HABERLER>GÜNCEL
10 Kasım 2011 Perşembe - 11:18

Barışın ışığı ‘Kurdun Gözlerinde’

Türk-Yunan ortak yapımıyla iki ülke dostluğunu pekiştirecek "Kurdun Gözlerinde" isimli film projesi maddi destek bekliyor

Barışın ışığı ‘Kurdun Gözlerinde’

İZMİR - Senaryosu Ayvalık kökenli Yunan yazar Michael Kokkinaris tarafından beş yıl önce kaleme alınan, Atatürk ve kahraman Türk askerlerinin yaşam öyküsünün anlatıldığı film, heyecan yarattı. Yönetmen Tahsin İşbilen, insani duyguların işlendiği filmin büyük önem taşıdığını söyledi.
 
Filmin yapımcılığını üstlenen Cenap Türksavaş, Anadolu'da çekilmesi planlanan filmi yaşama geçirmek için Kültür Bakanlığı başta olmak üzere, yerel yöneticiler, STK'lar ve iş dünyasının katkılarını beklediklerini ifade etti. Türksavaş, "Projenin maliyeti 1 milyon lira" dedi.
 
5 YIL ARAŞTIRDI
Yunan yazar Kokkinaris'in 5 ay önce kendisiyle internet üzerinden iletişim kurduğunu belirten Tahsin İşbilen, senaryoyu okuduktan sonra üzerinde çalışılabilecek bir proje olduğuna karar verdiklerini söyledi. Kokkinaris'in bu öyküyü 5 yıl önce yazdığını kaydeden İşbilen, "Biz yapım ekibi olarak Yunanistan'da Türkiye'de olduğundan daha meşhuruz. Yaptığımız belgesel çalışmalarıyla birçok Yunan gazetesinde haberlerimiz yer aldı. Kokkinaris de 5 yıldır yazdığı bu senaryoyu birlikte çekecek bir Türk ekibi ararken bize ulaşmış. Bir dönem filmi olduğu için kendisine öncelikle destek bulmamız gerektiğini söylediğimde bana 'sabırlıyım beklemeyi bilirim' yanıtını verdi" dedi.
 
İSTANBUL'DAN SURİYE'YE
Öykünün Atatürk'ün koruma çavuşu olan hayali kahraman Ümif İffet ile Ermeni bir kızın yaşam hikayeleri üzerinden Gelibolu Savaşı sırasında başladığını anlatan İşbilen, "Bu direk olarak Atatürk'ün hayatını anlatmaya odaklanmış bir öykü değil. Ulusal kurtuluş mücadelesine uzanan, sosyal yapıyı anlatan, insani duyguları vurgulayan bir uzun metraj dönem filmi. Yazarın ailesi Ayvalıklı. O yüzden bana gönderdiği yazışmalarında kendisini doğulu gibi hissettiğini belirtiyor. Doğunun sesini verecek bir proje olmasını istiyor, öykü İstanbul'dan başlayıp Erzurum, Adana, Suriye'ye kadar uzanıyor.      Cesur bir adamın, Ümit İffetli'nin öyküsü insanca ve katliam karşıtı. Şiddetin içinde insanlığını kaybetmemiş cesur bir çavuşun öyküsü, Ulu Önder Atatürk'ün bakış açısıyla yansıtılıyor" diye konuştu.
 
BARIŞ DENİZİ YARATILACAK
Türk-Yunan ortak yapımıyla "Kurdun Gözlerinde" filmi çekildiği takdirde bir barış denizi yaratılabileceğini kaydeden İşbilen, "Yaşadığımız bu çağda bir ateş deryası içindeyiz. Bu kaynayan kazan içinde iki ülke var, Türkiye ve Yunanistan. Siz bu denizi barış denizi haline getirir, kalıcı barışı sağlarsanız, bu dünyaya örnek olur. Bu açıdan bu proje önemlidir. Bir simge film haline getirilebilir. Bu ateş çemberi içinde bir barış çiçeği açtırabilirsek başka yerlere de örnek olur. Yani klasik 'komşi' edebiyatının üzerinde bir proje" dedi.
 
DESTEK BEKLİYORUZ
Projenin ortaklarından Cenap Türksavaş ise "Kurdun Gözlerinde" filmini çekebilmek için başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının desteklerini beklediklerini söyledi. Türk-Yunan düşmanlığının Kıbrıs sorunuyla başladığını kaydeden Türksavaş, "1999 depremiyle beraber iki ülke arasında tekrar bir yakınlaşma başladı. Şimdi vize kolaylığı ile adalarda Türk turistler arttı. İnsanlar birbirlerini daha yakından tanımaya başladı. Böyle güzel gelişmeler de yaşanırken, bu projenin hayata geçmesiyle gerginliklerin olmadığı bir coğrafya yaratılabileceğine inanıyoruz" dedi. Filmin çekim sürecinin oldukça zaman alacağını belirten Türksavaş, "Yunan ekip ile çekeceğimiz proje henüz detaylandırılmadı. Çünkü öncelikle finans sorununu çözmemiz gerekiyor. En az 1 milyon liraya mal olacak bir proje. Bir dönemi yansıtmak için o dönemi oluşturmamız gerekecek. Kolay değil. Ancak, böylesine önemli bu projenin yaşama geçmesi için destek istiyoruz" dedi.      
 
Michael Kokkinaris, 1952 yılında Atina'da doğdu. Bizans ve modern Yunan kültürü, teoloji ve sağlık üzerine ihtisas yaptı. Sayısız kitabı olan Kokkinaris, ülkesinde belgesel film üzerine çalışmalar yapıyor. Kokkinaris, tüm eserlerinde insanlık ve savaş karşıtı görüşlerini vurguluyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Japonya'dan geldi enkaz altında kaldı
Van'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Otel'in ...
İzmir'de hayat durdu
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ...
30 ilin Emniyet Müdürü değişti
İçişleri Bakanlığının 30 ilin emniyet müdürlüklerine atama kararı, Resmi ...
 
11 saat sonra yaşama tutundular
Van'daki 5,6'lık depremden 11 saat sonra 55-60 yaşlarında bir erkek enkazdan ...
Askere değil ölüme gitti!
Kiraz İlçesi'nde, bir gün önce arkadaşları tarafından kendisi için düzenlenen ...
Kandilli son deprem için ne dedi?
Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Başkanı Doğan ...
 
Van'da 5.6'lık ikinci facia
Yaklaşık iki hafta önce 7.2'lik depremin vurduğu Van'da dün gece 5.6'lık ...
Büyük Önder'in aramızdan ayrılışının 73. yılı
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ü aramızdan ayrılışının 73. ...
Türkiye 10 gün donacak!
Bayramı ılık geçiren Türkiye yarından itibaren soğuk ve yağışlı havanın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva