HABERLER>DÜNYADAN
28 Ocak 2010 Perşembe - 00:00

Çocuk kaçakçılığından endişe ediliyor

Haiti'deki depremde ailelerini kaybeden çocuklar için birçok ülke evlat edinme sırasında. ABD, vatandaşlarını sabırlı olmaya çağırırken, BM'den de çocuk kaçakçılığı uyarısı geldi.’

Çocuk kaçakçılığından endişe ediliyor

Haiti'deki depremde ailelerini kaybeden çocuklar için birçok ülke evlat edinme sırasında. ABD, vatandaşlarını sabırlı olmaya çağırırken, BM'den de çocuk kaçakçılığı uyarısı geldi.’
 
WASHINGTON - CENEVRE - Amerikan yönetimi, Haiti'yi vuran depremde ailelerini kaybeden çocukları evlat edinmek isteyen Amerikalıları sabırlı olmaya çağırdı.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çağrının amacının, ''hata yapılmasını önlemek ve çocuk tacirlerine fırsat vermemek için şeffaf bir prosedürün uygulanmasını beklemek olduğunun'' altı çizildi ve Haitili yetkililerle bu konuda istişarelerin sürdüğü ifade edildi.
 
Açıklamada, kısa sürede Haitili çocukların hızla, ancak kurallara uygun biçimde evlat edinilmelerine olanak sağlayacak bir prosedürün yürürlüğe koyulacağına emin olunduğu da kaydedildi.
 
Depremin ardından birçok ülke gibi ABD de evlat edinme prosedürlerini hızlandırma kararı almıştı. Haitili yetkililer de, çocukların kötü niyetli kişilerin ellerine düşmemeleri için evlat edinme işlemlerinin Başbakan ile BM tarafından onaylanması gerektiği yönünde karar almıştı.
 
Depremin ardından ortaya çıkan kaos ortamında çocuk tacirlerinin işbaşında olduğundan ciddi biçimde endişe ediliyor. Hatta bazı çocukların hastanelerden kaybolduğu yönünde haberler veriliyor.
 
ÇOCUK KAÇAKÇILARI VE SUÇLULAR
Öte yandan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, depremin ardından hapisten kaçan suçlularla çocuk kaçakçılarının Haiti'deki insan haklarına ciddi bir tehdit oluşturduğunu bildirdi.
 
Pillay, Cenevre'de Haiti'deki durumu görüşmek üzere olağanüstü gündemle toplanan Konseye sunduğu mesajında, Haiti'deki cezaevlerinden kaçan çete liderleri ve diğer suçluların, silaha sarılıp şiddet eylemlerine girişebileceklerinden ciddi endişe duyduğunu ifade etti.
 
Suçlu olduğu var sayılan kişilerin öfkeli kalabalık tarafından öldürüldüğü yönündeki haberlerin de alarm verici nitelikte olduğunu belirten Pillay, geçmişten alınan derslerin ışığında bu tür şiddet olaylarının kökünün kazınması gerektiğine işaret etti.
 
YASA DIŞI YOLLARDAN EVLAT EDİNME
BM UNICEF Başkan Yardımcısı Dermot Carty de, şu anda Haiti'deki mevcut durumun çocuk tacirleri için çok uygun olduğunu belirttiği açıklamasında, bu kişilerin durumdan faydalanarak yasa dışı yollardan evlat edindirme yoluna kolayca gidebileceklerinin altını çizdi.
 
Konseyin Haiti'de ölenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan oturumu, 47 üyenin 37'sinin talebiyle düzenlendi.
 
Oturumda söz alan Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, uluslararası toplumu Haiti'nin yeniden imarı için yardıma çağırırken, bu ülkenin egemenliğinin korunması gerektiğine işaret etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Obama: Önceliğimiz istihdam
ABD Başkanı Obama, yeni istihdam yaratılmasının gündeminin en üst sırasında ...
Papandreu: Türkiye ile iyi ilişkiler kurma zamanı
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Atina'nın başta Türkiye olmak ...
Türkiye bir kez daha ’‘one minute’’ dedi
  Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), İsrail'i Filistinlilere ...
 
Lenin’’i onaramadılar, satacaklar!
Sovyetler Birliği'nin kurucusu ve Bolşevik Devrimi'nin lideri ...
Taliban’’a silah bıraktırmak için para verecekler
Londra'da 60 ülkeden yetkililer Afganistan'ın geleceğini konuşuyor. ...
Barzani açılıma destek veriyor
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Başkanı Mesut Barzani, Türk ...
 
Ermenistan protokollerden çekilebilir
Ermenistan, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’’a Türkiye ile yapılan protokollerden ...
’“Çocuklarımı öldürdüm, bagajda’”
Polis karakoluna giden iki çocuk annesi kadın şok bir itirafta bulundu. ...
15 gün sonra mucize kurtuluş
Haiti'de 16 yaşındaki bir genç kız depremden 15 gün sonra enkaz ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva