HABERLER>SAĞLIK
8 Ağustos 2010 Pazar - 00:00

Bu besinler yorgunluğu alıyor

Sıcaklar nedeniyle yaşanan yorgunluğun düzensiz beslenmeden kaynaklanabileceğine dikkat çekilirken, kuru baklagiller başta olmak üzere demir içerikli yiyeceklerle bunun önüne geçilebileceği açıklandı.’

Bu besinler yorgunluğu alıyor



Yaz aylarında yaşanan yorgunluğun yeteri kadar dinlenmemek ve düzensiz beslenmeden kaynaklanabileceğine dikkat çekildi.
 
Mevsim değişikliğinin insanları etkilediğini hatırlatan Uzman Diyetisyen Turgay Köse, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliğinin yorgunluk olarak kendini gösterdiğini açıkladı.
 
Diyetisyen Turgay Köse'ye göre, yorgunluğu giderecek besinler şöyle:
''Balık Niasin ve B2 vitamini, demir, krom, selenyum ve iyot minerali içerdiği için haftada 2-3 kere yenilmeli. Bahsedilen besin öğelerini taze balıklar ile benzer oranlarda içerdiğinden konserve balıklar da oldukça yararlı olurken, yağlı tohumlar Niasin ve E vitamini, demir ve potasyum minerali içeren fındık, yer fıstığı, badem ve ceviz tüketim sıklığına önem verilmeli. Ancak yüksek enerji içeriklerinden ötürü tüketim miktarına dikkat
edilmelidir."
 
Yeşil yapraklı sebzelerin C, E ve B2 vitamini ile demir ve potasyum minerali açısından zengin olduğunu hatırlatan Köse, şöyle konuştu: "Ispanak, roka, pazı, nane, tere tercih edilmesi önerilmektedir. Bu sebzeleri çiğ olarak ya da yüksek sıcaklıkta, kısa süre az suda buharda pişirerek tüketmek vitamin ve mineral kayıplarını önlemeye yardımcı oluyor. Niasin, E ve B2 vitamini ile demir, krom ve iyot minerallerinden zengin olan yumurta; anne sütü kalitesinde protein içerir ve 'örnek protein' olarak tanımlanır. İçermiş olduğu doymamış yağ asitleri sayesinde de çok besleyici bir besindir. Lesitin içeriğinden ötürü sanıldığı gibi kolesterolü artırıcı etki de göstermemektedir."
 
KURU BAKLAGİLLER YORGUNLUĞA BİREBİR
Kurubaklagillerin Niasin, B1 ve B2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden dolayı yorgunluğa birebir geldiğini anlatan Köse, sözlerine şöyle devam etti: "Aynı zamanda içerdiği diyet lifi (posa) sayesinde kan şekerini kontrol altında tutarak vücut direncinin sürekliliğini sağlar. Bu nedenle haftada 2-3 kere kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi gibi baklagil tüketilmeli. Kepekli tahıllar, Niasin, E, B1 ve B2 vitamini ile potasyum, krom, iyot ve az da olsa demir minerali açısından zengin olan kepekli tahıl ürünlerinin (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç, makarna, erişte ve un) tercih edilmesi; işlenmiş olan tahıllardan uzak durulması yorgunluğu önlemek adına büyük önem taşıyor. Süt ve süt ürünleri Niasin ve B2 vitamini ile demir, potasyum, krom ve iyot minerali içeren süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Işık almayacak şekilde saklanmalarında yarar sağlanıyor."
 
Köse, tüm bu besin gruplarına ilave olarak elma, kayısı, kivi, üzüm, avokado, muz gibi meyveler ile maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, havuç, patates, turp, enginar, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler ve ay çekirdeği, karaciğer, yeşil çayın yorgunluğu giderici besinler olarak tanımlandığını söyledi. Turgay Köse'ye göre, düzenli olarak yapılan egzersizler de vücudu canlandırmaya yardımcı olur.
 
Öte yandan alkol, asitli içecekler, hazır besinler, sakatatlar, çok yağlı ve şekerli besinlerin yorgunluk vermekte olduğu gözlemlenirken, özellikle mevsim değişikliklerinin olduğu dönemlerde doktor veya diyetisyenlere danışılmalı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
’‘Oruç zayıflama yöntemi değildir’’
Oruç tutan kişilerin yaklaşık 12 saat açlık ile karşı karşıya kaldığını ...
Kadınlar neden seksi giyinir?
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, kadınlar üreme döneminde ...
Kadınlarda idrar kaçırma sorunu
Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zafer ...
 
Prostat kanserinde yeni teşhis
Almanya'nın Heidelberg Ulusal Tümör Hastalıkları Merkezi (NCT) ...
Kalp hastaları bol bol su içmeli
Prof. Dr. Bingür Sönmez, ''Havaların ısınması ile kalp hastalarının ...
Bu ürünlere dikkat: Kanser tehlikesi!
Bakanlık denetimler sonucu 77 ürünün kanser tehlikesi nedeniyle toplatılmasını ...
 
Çocuklarda obeziteye dikkat!
Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. ...
Havuzda serinlerken gözlere dikkat!
Aydın Göz Hastanesi yılın en sıcak günlerinin yaşandığı ülkemizde ...
6 yaş dişlerini çektirmeyin!
Diş hekimleri, çocukların 6 yaş dişlerinin çekilmemesi konusunda aileleri ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva