HABERLER>POLİTİKA
18 Ağustos 2023 Cuma - 11:10

CHP'li Arslan: Elektrik dağıtım bedeli, enerji bedelini geçti!

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ednan Arslan, üretim maliyetlerindeki gerilemeye karşın faturalarda indirim yapılmazken yeniden elektriğe zam tartışmalarının gündeme getirilmesine tepki gösterdi. Elektrik faturalarında dağıtım bedelinin enerji bedelini geçtiği tespitini yapan Arslan,dünyada ve ülkemizde enerji maliyetlerinin gerilediğini vurgulayarak, “İktidar zaten yanlış politikaları ile vatandaşımızı enflasyona ezdirmişken, bir de üzerine elektrik fiyatlarına ve doğalgaza zam yapmayı aklından bile geçirmemeli” dedi.

CHP li Arslan: Elektrik dağıtım bedeli, enerji bedelini geçti!

CHP Milletvekili Arslan, elektrik fiyatlarına yeniden zam yapılması tartışmaları üzerine yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Dünyada pandemi ve Rusya-Ukrayna krizi sebebiyle yaşanan enerji maliyeti artışlarının üstüne bir de iktidarın yanlış ekonomi politikaları sebebiyle paramızın değer kaybetmesi ve enflasyondaki artış eklenince, vatandaşımızın üstüne binen enerji maliyetlerinin nasıl bir tabloya yol açtığını son iki yıldır hepimiz yaşadık ve gördük. Ancak dünyada enerji maliyetleri pandemi öncesine doğru gerilerken, ülkemizde vatandaşın sırtına binen yük ne yazık ki azalmıyor. Bunun tek sebebi iktidarın oluşturmuş olduğu derin ekonomik kriz ve yandaşlarını kollama çabası.”

Arslan, maliyet esaslı değil, hep zam yapma esasına dayalı tarife oyunlarının sonucunda yurttaşın faturasının sürekli kabartıldığını şu hesaplamalarla ortaya koydu:

ELEKTRİK DAĞITIM BEDELİ, ENERJİ BEDELİNİ GEÇTİ
“Sadece 2023 Ocak ayından bu yana elektrik piyasamızda takas fiyatlarıMegavatsaat başınaortalama 3400 TL’den 2200 TL’ye kadar gerilemiş durumda. Yani %35’lik bir azalmadan bahsetmek mümkün. Peki, iktidar ne yaptı? Enerji maliyetlerindeki bu düşüşü vatandaşa yansıttı mı?Hayır! Düşen enerji bedeli olduğu gibi, zam yapılarak, dağıtım bedeline aktarıldı. Böylece vatandaşın faturası 240 kWh tüketim için aynı kalacak şekilde enerji bedeli düşürülürken, dağıtım bedeline 2023 yılında Ocak,Nisan ve Temmuz olmak üzere3 kez zam yaptı. Burada vatandaşın faturasını sabit tutarken dağıtım şirketlerinin aldıkları payı artırdılar. Bir vatandaşın ödediği elektrik faturasının oluşumunu incelediğimizde ortaya çıkan acı bir gerçek var. Ödediğimiz dağıtım bedeli, enerji bedelini geçmiş durumda. Faturalarımızın %58,25’ini dağıtım bedeli, yüzde %32,7’ini enerji bedeli ve %9.04’ünü KDV ve belediye fonu oluşturmakta.İktidar dağıtım bedeline zam yapmasaydı bugün 240 kWh tüketim için 353 TL ödemek yerine 228 TL ödüyor olacaktık. Yani 125 TL daha ucuza elektrik kullanacaktık.”

Ednan Arslan, zam yapılmasına ilişkin tartışmalara da tepki göstererek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Şimdi gelinen noktada bir gerçek var, neredeyse tamamı özelleştirilmiş ve dolayısıyla dünyada yaşanan olumsuz gelişmelere karşı oldukça savunmasız olan enerji piyasamız, Türk lirasındaki değer kaybının son aylarda giderek derinleşmesi üzerine sıkıntı içerisinde.Önümüzdeki fiyat güncelleme döneminde -artık ona da pek uymuyorlar-enerji fiyatlarında anlamlı bir artış olmamasına karşın yine zam yapılmasını gündeme getiriyorlar.Ağustosta artış eğilimi ortaya çıksa da bu artış, ocaktan bu yana yaşanan düşüşü ortadan kaldırmamıştır ve zam gerekçesi yapılamaz.”

ZAM YAPMAYI AKLINIZDAN BİLE GEÇİRMEYİN
İktidar zaten yanlış politikaları ile vatandaşımızı enflasyona ezdirmişken, bir de üzerine elektrik fiyatlarına ve doğalgaza zam yapmayı aklından bile geçirmemeli. Enerji maliyetlerinde artış var diyerek bizleri kandıramazlar. Gerçek şudur, iktidar kamu yararından uzak, toplumun ihtiyacından uzak politikalar, liyakatsiz kadrolar ve ‘faiz sebep enflasyon sonuç’şeklinde kendi bakanlarının bile rasyonel olmadığını itiraf ettiği uygulamayla ülkeyi derin bir krize sokmuştur. Enerji piyasamızda eğer bir zam baskısı var ise bu, iktidarın şirketleri denetlememesi ve TL’deki değer kaybından kaynaklıdır. Tek sorumlu iktidardır.”

ENERJİDE KAMU PAYI ARTIRILMALI
Arslan, “Fatura içinde dağıtım bedelinin enerji bedelinden daha fazla ağırlığa sahip olması, yapılan özelleştirmelerin açık bir sonucudur. Acilen enerjide kamunun payı artırılmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

 
Bornova’da aşure birlikteliği!
 
İzmir’deki o belediyeden örnek hareket: Üniversiteyi kazanana ve bitirene 5 bin TL ödül!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Izmirli 18 Ağustos 2023 Cuma 13:02

Enerji dağıtımı merkezî hükümetin kontrolünde istediği gibi zam yapıyor izsu belediyede bu gün en pahalı su Izmır'de,sayın vekil ikisinide düzeltmek gerekir...

Yorumu oyla      5      3  
Gerçekler 18 Ağustos 2023 Cuma 11:24

Sen elektrik dağıtım bedeli ile uğraşacağına yönetimi sizde olan CHP de izmir büyükşehir belediye başkanlığının su faturalarında atık su bedelinin kullanım bedelinden yüksek olduğunu bu hususun ne olduğunu araştırın bu kadar soygunculuk olmaz biraz gerçekçi olun yeter artık yaa

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Seferihisar’da tek adaylı seçim!
Kongre sürecinin devam ettiği CHP İzmir İl Örgütü’nde bugün Seferihisar’da ...
Menderes’in eski Başkanı'ndan 'çöp' resti: 109 bin 983 kişiyle İzmir’e yürürüz!
Belediye başkanlığı yaptığı dönemde de Menderes’e çöp tesisi kurulmasına ...
Ankara çıkarmasında Kılıçdaorğlu'na söz: İzmir'de rekor kıracağız!
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile kongrelerde zafer kazanan ilçe ...
 
Bakan Fidan, Fransız mevkidaşı ile görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile telefon görüşmesi yaptı.
Mustafa Destici'den alım gücü çağrısı
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Credit Suisse'in Türkiye'de ...
CHP'li Polat gündeme taşımıştı... Alsancak Limanı satışı için tek cümlelik yanıt!
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ...
 
AK Partili Kaya’dan Soyer’e altyapı salvosu: Bu hızla giderseniz 125 yıl!
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in altyapı çalışmaları ile ilgili ...
Özel: İmamoğlu ile ortak bir hayalimiz var!
CHP Grup Başkanı Özel, "İmamoğlu ile ortak bir hayalimiz var, CHP'de göreve ...
CHP Karaburun'da Subaşı güven tazeledi!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de ilçe kongre takvimi bugün Karaburun’da ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva