HABERLER>DÜNYADAN
24 Eylül 2009 Perşembe - 00:00

BM’’de Kaddafi şov!

Libya lideri Albay Muammer Kaddafi, ilk kez konuştuğu BM Genel Kurulu kürsüsünden Batı'yı yerden yere vurup, BM’’nin kuruluş metnini içeren küçük kitapçığını yırttı ve fırlattı. Kaddafi konuşurken salon boşaldı.’

BM’’de Kaddafi şov!

Libya lideri Albay Muammer Kaddafi, ilk kez konuştuğu BM Genel Kurulu kürsüsünden Batı'yı yerden yere vurup, BM’’nin kuruluş metnini içeren küçük kitapçığını yırttı ve fırlattı. Kaddafi konuşurken salon boşaldı.’
 
NEW YORK -  40 yıldır iktidarda olan ve ilk kez BM Genel Kurulunda konuşma fırsatı bulan Kaddafi, konuşmaların 15 dakikayı geçmemesi ricasına rağmen 1 saat 35 dakika konuştu. Kendisinden önceki konuşmacı ABD Başkanı Barack Obama da süreyi aşmış ve 40 dakika konuşmuştu. İki kez konuşmasını bitirmesi istenen Kaddafi, Obama'nın da süreyi geçtiği bahanesiyle bunu reddetti.
 
Libya lideri Muammer Kaddafi, BM'nin, kurulduğu 1945 yılından bu yana dünya genelindeki 65 kadar savaşı önlemekte başarısız olduğunu söyledi.
 
Libya'da 40 yıldır iktidarda bulunan Kaddafi, BM Genel Kurulu'nda ilk kez yaptığı konuşmada, BM'de Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyenin hakimiyetinde olduğunu, üye ülkeler arasında eşitsizlik bulunduğunu belirtti.
 
Daimi üyelerin veto hakkına karşı çıkan Kaddafi, Güvenlik Konseyi'nde bu hakkı elinde bulunduran ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'yı, kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmekle suçladı.
 
Vetonun BM şartnamesine aykırı olduğunu ifade eden Kaddafi, elinde BM'nin kuruluş metnini içeren küçük mavi kitapçığı sallayarak, ''Veto, BM Şartnamesi'ne aykırıdır, daimi üyelerin varlığı BM Şartnamesi'ne aykırıdır'' diye konuştu.
 
Kaddafi, veto hakkını kabul etmediğini de belirterek, ''Şartnamede büyük veya küçük bütün ülkeler eşittir der'' ifadesini kullandı.
 
Genelde çok sert eleştirilere yer verdiği konuşmasının bir bölümünde elindeki kitapçığı oturum başkanına fırlatan Libya Lideri, büyük güçleri 1945'ten beri kendi çıkarları için dünyada sayısız çatışma çıkarmakla da suçladı.
 

 
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Amerikalı Büyükelçi Susan Rice'ın, toplantı salonunu Kaddafi'nin konuşmasından önce terk etmesi dikkati çekti.
 
"TALİBAN'IN DÜŞMAN OLDUĞUNU KİM SÖYLEDİ?"
 
Muammer Kaddafi, yaptığı konuşmada, ''Talibanın düşman olduğunu kim söyledi? Usame Bin Ladin Taliban mıdır? Hayır. New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne saldıranlar Taliban mıydı, Afgan mıydı? Hayır. Taliban, tıpkı Vatikan gibi bir din devleti kurmak istiyorsa bunda kötü ne var? Vatikan bizim için bir tehlike mi oluşturuyor? Hayır'' ifadesini kullandı.
 
"YAHUDİ DÜŞMANI OLAN SİZSİNİZ"
 
Arapların Yahudilere karşı hiçbir düşmanlık hissetmediğini, Yahudilerin ''Arapların kuzenleri'' olduğunu söyleyen Kaddafi, salondaki Avrupalı liderlere hitaben, ''Yahudilerden nefret eden, Yahudi düşmanı olan asıl sizsiniz. Yahudi soykırımından ve Avrupa'daki ölü yakma fırınlarından sizler sorumlusunuz'' dedi.
 
İsrail-Filistin anlaşmazlığı için iki devletli çözümün pratik olmadığını hatta bunun imkansız olduğunu belirten Kaddafi, ''Rica ederim artık bundan bahsetmeyin'' dedi ve çözümün tıpkı Lübnan örneğinde olduğu gibi Yahudiler, Müslümanlar, Filistinliler, Hristiyanlar ve diğerleri için tek bir demokratik devlette yattığını kaydetti.
 
40 yıldır iktidarda olan ve ilk kez BM Genel Kurulunda konuşma fırsatı bulan Kaddafi, konuşmaların 15 dakikayı geçmemesi ricasına rağmen 1 saat 35 dakika konuştu. Kendisinden önceki konuşmacı ABD Başkanı Barack Obama da süreyi aşmış ve 40 dakika konuşmuştu. İki kez konuşmasını bitirmesi istenen Kaddafi, Obama'nın da süreyi geçtiği bahanesiyle bunu reddetti.
 
Avrupalıların sömürdükleri Afrika'ya 7 milyar 770 milyon dolar tazminat ödemesi gerektiğini ileri süren Kaddafi, bu rakamın nereden çıktığını ise belirtmedi ama, ''Afrikalılar bunu talep edecek ve bu parayı vermezseniz Afrikalılar bu milyarları alıp götürdüğünüz yerlere gidecek'' diye konuştu.
 
Kaddafi, uzun konuşmasında, ABD'nin suikasta kurban giden başkanı John Fitzgerald Kennedy, Vietnam Savaşı, Somalili korsanlar gibi konulara da değindi.
 
Kaddafi şovdan notlar:
 
’• Güvenlik konseyi üyelerinin veto hakkına sahip olmasının BM şartnamesine aykırı olduğunu ifade eden Kaddafi, elindeki BM’’nin kuruluş metnini içeren küçük kitapçığı sallayarak, "Veto, BM Şartnamesine aykırıdır, daimi üyelerin varlığı BM Şartnamesine aykırıdır" dedikten sonra kitapçığı Genel Kurul Başkanı Ali Treki’’ye fırlattı.
 
’• Batı'yı 1945'ten beri 65 savaş başlatmakla suçlayan Kaddafi, İngiltere ve BM Güvenlik Konseyi'nin diğer beş daimi üyesini veto güçlerinden vazgeçmeye çağırdı.
 
’• İngiltere'yi, ABD'yi, Rusya'yı ve Çin'i daha küçük ülkelere 'ikinci sınıf ülke muamelesi yaparak bunları hor görmekle' suçladı.
 
’• Domuz gribinin biyolojik savaş mertebesine ulaşabileceğini iddia etti.
 
’• Kürsüye davet edildiğinde bir süre gelmedi. 15 dakika geçtikten sonra Üzerinde karalamalar olan sarı kağırtalar bir dosyaya koyup kürsüye çıktı.
 
’• Kaddafi ABD Başkanı Barack Obama'nın konuşmasını alkışladı, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise alkışlamadı.
 
’• Kaddafi'nin sırası geldiğinde ABD heyeti salondan ayrıldı.
 
’• Kürsüdeyken kağıtlar kağıtları karıştırdı, bir süre sessizlik oldu. Hazırlanmış bir konuşma metni yoktu, prompterdan okumuyordu.
 
’• Kürsüde BM’’nin kuruluş metnini yırttı. Salondan bazı delegeler ayrılmaya başladı.
 
’• "Buna Güvenlik Konseyi değil, 'terör konseyi' demek lazım" dedikten sonra bir grup delege daha salonu terk etti. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HSBC'yi sarsan cinayet
HSBC'nin baş yatırım uzmanı milyoner bankacı Neil Ellerbeck, kendisini ...
Obama gönül aldı
Koruma krizinin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri ...
İran'ın nükleer programı BM gündeminde
Birleşmiş Milletler Genel Kurul görüşmelerinde ele alınan öncelikli ...
 
Pittsburgh G-20'ye hazırlanıyor
ABD'nin Pittsburgh kenti bugün ve yarın gelişmiş ve gelişmekte ...
Mafya timsah yakalandı!
İtalyan polisi, mafyanın haraç ödemek istemeyenleri korkutmak amacıyla ...
Ay’’da su bulundu
Son araştırmalar daha önce kutup bölgeleri hariç kupkuru olduğu düşünülen ...
 
Dayakçı kocaya elektronik bilezik
Fransa'da, karısına şiddet uygulayan kocaların kollarına elektronik ...
Obama'dan daha iyi bir gelecek için 4 ilke
BM Genel Kurulu'nda konuşan ABD Başkanı, işbirliğiyle yeni bir ...
’“BM başarısız’”
Libya lideri, ABD cephesinin salonu terk ettiği BM Genel Kurulu'ndaki ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva