HABERLER>ULUSAL MEDYA
24 Temmuz 2010 Cumartesi - 00:00

Basın değil istibdat bayramı

102 yıldır 24 Temmuz’’u ’“Basın Bayramı’” olarak kutlayan Türkiye’’de, 47 gazeteci cezaevlerinde bulunuyor. Tutuklu gazetecilerin yanı sıra 700 gazeteci de mahkeme koridorlarını arşınlıyor.’

Basın değil istibdat bayramı

102 yıldır 24 Temmuz’’u ’“Basın Bayramı’” olarak kutlayan Türkiye’’de, 47 gazeteci cezaevlerinde bulunuyor. Tutuklu gazetecilerin yanı sıra 700 gazeteci de mahkeme koridorlarını arşınlıyor.’
 
ANKARA- AKnews’’e konuşan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, 2010 Türkiye’’sinde 47 gazetecinin cezaevlerinde tutuklu bulunduğunu, 700’’den fazla gazetecinin de haklarında açılan davalar nedeniyle mahkeme koridorlarını arşınladığını belirtirken, ’“Türk basının kutlayacak bayramı kalmamıştır’” diye konuştu.
 
Hükümet yetkilileri başta olmak üzere, yöneticilerin bu durumdan utanç duyması gerektiğini söyleyen Ahmet Abakay, geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşmede Türkiye’’de basının özgür olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan’’a da tepki gösterdi.
 
 
 
Meslekleri ellerinden alınan tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını isteyen Abakay, Terörle Mücadele Kanunu’’nun (TMK) bir an önce değiştirilmesi gerektiğini belirterek, basın ve ifade özgürlüğünün ancak bu şekilde hayat bulabileceğini söyledi.
 
İPEKÇİ: MODERN SANSÜR VAR
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi de, AKnews’’e yaptığı değerlendirmede, Türkiye basınında sansür ve otosansürün teknolojinin de etkisiyle modernleşerek devam ettiğini ifade etti.
 
Basın ve ifade özgürlüğü açısından Batı Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye’’de bir özgürlükten söz etmenin mümkün olmadığını aktaran Ercan İpekçi, Türk Ceza Kanunu’’nda basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler olduğunu söyledi. Kürtçe yayınlanan günlük Azadiya Welat gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun’’a verilen 166 yıllık hapis cezasına değinen İpekçi, iktidar eleştirdi.
 
Ercan İpekçi ayrıca, ’“Özgür basından söz edebilmemiz için editoryal bağımsızlık da şart. Gazetecilerin editoryal açıdan bağımsız olabilmesinin temelleri olmalı, bunlardan biri de sendikal özgürlüktür’” dedi.
 
 
 
 
BASIN BAYRAMI NEDİR?
Osmanlı İmparatorluğu, 1864 yılında yayınladığı Matbuat Nizamnamesi ile basın alandaki sansür uygulamasını başlatmış, gazete ve dergi çıkarmak izne bağlanmış, gerekli gördüğü durumlarda ise hükümete yayın organlarını kapatma yetkisi tanınmıştı. 2. Abdülhamit’’in tahta çıkışının ardından basın üzerindeki baskılar giderek artmış, yine bu dönemde birçok gazete ve dergi kapatılmıştı. Basın üzerindeki baskılar, İmparatorluğa siyasal yapı da dahil, pek çok yenilik getiren 24 Temmuz 1908’’de ilan edilen İkinci Meşrutiyet ile son bulurken, Osmanlı’’nın temelleri üzerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’’nde de her 24 Temmuz günü ’“Basın Bayramı’” olarak kutlanmaya başlandı.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Balyoz'da 102 kişiye yakalama kararı
"Balyoz" soruşturmasında 102 sanık hakkında yakalama kararı çıkartıldı.İstanbul ...
Baldızını av tüfeğiyle vurdu
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bir kişi, 19 yaşındaki baldızını av tüfeğiyle ...
’‘Türk basını istibdat döneminde’’
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler ...
 
Basında Anayasa Mahkemesi efekti!
Anayasa Mahkemesi’’nin dün Anayasa’’nın kısmen değiştirilmesine ilişkin ...
Genelkurmay PKK ile görüştü mü?
Taraf gazetesi yine çok konuşulacak bir iddiaya imza attı. Taraf yazarı ...
Türk basını İlhan Selçuk’’a veda ediyor
Önceki gün hayata gözlerini yuman Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan ...
 
Bu fotoğraf tartışma konusu oldu
Şemdinli’’deki vahim olay sonrası Gediktepe Sınır Karakolu’’na moral ...
Fethullah Gülen'i güçlü kılan nedir?
Taraf'tan Neşe Düzel, herkesin merak ettiği o soruyu Prof. Doğu Ergil'e ...
PKK’’nın yeni hedefi batı illeri
PKK'lı Murat Karayılan yeni terör dalgasının işaretlerini verdi, ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva