HABERLER>GÜNCEL
28 Temmuz 2023 Cuma - 19:27

Büyükşehir’de ikinci geriye dönük krizi… Memurlar da iş bıraktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işçilerin ardından memurlarda geriye dönük alacakları nedeniyle kriz yaşanıyor. Sendikadan yapılan açıklamaya göre eğer 31 Temmuz'da ödenme alınmazsa 1 Ağustos Salı günü öğleden sonra yarım günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu.

Büyükşehir’de ikinci geriye dönük krizi… Memurlar da iş bıraktı!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işçilerden sonra memurlarda da geriye dönük alacak krizi yaşanıyor. KESK Tüm Bel Sen üyesi kamu emekçileri de DİSK Genel İş üyesi işçilerinden sonra iş bıraktı. 

Binlerce büyükşehir kamu emekçisi, geriye dönük alacaklarının ödenme tarihinin ertelenmesi üzerine bir saat erken mesaisini bitirdi. Tüm Bel Sen üyeleri, Kültürpark 1 Nolu Hol, İtfaiye Merkez Binası, Zabıta Güreşme Yerleşkesi, Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi, Toros İtfaiye Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi Oğuzlar Ek Hizmet Binası ve Gaziemir-Makine İkmal Dairesi Başkanlığı gibi bir çok işyerinde ortak basın açıklaması yaptı. 

Kamu emekçilerinin ortalama olarak 6 bin 500 TL’lik bir alacağı bulunuyor.  Eğer ikinci ödeme taksiti olan 31 Temmuz’da ödeme yapılmazsa 1 Ağustos Salı günü öğleden sonra yarım günlük iş bırakma eylemi yapılacak. O tarihte Genel İş üyesi işçiler de tam gün iş bırakma eylemi yapmayı planlıyor.

Sendikanın açıklaması şu şekilde: 

"Bildiğiniz gibi Mayıs ayında imzaladığımız toplu sözleşme ile birlikte geriye dönük ikramiye ve Sosyal Denge Tazminatı farkları da oluşmuş ve bunların ödenmesi ile ilgili bir takvim belirlenmişti. Bu ödeme takvimi kurum üst yöneticilerinin verdiği sözlere dayanarak oluşturulmuş ve tüm emekçilere de duyurulmuştu. Ancak şu an sözlerin tutulmadığı ve ödeme gününün belirsiz bir tarihe atıldığı bir durumla karşı karşıyayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yıllardır toplu sözleşmeler imzalanmakta ve her yıl da geriye dönük fark ödemeleri oluşmaktadır. Bu yeni bir durum değildir. Önceki yıllarda, sözleşmeyi takip eden ilk maaşla birlikte ve tek seferde ödenen bu farklar son yıllarda gecikmeli olarak ödenir hale gelmiştir. Belediye Emekçileri Gereken Fedakârlığı Fazlasıyla Göstermiştir Biz belediye emekçileri olarak bu durumu elbette, ülkemizin ve belediyenin içinde bulunduğu maddi sıkıntılardan bağımsız olarak değerlendirmiyoruz. Ancak kendi bütçesini planlama imkânına sahip olan belediyemizin her seferinde aynı gerekçeyi öne sürmesini de kabul etmiyoruz. 3 ay önce imzalanan toplu sözleşme ve yılın ikinci yarısında yapılan maaş artışları belediye için sürpriz bir durum değildir. Bu konular aylardır sendikamızın ve emekçilerin gündemindedir.

Haliyle sendikamız aracılığı ile defalarca kez belediye yönetimine de iletilmiş ve ödeme tarihine yönelik söz de alınmıştır. Emekçilerin alım gücünün aydan aya düştüğü bu ortamda, geciktirilerek ödenen TİS farklarının değeri de zaten hissedilir ölçüde düşmüştü. Şimdi ise belediye yönetimi bir tarih bile verememektedir. Bizler bu noktaya kadar gösterebileceğimiz fedakârlığın fazlasını gösterdik, artık fazlasına tahammülümüz kalmadı. Milyarlarca lira geliri olan belediye, bütçe çalışmaları ile yıllık planını yapmakta ve harcamalarını da buna göre gerçekleştirmektedir. Emekçilerin her türlü ücreti de bu doğrultuda planlanmaktadır. Dolayısıyla gelinen bu durumun bizim için kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Toplu sözleşme ile kazandığımız hakların enflasyona kurban edilmesine seyirci kalmayacağız. Artık Yeter Diyoruz Şu an hükümet ile sarı sendika Memur-Sen arasında yapılan toplu sözleşme görüşmeleri, önceki yıllarda olduğu gibi bir danışıklı dövüş halinde devam etmektedir. Enflasyon oranlarının çok altında sözleşmelere imza atılan bu görüşmeleri ifşa etmek için konfederasyonumuz KESK yurt çapında eylemler düzenlemekte ve konuyu gündem etmektedir. Merkezi hükümetin emekçilere yönelik bütçe politikaları muhalefet partileri tarafından haklı şekilde eleştirilmektedir. Dolayısıyla bu partiler gerekli hassasiyeti en azından kendi belediyelerinde göstermelidir. Sürekli artan fiyatlar karşısında ay sonunu güç bela getiren bizler, artık yeter diyoruz!

Demokratik Mücadele Haklarımızı Sonuna Kadar Kullanacağız Bugün yaptığımız 1 saat iş bırakma ve basın açıklaması ile birlikte eylemli mücadele sürecini de başlatmış bulunuyoruz. Belediye yönetimi söz verdiği 31 Temmuz tarihinde kalan farkı da yatırmakla yükümlüdür. Aksi takdirde 1 Ağustos Salı Günü öğleden sonra yarım gün iş bırakacağız ve devamında eylemliliklerimizi sürdüreceğimizi ve konuyu sürekli gündemde tutacağımızı Belediye Yönetimine buradan bir kez daha ifade ediyoruz"

 

 
İngiltere'den büyük hata: Postalar yanlışlıkla Mali'ye gitti!
 
Yılmaz açıkladı: Vergi artışları devam edecek mi?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Tokyo'daki başarımızı Paris'te perçinleyeceğiz'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımı devam eden Abdi İpekçi Basketbol ...
Denizden elleriyle balık topladılar
Sinop'ta deniz suyunun ani soğumasıyla şoka giren tonlarca balık kıyıya ...
Bandırma'da kaçak kazı yapan şüpheli yakalandı
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kaçak kazı yaptığı öne sürülen şüpheli gözaltına alındı
 
'Savunma sanayisinde yerli ve milli oranı yüzde 83'
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF)'nda ...
İlginç hırsızlık: İki telefon iki bilgisayar döviz ve kedi çaldı!
İstanbul Şişli'de bir evden 2 laptop, 2 cep telefonu ve 12 bin liralık ...
Erdoğan, Güney Kore Dışişleri Bakanı Jin'i kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin'i kabul etti.
 
'Kutsal değerlerin aşağılanmasına tahammül edemeyiz'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter ...
Sipariş defteriyle yakalandı... İzmir'de uyuşturucu evine baskın!
İzmir'in Çiğli ilçesinde, evinde 3 bin 636 uyuşturucu hap ve 308 gram ...
4 ilde TIRansformers operasyonu
Bursa merkezli 4 ilde yurtdışından getirdikleri TIR'lar ile kazalı TIR'ların ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva