 milyar TL
 
Erişim engeli sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hatice 5 Ağustos 2024 Pazartesi 00:05

Orada bir işletme halka açık olan alanı kapı ile kapatıp gelir elde edemez üstelik sit alanı ilan edilmiş ve koruma altında olması gereken bir yer için öyle herşey mübah olup göz yumulmamali yöneticiler tarafından yoksa önüne gecilemez

Yorumu oyla      0      0  
Ziya 3 Ağustos 2024 Cumartesi 16:46

Hani denize 100 metre mesafeye kadar yapılaşma yasaktı. Halka aitti.

Yorumu oyla      0      0  
Urlalı 3 Ağustos 2024 Cumartesi 12:44

Bu alanlardan yararlanan işletmeler nedemek? birkere oraya bu işletmeler neden sokuluyor, başta yanlış burada, bundan 20 sene önce burada hiçbir çakal mafya işletme yoktu, halka açık kayalık kıyılardı, rant için kıyılara kıyıldı maalesef...

Yorumu oyla      0      0  
Alo 3 Ağustos 2024 Cumartesi 11:54

Tekrardan orası halkın olmalı. Nasıl böyle şeylere izin veriliyor

Yorumu oyla      0      0  
Hudo 3 Ağustos 2024 Cumartesi 07:17

Tüm kıyılar halkın.mafyatik tipler her yeri ele geçirdi.2002 de oradan herkes ücretsiz yararlanıyordu.kim bunlar kural tanımaz tipler

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haniye için İzmir'de gıyabi cenaze namazı
İran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Başkanı ...
13 gündür kayıp... Dağ-taş aranıyor!
Manisa'nın Yunusemre ilçesinde evden çıktıktan sonra bir daha eve dönmeyen ...
e-Devlet'te kullanıcı sayısı 66 milyonu geçti
Her geçen gün içeriği ve kalitesi gelişen e-Devlet Kapısı'nda kullanıcı ...
 
Gümrük kaçakçılığına darbe: 6 yeni sistem!
Ticaret Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında imzalanan protokol ...
Ceset için çuval almaya giderken yakalandı!
Antalya'da Aynur Çilli’yi (43) ormanda başına keser ve taşla vurarak, ...
MSB duyurdu: 12 terörist etkisiz hale getirildi
Irak'ın kuzeyinde Haftanin bölgesinde tespit edilen 4 PKK'lı terörist ...
 
Ege Üniversitesi'ne yeni fakülte!
İzmir Ege Üniversitesi (EÜ) Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi, ...
AYM'den sosyal medya kararı
Anayasa Mahkemesi, sosyal medya ile ilgili düzenlemeleri içeren İletişim ...
Organ ticaretin aranıyordu... Yakayı ele verdi!
İzmir'de, 'organ ticareti yapmak veya aracılık etmek, doku ticareti yapmak ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva