HABERLER>GÜNCEL
16 Ocak 2016 Cumartesi - 13:54

Cenazelerde yeni dönem: Kamu düzeninin...

Kamu düzenin bozulabileceği ve toplumsal olayların meydana gelebileceği durumlarda cenazeler ailelerine teslim edilmeyecek.

Cenazelerde yeni dönem: Kamu düzeninin...

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ – Doğu ve Güneydoğu illerinde süren operasyonlar ve çatışmalar nedeniyle hayatını kaybeden birçok kişinin cenazesi sokağa çıkma yasakları nedeniyle defnedilemiyor. Cenazler, gömülmek için bekletiliyor. Adli Tıp Kurumu ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri yönetmeliklerinde değişikliğe gidildi.

Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliği'ne kamu düzeninin bozulabileceği, toplumsal olaylar meydana gelebileceği ya da suç işlenebileceğinin değerlendirilmesi halinde cenazelerin defnedilmek üzere mülki idare amirliğine teslim edilmesi hükmü getirildi. Yönetmeliğe göre, kamu düzenin bozulabileceği ve toplumsal olaylar meydana gelebileceği durumlarda cenazeler ailelerine teslim edilmeyecek.

Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, üç gün içinde morgdan alınmayan cenazelerin, belediye veya mülki amire teslim edilerek gömülmesi kararı 7 Ocak tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Yeni yönetmelik maddesiyle, kimliği tespit edilmiş olsa bile yakınlarının üç gün içinde almadığı cenazelerin, belediye veya devlet makamlarına teslim edilmesi ve tören yapılmadan kimsesizler mezarlığına gömülmesi hükmü getirilmişti.

Bugün ise, Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin aynı maddesine “Cesedin teslim veya gömülme işlemleri sırasında kamu düzeninin bozulabileceği veya toplumsal olayların meydana gelebileceği ya da suç işlenebileceği mülki idare amirince değerlendirildiği takdirde cesetler, gömülmek üzere doğrudan mülki idare amirliğine teslim edilir” cümlesinin eklendiği Resmi Gazete’de yayınlandı.

MÜLKİ İDARE AMİRİNE TEDBİR YETKİSİ!
Öte yandan, Resmi Gazete'de Mezarlık Yerlerinin İnşası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de yayınlandı.

Yönetmeliğe eklenen fıkralar: “Adlî Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (c) bendi uyarınca gömülmek üzere ailesine veya yakınlarına ya da belediyeye teslim edilen cenazeler, yirmi dört saat içinde defnedilir. Zorunlu hallerde mülki idare amiri tarafından bu süre uzatılabilir. Süresi içinde defin işlemi yapılmayan cenazeler, mülki idare amirinin kararıyla bulunduğu yerden alınarak gömülür. Mevzuatta defin görevinin mülki idare amirlerine verildiği durumlarda, defin işleminin yerine getirilmesi amacıyla mülki idare amirleri tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına görev verilir.”

Mülki idare amiri tarafından alınacak tedbirler olarak eklenen madde ise şu şekilde: “Halkın sağlığı, huzur ve esenliği ile kamu düzeni ve güvenliğinin olumsuz etkilendiğinin mülki idare amiri tarafından tespit edilmesi durumunda bu Yönetmelikteki iş ve işlemlerin yapılması için mülki idare amirince gerekli tedbirler alınabilir.”

 
Noam Chomsky'den HDP'nin davetine yanıt
 
ÇED vizesi: AK Partili işadamı 3 ilçede sondaj yapacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de sürücüleri ilgilendiren emsal karar!
Ceza tebligatlarının trafikte kayıtlı olan ancak, 9 yıl önce taşındığı ...
Diyarbakır'dan acı haber: 1 asker şehit
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde düzenlenen saldırıda 1 asker şehit oldu. Saldırıda ...
İzmir’de yeniden kara kış!
Yeni yılı dondurucu soğuk ve kar yağışıyla açan kentte termometreler yeniden ...
 
Beyaz Show’da yine olay: Pankartlı protesto!
Ayşe Çelik isimli öğretmenin canlı yayındaki yaptığı çağrılarla gündeme ...
İzmir’de savcılıktan 37 akademisyene soruşturma!
"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiride imzası ...
Gözaltına alınan akademisyenlerden adliye çıkışı açıklama
Kocaeli'nde barış bildirisine imza attıkları için gözaltına alınıp sorgularının ...
 
'Usulsüz dinleme'de 15 tutuklama
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "usulsüz dinleme" iddialarına ilişkin ...
Flaş! TEOG sonuçları açıklandı
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi kapsamında, 8'inci sınıf ...
İzmir’de 2 ölümle biten kavgada flaş gelişme
İzmir’in Bayraklı İlçesi'ndeki bir kahvede 38 yaşındaki Hayrettin Tekçelik ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva