HABERLER>POLİTİKA
1 Nisan 2016 Cuma - 11:54

CHP’li Purçu’dan ‘kamp merkezi’ soruları!

Purçu, önergesinde Dikili’nin ardından Çeşme’de mülteciler için geri kabul merkezi oluşturulması konusunda kamuoyunun taleplerinin neden dikkate alınmadığını sordu.

CHP’li Purçu’dan ‘kamp merkezi’ soruları!

TBMM Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Purçu, önergesinde Dikili’nin ardından Çeşme’de mülteciler için geri kabul merkezi oluşturulması konusunda kamuoyunun taleplerinin neden dikkate alınmadığını sordu.

Hazırlıkların yetersizliği ve belirsizlikler nedeniyle turizm sezonunda Çeşme’de sıkıntı yaşanabileceğine dikkat çekti. İlçenin sosyo-ekonomik yapısı gözetilmeksizin, demografik yapısını bozacak şekilde Çeşme’de Geri Kabul Merkezi oluşturulmasının olumsuz sonuçlarına dikkat çeken Purçu, “Mültecilere insan hakları temelli bakış açımızdan ödün vermeden, devletin yetkili kurumlarının sorumluluklarını zamanında yerine getirmesi ve hiçbir tarafı zor durumda bırakmayacak şekilde, hazırlıklarını tamamlaması, net bilgileri kamuoyuyla paylaşması sadece ilçemizin değil ilimizin ve ülkemizin lehine olacaktır. Kararlar, ilçelerimizin sosyal dokusunu bozacak anlayışla alınmamalı” dedi.

“Türkiye-AB Geri kabul anlaşması gereğince; ülkemizde “Geri Kabul Merkezleri” oluşturularak göçmenlerin bu merkezlerden girişlerinin sağlanması, ardından Türkiye’nin farklı illerindeki mülteci kamplarına gönderilmesi süreci başlamak üzeredir. Yunan adalarına 20 Mart’tan sonra geçenlerden iade edilenlerin kayıt altına alınacağı geri kabul merkezinin İzmir’in Dikili ilçesine kurulacağı haberlerinin ardından, Türkiye’nin turizm potansiyeli açısından en önemli merkezlerinden biri olan Çeşme’de de geri kabul merkezi kurulacağı bilgisi kamuoyu gündemini meşgul etmektedir. Hükümetin uluslararası politikasındaki yanlışlarının faturasını halkına kesen anlayışının kabul edilebilir tarafı yoktur. Ard arda yaşanan krizleri yönetmedeki yetersizliğini ortaya koyan hükümetin icraatları sonrasında, Türkiye güvenlik sorunlarının da bir sonucu olarak turizm açısından zor bir sınava zorlanmıştır.” diyen CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, önergesinde, alınacak kararın Çeşme’de yol açacağı sıkıntılar ile ilgili şunları ifade etti: “Mültecilerin insan hakları bağlamında güvenli bir şekilde yerleştirilmeleri esas iken, Çeşme’de turizm sezon açılışının yapılacağı dönemde geri kabul merkezi oluşturulacağı ve bazı kamu binalarının mültecilerin yerleşmesi için hazırlandığı iddiaları basına da yansımıştır. İlçe dinamiklerinin gözetilmemesi, Türkiye’de mülteci kamplarının yetersizliği, geri kabul merkezlerinin işleyişindeki belirsizlik nedeniyle vatandaşlarımız tedirgindir. Uzun vadeli hazırlıkların yetersizliği, ilgililerle net bilgilerin paylaşılmaması nedeniyle, turizmin en hareketlendiği dönemde, sürecin Çeşme’nin sosyo-ekonomik yapısına olumsuz etkileri olabileceği endişesi yaşanmaktadır.” diyen Purçu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1-Basında ve kamuoyunda gündeme gelen, Çeşme’de “Geri Kabul Merkezi” kurulması haberleri doğru mudur?

2-Geri Kabul merkezlerinin nerelerde ve hangi kriterlere göre kurulacağı ne zaman ve ne şekilde belirlenmiştir?

3- Bu kriterler belirlenirken kurulması planlanan yerlerdeki ilgili taraflarla, ilçenin sosyo-ekonomik aktörleriyle görüşülmüş müdür?

4- Çeşme kaymakamlığı tarafından ilçe mülki amirleri ve yöneticilerle 28 Mart 2016 tarihinde yapılan toplantıda gündeme getirilen ve yöneticilere aktarılan bilgiler neden kamuoyuyla paylaşılmamaktadır?

5- Mültecilerin Türkiye’ye dönüşü ile ilgili olarak Yunanistan’a gittiği belirtilen kaç görevli, hangi mevzuat çerçevesinde, kimlerle görüşmüş ve hangi kararlara imza atmıştır?

6- Çeşme’de Ulusoy Limanı’nda kurulacağı belirtilen Geri Kabul Merkezi’nin fiziki koşulları nelerdir? Bu merkezlere kaç mültecinin getirileceği, bu geri gelişin hangi koşullarda olacağı netleşmiş midir?

7- Çeşme Geri Kabul Merkezi’nde kayıtları yapılan mültecilerin, Manisa’daki mülteci kampına gönderileceği belirtilmesine rağmen, Çeşme’de bazı kamu binalarının, devlete ait sosyal tesislerin mülteciler için hazırlandığı iddiaları doğru mudur?

8- Manisa’daki Mülteci Kampı’nın hazır olmadığı yönündeki iddialar doğru mudur? Manisa’nın kapasite ve koşulları nedir?

9- Çeşme geri kabul merkezinde kaç kişi görevlendirilmiştir, işleyişi nasıl olacaktır?

 
Ve Davutoğlu Sur’da: Zannettiler ki korkarlar...
 
Flaş! Paris'te patlama: Yaralılar var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve Davutoğlu Sur’da: Zannettiler ki korkarlar...
Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonların sona erdiği Diyarbakır’ın Sur ...
Hotar’dan önemli mesajlar: Teröre karşı tek vücut olalım!
‘Teröre karşı tek yürek’ adı altında Erzurum Dernekleri Birliği Federasyonu ...
CHP’de ihracı istenen 4 meclis üyesi için flaş karar!
İl Disiplin Kurulu, İl Yönetimi tarafından kesin ihraç istemiyle tedbirli ...
 
Meclis’te ‘terör’ tartışması: Kaya’dan 2 partiye salvo!
Gergin oturumda İzmir Milletvekili Atilla Kaya, CHP İstanbul Milletvekili ...
Erdoğan ile Obama'dan 50 dakikalık zirve!
ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki ...
Delican, Yüksel’in ‘muhalefet’ çıkışına ne yanıt verdi?
AK Parti İl Başkanı mevkidaşı Yüksel’in ‘İzmir’de muhalefet anlamında ...
 
Yüksel’den vekillere mesaj: Ne demek istediğini anlattı!
Başkan Kocaoğlu’nun ‘veda sözleri’ni yorumlayan CHP İl Başkanı’nın ’13 ...
CHP Karşıyaka'dan hükümete suç duyurusu
CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım ve partililer çözüm sürecinde ...
Bakan’da Diyarbakır’da Sur iddialarına yanıt!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin ...
 
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva