HABERLER>EKONOMİ
22 Kasım 2023 Çarşamba - 12:34

Bakanlık açıkladı: E- ihaleyle ekonomiye 5,7 milyar lira

Ticaret Bakanlığı'nın gümrüklerdeki tasfiyelik araç ve eşyaların ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla uygulamaya aldığı e-İhale Sistemi ile 2014 yılından bugüne kadar 5,7 milyar liranın üzerinde hasılat sağlandı.

Bakanlık açıkladı: E- ihaleyle ekonomiye 5,7 milyar lira

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, gümrükte tasfiyelik hale gelen eşya ve araçların satışı 2014 yılından bu yana www.eihale.gov.tr adresi üzerinden elektronik ihale usulüyle gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de kamu idareleri içinde uygulanan ilk elektronik ihale sistemiyle ihaleler, tüm kullanıcılar tarafından takip edilebiliyor. Ülkede yerleşik tüm vatandaşlar ihalelere katılabiliyor ve internet bağlantısının olduğu her yerden teklif verebiliyor.

Geçen yıl 1,5 milyar lira hasılat elde edildi
Bu kapsamda e-İhale Sistemi ile bugüne kadar 44 bin 405 araç ve 39 bin 311 eşya grubunun ihalesi satışla sonuçlandırılarak 5,7 milyar liranın üzerinde hasılat elde edildi.

Sistemle ilk yıl 342 ihale gerçekleştirilerek 6 milyon 479 bin 500 lira gelir sağlandı. 2015 yılında ihale sayısı 3 bin 78'e çıktı ve elde edilen hasılat 49 milyon 436 bin 333 liraya ulaştı.

Kamu spotu ve benzeri tanıtım faaliyetlerinin artırılmasıyla 2018-2020 yıllarında ihale sayısı ve elde edilen hasılatta artış yaşandı. 2018'de 8 bin 272 ihaleyle 208 milyon 328 bin 882 lira, 2020'de 9 bin 908 ihaleyle 443 milyon 871 bin 629 lira gelir sağlandı. Geçen yıl ihalelerden elde edilen hasılat ise 1 milyar 525 milyon 16 bin lira oldu.

Geçen yıla göre yüzde 47 hasılat artışı
Bu yıl e-İhale Sistemi ile 3 bin 132 araç satışından 1,3 milyar lira, 5 bin 865 eşya grubu satışından 700 milyon lira olmak üzere toplam 2 milyar liranın üzerinde gelir elde edildi. Ayrıca geçen yıla göre araç satışlarında yüzde 56, eşya satışlarında yüzde 33, hasılatta yüzde 47 artış sağlandı.

Sisteme ücretsiz üye olunabiliyor
Sisteme, 18 yaşını doldurmuş, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler ile tüzel kişiler ücretsiz üye olabiliyor. Erişim, Bakanlığın internet sayfasından, "www.eihale.gov.tr" adresinden, IOS ve Android işletim sistemli cihazlar için mobil uygulamadan ve e-Devlet üzerinden sağlanabiliyor.

Katılımcılar, ihale için verilmiş teklifleri anlık görebiliyor. Eşya ve araçlar 3 iş günü ilanda, 3 iş günü de teklife açık oluyor. Bu sürede bulunulan yerde görülüp incelenebiliyor.

İhale ilanlarında eşyanın detaylı fotoğrafları ve açıklaması, araçlarda ise bağımsız ekspertizlerce hazırlanmış ekspertiz raporu ile beraber aracın video çekimi sisteme ekleniyor. Araç haricinde satışa çıkarılan eşya içinde mutfak eşyası, tekstil, ayakkabı, çanta gibi çeşitli ürünler bulunuyor.

Katılımcıların e-ihale kapsamındaki satışlara teklif verebilmesi için sistemde, ihaleye esas bedelin yüzde 10'u kadar teminatlarının olması gerekiyor. En yüksek teklifi veren katılımcı eşya bedelini ödeyerek 10 gün içinde eşya veya aracı bulunduğu yerden teslim alabiliyor. Bu kişinin ödeme yapmaması halinde ise varsa ikinci en yüksek teklif sahibi aynı koşullarda ihaleyi kazanmış sayılıyor. Bakanlık çalışanları ve birinci derece yakınları e-ihalelere katılamıyor.(AA)

 
Polatlar soruşturmasında yeni gelişme!
 
EURO 2024'te dağıtılacak ödül belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’den Bakan Işıkhan’a asgari ücret tepkisi!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik ...
Şimşek açıkladı... Dövizin ülkeye girişi için düzenleme
Bakan Şimşek, ülkeye döviz getirilmesini teşvik etmek üzere, gelir ve ...
Seyyar satıcılardan destek eylemi: İzmir Tunç’tur, Tunç kalacak!
İzmir Seyyar Satıcılar Derneği, daha insancıl bir ortamda çalışmayı ve ...
 
Trenlerde öğretmenlere özel indirim
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 24 Kasım Öğretmenler ...
Karşıyaka’nın ücretsiz kayıt stüdyosuna ödül!
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ünlü rap sanatçısı Piyancı’nın ...
Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete tek zam sinyali
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024'te geçerli olacak ...
 
Ev hanımlarına emeklilik imkanı geliyor
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ikinci bir torba yasa daha Meclis gündemine ...
İlk ev alımında kredi kolaylığı!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "İlk ev alımında kredi erişimini ...
TÜRK-İŞ’ten çağrı: Asgari ücret sadece o sektörde olmalı!
TÜRK-İŞ Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, Aralık ayında belirlenecek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Dünya rekoru O'nda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Önemli bir düzeltme!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva