HABERLER>GÜNCEL
2 Nisan 2011 Cumartesi - 16:52

Başkan’ı Bakan’a şikayet ettiler

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Torbalı Taşkesik’te yapmayı planladığı katı atık imha tesislerini istemeyen Torbalılar, Başkan Aziz Kocaoğlu’nu, Çevre ve Orman Bakanı’na şikayet ettiler.

Başkan’ı Bakan’a şikayet ettiler

İZMİR - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ''Su meselesini çözdüğümüz gibi İzmir'deki katı atık meselesini de çözmek boynumuzun borcu'' dedi.
 
Veysel Eroğlu, Torbalı Ticaret Odası'nın Metropolis Otel'de düzenlediği Çöpe Karşı Sivil İnsiyatif Toplantısı'na katıldı.
 
Eroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Torbalı'da hastane yapımı için yer verdiklerini belirterek, ''Torbalı'ya sadece hastane yeri vermekle kalmıyoruz. Aslanlar Göleti yapacağız, Torbalı Karakızlar Göleti'ne inşa edeceğiz. Köy Hizmetleri'nden devraldığımız gölet de var. Torbalı'ya 3 tane gölet yapmak bize nasip olacak'' diye konuştu.
 
Torbalı'da otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu bulunmadığını, bu yıl Haziran ayına kadar bir istasyonun devreye sokulacağını kaydeden Eroğlu, Almanya'daki bir vatandaşın Torbalı'daki hava durumunu web sayfasından anlık olarak öğrenebileceğini de açıkladı.
 
Küçük Menderes Havzası'na tam anlamıyla sahip çıktıklarını belirten Bakan Eroğlu, vatandaşların talebi üzerine köprü de yaptıklarını anlattı.
 
Gediz Havzası'nı da kurtarmayı amaçladıklarını ifade eden Eroğlu, ''31 Aralık 2012'ye kadar Gediz Havzası tertemiz olacak'' dedi.
    
KATI ATIK KONUSU
Katı atık konusunun Türkiye'de çok önemli bir problem olduğunu, geçmişte İstanbul'da 38 vatandaşın bu nedenle öldüğünü anlatan Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve geldikten sonra modern tesisler kurulması için talimat verdiğini söyledi.
    
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın katı atık bertaraf tesislerini sadece denetlemekle yükümlü olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, ''Bu alanların mesuliyeti belediyelere aittir. Ancak biz atık su tesislerinin üçte bir bedelini bakanlık olarak hibe, destek veriyoruz. Bu sayede 41 milyon vatandaşımızın atıkları düzenli toplanır ve bertaraf edilir hale geldi'' dedi.
    
Katı atıkların dereye atılması halinde çok büyük sorunların yaşandığını kaydeden Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Hele tıbbi atıklar o kadar tehlikeli ki. Bir gramında milyarlarca zararlı mikroorganizma var. Dolayısıyla bunları çok düzenli toplayıp bertaraf tesislerinde bertaraf etmek gerekir. Belediyeler yer talebinde bulunuyor, ancak kimse katı atık bertaraf tesisi istemiyor. Torbalı'da kurulacak bir bertaraf tesisi uygun mu değil mi? ÇED süreci başladı. Ben de ilgileneceğim. Uygun yer değilse, gerekirse belediyeye daha uygun bir yer bulunması konusunda yardımcı oluruz. Şunu da unutmayın ben kendim inceleyeceğim. Su meselesini çözdüğümüz gibi katı atık meselesini de çözmek boynumuzun borcu. Körfezi nasıl temizliyorsak, İzban nasıl ele alınmışsa İzmir'e sahip çıkmamız gerekiyor. Eski taş ocağı, maden ocağı varsa depolama için belediyeye destek verebilirim. Her şeyin uygun yerde yapılması gerektiği konusunda sizinle hemfikirim.''
    
TORBALI TİCARET ODASI'NIN TALEBİ
Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı Abdülvahap Olgun, Torbalı'nın çöp tesisini hak etmediğini, İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2 yıldır kendilerini dinlemediğini, ancak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Ankara'dan Torbalı'ya gelerek bölge sorunları hakkında bilgi edindiğini ifade etti.
 
Torbalı'nın son yıllarda geliştiğini söyleyen Olgun, çöp tesisi kurulması planlanan Taşkesik Köyü'nün zengin zeytin ağaçlarına sahip olduğunu, bölgede arıcılık ve hayvancılık yapıldığını kaydetti. Köyde kurulacak katı atık bertaraf tesisinin bölge suyunu ve denizi kirleteceğini savunan Abdülvahap Olgun, ''İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Taşkesik Köyüne kurmayı planladığı tesis uygun değildir. Büyükşehir Belediyesi bölgenin tarımını, ekonomik gelişmesini göz önüne almadan karar almıştır. 30 yıl boyunca çöpün Taşkesik Köyü'nde depolanmasını istemiyoruz'' dedi.

AKTAŞ BARAJI TEMEL ATMA TÖRENİ



Bakan Erdoğlu, Ödemiş ilçesine bağlı Kayaköy beldesinde Aktaş Barajı'nın temel atma törenine katıldı. Belde meydanında düzenlenen açılış töreninde Ödemiş halk oyunları ekibi gösterisinin ardından İzmir'deki baraj çalışmaları hakkında bir film gösterisi eşliğinde bilgi verildi.
 
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin artık tüm dünyada çok itibarlı olduğunu, büyüme hızında dünyada ilk üçe girdiğini ifade ederek, ''Artık büyük bir devlet olduğumuzun farkındayız, bütün dünyada başımız dik'' dedi. Gayri Safi Milli Hasıla'da 1 trilyon liranın aşıldığını söyleyen Bakan Eroğlu, enflasyonun sorununun halledildiğini son 41 yılın en düşük enflasyonunun yaşandığını dile getirdi.
 
AK Parti Hükümeti'nin devasa yatırımlara imza attığını belirten Eroğlu, ulaşımdan sağlık hizmetine, eğitime kadar pek çok güzel projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
    
BARAJ YATIRIMLARI
Bugüne kadar 920 tesisin açılışını yaptığını kaydeden Eroğlu, 10 milyon dekarlık alanı modern sulama sistemine kavuşturduklarını ifade etti. Dere ıslahları, ağaçlandırma ve çevre projeleri konusunda destan yazdıklarını vurgulayan Veysel Eroğlu, şunları kaydetti:
''İzmir'in su meselesi vardı. Gördes Barajı'nı en kısa sürede bitirdik ve dev isale hattıyla suyu İzmir'e getirdik. Şimdi de 65 kilometrelik 2. dev isale hattı yapılacak. İzmir'in su problemi kökünden çözülecek. Buranın Bakanı değil, hizmetkarı olarak İzmir için ne gerekiyorsa yapmak benim boynumun borcudur.''
 
Beydağ Projesi'nin geçmişte hatalı yapıldığını, projeyi düzelterek 2 yıl 2 ay içinde dev barajı bitirdiklerini anlatan Bakan Eroğlu, ''Geçmişteki zaman kaybını telafi etmeye söz veriyoruz. 30 yıl önce yapılması gereken Zeytinova, Bademli, Aktaş barajlarını da yapacağız. Tire'ye, Torbalı'ya baraj ya da gölet yapacağız. Müteahhitler bilsin, 'Temel at, unut' dönemi bitti. Bu bölgede modern sulama tesislerini tamamlayacağız'' dedi.
 
Eroğlu, baraj yapımı konusunda bir ödenek sıkıntısının bulunmadığını da bildirdi.
 
İzmir'de Gediz ve Küçük Menderes Havzası'nda seferberlik başlattıklarını, dere ıslahı, ağaçlandırma gibi çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Eroğlu, belediyelerin isteği üzerine ücretsiz fidan dağıtımı yaptıklarını dile getirdi.
 
Aktaş Barajı'nın temelden 105 metre yükseklikte, büyük bir baraj olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, ''O kadar verimli bir proje ki yılda 8 milyon lira gelir artışı sağlanacak. 6 yılda kendini amorti edeceği söyleniyor ama biz hesap yaptık 3 yılda kendini amorti edeceğine inanıyorum'' dedi.
 
Bütün Türkiye'de gölet ve baraj çalışmalarının bulunduğunu, İzmir'de 29 olan proje sayısını artırmak için çalıştıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından DSİ Genel Müdürü İsmail Uğur ve müteahhit firma yetkilisini konuşmaların yapıldığı platforma çağırdı, 26 Ekim 2014'te tamamlanması öngörülen Aktaş Barajı'nın 14 Şubat 2014'te tamamlanması için söz aldı. Bakan Eroğlu, müteahhit firma temsilcisinden baraj tamamlanma tarihine ilişkin taahhütname almayı da ihmal etmedi.
 
Törende, baraj alanına canlı bağlantı yapıldı, Bakan Eroğlu ve protokol üyeleri ''hayırlısı olsun'' dilekleriyle platformdaki düğmelere basarak temel atma törenini gerçekleştirdi.
    
BARAJA İLİŞKİN BİLGİLER
Tören sırasında bazı vatandaşlar ''Barajlar kralı Veysel Eroğlu'' şeklinde slogan attı.
 
Törene İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili İsmail Katmerci, resmi kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
 
Yapım ihalesi 2010 yılında gerçekleştirilen Aktaş Barajı'nın yapımı 50 milyon lira bedelle gerçekleştirilecek.
 
Aktaş Barajı ile İlkkurşun, Bülbüldere, Yusufdere, Sekiköy, Şirinköy ve Yeniköy köyleri ile Kayaköy beldesine ait toplam bin 580 hektar tarım alanının basınçlı olarak ve damlama yağmurlama sistemiyle sulanması hedefleniyor.
 
Projenin uygulanmasıyla 2011 yılı fiyatlarıyla dekar başına 506 lira olmak üzere bin 580 hektarlık alanda toplam 8 milyon lira yıllık net gelir artışı sağlanacak ve yaklaşık bin 350 kişiye istihdam yaratılacak.
 
Aktaş Barajı'nın 4 milyon 787 bin metreküp gövde hacmi olacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ABDULLAH USLU 3 Nisan 2011 Pazar 00:53

BÖLGEMİZ İÇİN HAYATİ ÖNEMİ OLAN BU BARAJIN İNŞALLAH BİTTİĞİNİDE GÖRÜRÜZ.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ahmet Davutoğlu İzmir’e geliyor
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da sıcak gelişmeler yaşanırken İzmir, Dışişleri ...
Hamile eşe 8 bıçak darbesi!
Ağır yaralanan annenin sezaryenle alınan bebeğinin topuğunda bıçak darbesi ...
Rapora rağmen suçunu inkar etti!
İzmir'de geçen yıl 3 gece üst üste işlenen seri cinayetlere kurban giden ...
 
Emekli DGM savcısı intihar etti
İzmir'de emekli DGM savcısı Ahmet Birsen otomobilinde tabancayla intihar ...
YGS'de bu kez de şifreli kopya!
YGS’de basına dağıtılan matematik testinde cevap şıklarının şifreli olduğu ...
Akdeniz 6,3'le sallandı
Akdeniz'de 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Antalya ve İzmir'de ...
 
Modacı Esin Yılmaz’ı kaybettik…
Ünlü modacı Esin Yılmaz, tedavi görmekte olduğu Ege Üniversitesi Tülay ...
Menderes'te kadın cesedi bulundu
İzmir'in Menderes ilçesinde, ormanlık alanda toprağa gömülü halde kadın cesedi bulundu.
Çeşme Libyalı yaralılara hazır
İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan Libya'dan gelecek yaralılar için bütün ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva