HABERLER>POLİTİKA
1 Nisan 2016 Cuma - 12:25

CHP’li Sındır’dan ‘köle ticareti’ çıkışı!

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Sındır, Meclis Genel Kuruluna gelecek olan İş Kanunu’ndaki Özel İstihdam Büroları düzenlemesi ile modern dönemin köle ticaretinin ve pazarlarının kurulacağını söyledi.

CHP’li Sındır’dan ‘köle ticareti’ çıkışı!

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kuruluna gelecek olan İş Kanunu’ndaki Özel İstihdam Büroları düzenlemesi ile modern dönemin köle ticaretinin ve pazarlarının kurulacağını söyledi.

4857 sayılı İş Kanununda “geçici iş ilişkisi”ne getirilen yeni düzenlemeyle 7 milyona yakın işçinin, diğer bir deyişle kayıtlı istihdamın yarısına yakın kısmının, kölelik düzenine mahkum edileceğini ifade eden Sındır; “bunun adı köleleşen emek ticaretidir, kiralık işçiliktir, yeni simsarlık ve dayıbaşı sisteminin yasalaştırılmasıdır” dedi.

“SENDİKALARIMIZIN YANINDAYIZ”
Konuya ilişkin emek örgütlerinin yanında olduklarını belirten Sındır; “Meclis’te bir yandan sözde “İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu” yasalaşırken hemen akabinde “Özel İstihdam Büroları” ile “Kiralık İşçi” yasal düzenlemesinin gündeme alınıyor olması ciddi bir ironi olarak karşımızdadır. CHP olarak, tasarı hazırlanırken de komisyonda görüşülürken de görüşleri görmezden, sesleri duymazdan gelinen sendikalarımızın yanındayız. Emeğin hakkını hiçe sayan, insan onuru ile bağdaşmayan bu tasarının bu haliyle yasalaşmaması için TBMM Genel Kurul görüşmelerinde var gücümüzle mücadele edeceğiz. Emek örgütlerimizin demokratik tepkilerinin yanında olacağız” dedi.

“DAYIBAŞLIĞI YASAL HALE GETİRİLMEK İSTENMEKTEDİR!”
Tasarının, İstihdam Bürolarına geçici iş ilişkisini de kapsayacak biçimde işçi kiralama yetkisi verilmesi başta olmak üzere, güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak düzenlemeler içerdiğini belirten CHP’li Sındır şöyle dedi: “Bu tasarı ile insanlık onuruna yakışmayan köle simsarlığı yasal hale getirilmek istenmektedir. İktidar partisi tarafından dayatılan bu yasa tasarısı çalışanlarımıza, emeği ile geçinen milyonlarca yurttaşımıza büyük bir haksızlıktır. Bu düzenleme bir avuç işçi simsarının ve onlardan işçi kiralayacak bir avuç sermayedarın talebidir. Konuya ilişkin emek örgütlerinin ortak görüşü ve onayı alınmadan, tasarı apar topar Meclis’e gönderilmiş ve komisyonlardan da hızlıca geçirilmiştir. Yasanın tarafı olan işçilerimiz ve onu temsil eden sendikalarımız maalesef yok sayılmıştır. Aslında yapılmak istenen sendikal örgütlenmenin de zayıflatılması, emeğin daha çok sömürülebilir bir duruma getirilmesidir. Yapılmak istenen dayıbaşılığın, tarımdaki mevsimlik işçilik alanında da dahil olmak üzere yasal hale getirilmesidir.”

TAŞERONUN YERİNE ‘KİRALIK İŞÇİ’, ‘MODERN KÖLELİK TİCARETİ’
Düzenlemenin, “Uzaktan Çalışma” adı altında işyerinin dışında, işçinin kendi evinde veya farklı bir mekanda işverenin işini yapması sonucu kuralsız ve güvencesiz çalışmaya çanak tutacağını dile getiren Genel Sekreter Sındır sözlerini şöyle tamamladı: “Tasarı bu haliyle işçilerimizi sosyal güvenceden ve örgütlenme hakkından uzaklaştırmaktadır. İşçilerimiz işverenin sunması gereken birçok sosyal haklardan mahrum bırakılmakta, sağlıksız çalışma koşullarına maruz kalmaktadır. Ayrıca bu düzenleme aile/kadın/çocuk emeğinin sömürülmesine neden olacaktır. Özellikle kadınların sosyal yaşama katılmaları ve onlara evde yapılan iş esnasında yardımcı olacak olan kız çocukları da eğitimden yoksun kalma riski altına kalacaktır. Getirilmek istenen yasal düzenleme ile geçici ve düzensiz ortamda çalışacak emekçiler örgütlenme, sendikalaşma olanağı bulamayacak, toplu iş sözleşmelerinin getirmiş olduğu haklardan mahrum bırakılacaktır. AKP taşeronu kaldıracağını toplumu ikna etmeye çalışırken bu düzenleme ile taşeronun yerine ‘kiralık işçi’, ‘modern kölelik ticareti’ düzenini getirmektedir.”

 
AA: Mihraç Ural'ın öldüğü doğrulandı!
 
İzmir Adliyesi’nde Şehit Savcı Kiraz anısına lokma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Purçu’dan ‘kamp merkezi’ soruları!
Purçu, önergesinde Dikili’nin ardından Çeşme’de mülteciler için geri kabul ...
Ve Davutoğlu Sur’da: Zannettiler ki korkarlar...
Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonların sona erdiği Diyarbakır’ın Sur ...
Hotar’dan önemli mesajlar: Teröre karşı tek vücut olalım!
‘Teröre karşı tek yürek’ adı altında Erzurum Dernekleri Birliği Federasyonu ...
 
CHP’de ihracı istenen 4 meclis üyesi için flaş karar!
İl Disiplin Kurulu, İl Yönetimi tarafından kesin ihraç istemiyle tedbirli ...
Meclis’te ‘terör’ tartışması: Kaya’dan 2 partiye salvo!
Gergin oturumda İzmir Milletvekili Atilla Kaya, CHP İstanbul Milletvekili ...
Erdoğan ile Obama'dan 50 dakikalık zirve!
ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki ...
 
Delican, Yüksel’in ‘muhalefet’ çıkışına ne yanıt verdi?
AK Parti İl Başkanı mevkidaşı Yüksel’in ‘İzmir’de muhalefet anlamında ...
Yüksel’den vekillere mesaj: Ne demek istediğini anlattı!
Başkan Kocaoğlu’nun ‘veda sözleri’ni yorumlayan CHP İl Başkanı’nın ’13 ...
CHP Karşıyaka'dan hükümete suç duyurusu
CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım ve partililer çözüm sürecinde ...
 
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva