HABERLER>DÜNYADAN
24 Ekim 2009 Cumartesi - 00:00

Bolton'dan ilginç tahmin

ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi John Bolton, "İran'ın nükleer silaha sahip olması durumunda, Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerin de büyük olasılıkla nükleer silah edineceğini" öne sürdü.’

Bolton'dan ilginç tahmin

ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi John Bolton, "İran'ın nükleer silaha sahip olması durumunda, Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerin de büyük olasılıkla nükleer silah edineceğini" öne sürdü.’
 
WASHINGTON - ABD'nin muhafazakar düşünce kuruluşlarından American Enterprise Institute'un (Amerikan Girişim Enstitüsü) düzenlediği "İsrail İran'a Saldırmalı mı" konulu panelde konuşan Bolton, "İran'ın halen devam eden nükleer programını durdurmak için güç kullanımı gerektiğini, çünkü diğer seçeneklerin başarısız olduğunu ve gelecekte de başarısız olacağını" iddia etti.
 
"İran'ın nükleer silaha sahip olmasının muhtemel sonuç" olduğu görüşünü dile getiren Bolton, şöyle konuştu:
 
"Bence gerek Amerikan yönetiminde, gerekse Washington'daki çevrelerde birçok kişi, 'Soğuk Savaş sırasında Sovyetlere yaptığımız gibi, İran'ı da frenleyebilir ve caydırabiliriz' diye düşünüyor. Bu kesinlikle yanlış bir düşünce. İran eğer nükleer silaha sahip olursa, büyük tehlikedeyiz demektir. İran'ın frenlenebileceğine ya da caydırılabileceğine inansanız bile, İran aslında problemin en sonunda yer alıyor. Gerçek zorluk, Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye ve muhtemelen diğerlerinin de büyük olasılıkla nükleer silah edinebilecek olmaları. Dolasıyla 5-10 yıllık bir süre içinde Orta Doğu'da çok kutuplu bir nükleer ortamda üç boyutlu satranç oynayan yarım düzine nükleer ülke göreceksiniz. Bu sonucu engellemenin tek yolunun, İran'ın nükleer silaha sahip olmasını durdurmak olduğunu düşünüyorum."
 
"REJİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN BÜYÜK FIRSAT KAÇIRILDI"
Tahran'a karşı "havuç-sopa" politikasının işe yaramadığını savunan Bolton, "İran'daki son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından olası bir rejim değişikliği için etkide bulunabilme yönünde büyük fırsatın kaçırıldığını, bir daha da bu fırsatın gelmesinin zor olduğunu" öne sürdü.
 
"Askeri gücün işe yarar tek seçenek olduğu" görüşünü yineleyen Bolton," ABD'deki mevcut yönetimin bu seçeneği düşüneceğini bile sanmadığını, dolayısıyla kararın İsrail'in elinde olduğunu" belirterek, "Zor bir görev, ama İsrail'in askeri güç konusunda tereddüt edeceğini sanmıyorum. Biz daha iyisini yapabiliriz, yapmamız gerektiğini düşünmemin nedeni de bu. Ama İsrailliler de yapabilir" dedi.
 
Bolton, İran'a olası bir saldırıda bu ülkenin Hürmüz Boğazını kapatma girişiminde bulunacağı yönündeki görüşlere katılmadığını, İran'ın böyle bir durumda muhtemel yanıtının, Hizbullah ve Hamas'ı İsrail'e karşı harekete geçirmek olacağını savundu. İsrail'in İran'a olası bir saldırısında ABD'nin vereceği tepkiye dair de Bolton, İsrail'in Amerikan halkıyla değil, ancak ABD Başkanı Barack Obama yönetimiyle arasındaki ilişkilerde keskin bir kırılma olacağı görüşünü dile getirdi.
 
"TÜRKİYE ÇOK DEĞİŞTİ"
Amerikan Girişim Enstitüsü uzmanı Michael Rubin de, "İsrail'in olası bir saldırısına sadece Suudi Arabistan'ın izin verebileceğini" belirterek, "Türkiye'nin ise böyle bir şeye izin vermesinin" beklenmemesi gerektiğini ifade etti.
 
Rubin, "İsrail'in İran'a yönelik olası bir saldırısının, 1981 yılında Osirak'a düzenlediği saldırıyla aynı olmadığına, İran'ın Irak'tan 4 kat büyük bir ülke olduğuna" dikkati çekerek, "böyle bir senaryoda sadece farklı nükleer tesislerin değil, aynı zamanda iletişim ağları ve Devrim Muhafızlarına ait uçaksavar bataryalarının da hedef alınması gereğinin doğacağını" söyledi.
 
Michael Rubin, "Eğer İsrail'in bu işin altından kalkabileceğine inanırsa, sadece Suudi Arabistan böyle bir şeye izin verebilir. Bir de Türkiye konusu var. Türkiye, şimdi İran'ın tarafında. Türk Genelkurmayı'nın bile İsrail'in bunu yapmasına izin vereceğine inanıyorsanız, geçmişte yaşıyorsunuz demektir. Türkiye çok değişti" ifadesini kullandı.
 
"GÜÇ KULLANIMI MASADA TUTULMALI, DİPLOMASİ DIŞLANMAMALI"
ABD'deki diğer bir düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsünün uzmanı ve ABD'nin eski İsrail Büyükelçisi Martin Indyk de, İran'a karşı güç kullanımı seçeneğinin masada tutulması gerektiği gibi, diplomasi seçeneğinin de masadan hiçbir zaman kaldırılmaması gerektiğini" belirtti.
 
Indyk, İran'ın nükleer silaha sahip olmasının bölgede nükleer silahlanma yarışını başlatabileceği uyarısında bulunarak, bölgenin istikrarının ABD'nin çıkarları açısından elzem olduğunu ifade etti.
 
"İran'a yönelik diplomatik stratejide, İran'ın üzerinde önemli nüfuza sahip olması açısından Rusya'nın kilit önem taşıdığını ve bu konudaki sürece Moskova'nın da dahil edilmesi gerektiğini" kaydeden Indyk, İran'a yönelik tutumda İsrail'in de tercihinin diplomasinin işe yaraması yönünde olduğunu söyleyerek, bu ülkenin İran'a olası bir saldırısının "sadece 2-3 yıl zaman kazandırabileceği ve birçok soruna yol açacağı gibi, ABD ile de krize neden olabileceğine" dikkati çekti.
 
Indyk, "Sadece ABD'nin değil, İsrail'in bakış açısından da, diplomasi yürüterek zaman kazanmak, güç kullanarak zaman kazanmaktan daha iyi" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gabriel Marquez'e ajanlık takibi
Gizli belgelerin kamuoyuna açıklanmasıyla ortaya çıkan habere göre, ...
Vatikan, Marx’’ı da affetti
Katoliklerin ruhani merkezi Vatikan, engizisyonda yargılanan astronom ...
Pakistan'da bombalı saldırı
Pakistan'da bu sabahki intihar saldırısının ardından bu kez de ...
 
Chavez halkının ’‘banyosuna’’ da girdi
Veneüzella Devlet Başkanı Chavez, halkına duşta oyalanmama çağrısı ...
Çin Komünist Partisi parayla sekse karşı!
Çin Komünist Partisinin yönetimi, parti üyelerini hayat kadınlarıyla ...
Denizaltı'nda 10 ton kokain bulundu
Amerikalı ve Guatemalalı yetkililer, Guatemala'nın Pasifik Okyanusu ...
 
Savunmaya 680 milyar dolar
Amerikan Kongresi, 680 milyar dolar tutarındaki 2010 savunma bütçesini ...
Şanssız milyoner
ABD'nin Teksas eyaletinde bir mini market çalışanı, müşterinin ...
İsrail 'Gazze'ye kılıf arıyor
Gazze operasyonu sonrası dünya kamuoyundan büyük tepki alan İsrail uluslararası ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva