HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Ağustos 2009 Salı - 00:00

Bornova misketi hayata dönüyor

İlçenin dünyaca ünlü üzümünün yeniden üretilmesi için çalışmalara başlandı. ’

Bornova misketi hayata dönüyor



 
İZMİR - Dünyaca tanınan ve ’’misket üzümlerinin atası’’ olarak bilinen Bornova misketinin yeniden topraklarında üretilmesi için çalışmalar yapıldığı bildirildi.
 
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Bornova misketinin beyaz, yuvarlak, aroması yüksek, tatlı ve çekirdekli bir üzüm olduğunu söyledi.
 
Bornova misketinin özellikle şaraplık olarak kullanıldığını, sofralık olarak da tüketildiğini anlatan Sındır, unutulmaya yüz tutan ve Bornova ismiyle anılan misket türünü yeniden canlandıracaklarını belirtti.
 
Bornova’nın eski fotoğraflarında Bornova ovasının büyük bir kısmında Bornova misketinin üretildiğini, ilçede yaşayan Levanten aileler tarafından yurt dışında da bu üzümün tanıtıldığını ifade eden Sındır, şu bilgileri verdi: ’’Bornova ovası, eskiden bağlarıyla tanınıyordu. Tarih kitaplarında Bornova bağlarını görürsünüz, ama bugün misket üzümü yok oldu, ova konut alanına dönüştü. Biz uygulamaya koyduğumuz projeyle bu üzüm türünü yeniden yaşatmak, canlandırmak istiyoruz. Misket üzüm çeşidiyle yapılan ve muskat olarak bilinen şaraplar dünyanın en çok tercih ettiği şarap türleridir. Tarih uzmanları, şarap uzmanları misketin atasının Bornova misketi olduğunu söylerler. Genetik olarak Bornova misketi diğer misket çeşitlerin atasıdır, bu dünyanın her yerinde bilinir. Fransa’da, Güney Afrika’da, ABD’de, Kaliforniya’da Bornova misketi bağları var.’’

 
Bornova misketi’nin dünyaya Levantenler ve Rumlar tarafından yayıldığını belirten Sındır, şöyle devam etti: ’’Bornova’da, hatta İzmir ve çevresinde yaşayanlar, dünyaca ünlü bu üzüm çeşidini bilmiyor. Biz canlandırmak istiyoruz. Bornova misketini Bornova’yı marka yapacak unsurlardan görüyoruz. Üzüm salkımını logo ve hediyelik eşya şeklinde tasarlayacağız. Bornova misketiyle dünyaca tanınan marka yaratacağız. Hem tarımsal ayağı var, anaç üretim bağları oluşturulacak, üreticiye, çiftçiye dağıtılacak. Bornova’ya bağlı 13 köyümüzün en uygun alanlarında bağlar oluşturup çiftçiyi destekleyeceğiz. Üzümlerin suyunu çıkarıp, fermantasyon işleminden geçirip, misketi şarap haline getireceğiz. Bornova misketi markası oluşturacağız.’’

Bornova misketinin tarımsal boyutu dışında tarihsel değeri de olduğunu ifade eden Sındır, ortaya çıkacak markanın hem tarihi çağrıştıracağını, hem de ilçeyi tanıtacak çok önemli bir değer olacağını vurguladı. Bornova’yı turizm açısında sahip olduğu değerler açısında dünya kenti yapmaya çalıştıklarını belirten Sındır, ’’Dünya kenti olmak için yeni değerler üretmeye ihtiyacımız yok. Tarihe, tarihsel gelişimine sahip olduğu tarımsal, kültürel geçmişine, değerlerine baktığımızda her şeyin var olduğunu görürüz. Bunları açığa çıkarmak, farkındalık yaratmak, Bornova’yı zaten rahatlıkla dünya kenti yapar, kent kimliği oluşturur’’ şeklinde konuştu.
 
Kamil Okyay Sındır, unutulmaya yüz tutan bir başka ürünün de Bornova bamyası olduğunu, çok ünlü olan bu ürünün de Türkiye’de tanındığını, Türkiye’de ilk konserve fabrikasının da Bornova’da kurulduğunu vurguladı. Sındır, bu konuda da çalışma yapılacağını sözlerine ekledi.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayındır’da arıtma soruna son
İlçenin arıtma sorununa son verecek 40 kişi kapasiteli tesis tamamlandı ...
Tartan’dan amatör sanatçılara destek
Konak Belediye Başkanı, tiyatro sahnelerinden amatör gruplarından yararlanmalarını ...
Buca’da toplu sözleşme zamanı
İlçe Belediyesi memurlarıyla çarşamba günü toplu sözleşme imzalayacak. ’
 
Kent AŞ işçilerinin ’‘gergin’’ eylemi
Karşıyaka Belediyesi Kent AŞ şirketinde işten atılan işçiler, belediyenin ...
Amihai, İzmir’i çok sevdi
Görev süresi dolan İsrail’in İstanbul Başkonsolosu, Büyükşehir Belediye ...
Kültürpark’a araç girmeyecek
Kültürpark, 28 Ağustos’ta start alacak İzmir Enternasyonel fuarı ...
 
Bayraklı’ya çağdaş pazar yerleri
İlçe belediye Başkanı Karabağ, çağdaş pazar yerleri kurulması için çalışma başlattı. ’
Kadın emeği para edecek
Aliağa Belediyesi tarafından açılan Kadın Emeği Değerlendirme Proje Evi’nde ...
Karşıyaka’da tabela temizliği
İlçe belediyesi ilan-reklam yönetmeliğine aykırı 60 tabelayı söküp kaldırdı. ’
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva