HABERLER>GÜNCEL
19 Temmuz 2022 Salı - 09:41

ASUD'dan Bakan Kurum'a 'asbest' çıkışı: Açıklamalar inandırıcı değil!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ‘ölüm gemisi’ olarak tanımlanan Nae Sao Paulo ile ilgili ‘9,6 ton asbest’ var açıklamalarını değerlendiren Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, bu geminin kardeş gemisi olan Clamenceau da 760 ton asbest tespit edildiğini açıkladı. Bakan Kurum’un açıklamalarının ‘tatmin edici’ olmadığını ifade eden Başkan Ensari geminin denetime açılması çağrısında da bulundu.

ASUD dan Bakan Kurum a  asbest  çıkışı: Açıklamalar inandırıcı değil!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Aliağa ilçesinde söküm işlemlerinin yapılması planlanan Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo isimli uçak gemisinde yüksek miktarda asbest taşıdığı iddiası üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, uzun süredir söküm işlemleri için bekletilen geminin, izin talebi sonrası kamuoyunda oluşan kaygılar nedeniyle bir kez daha genel bir kontrole alındığını belirtmişti. Kurum, 900 ton iddialarının aksine geminin 9,6 ton asbest içerdiğini dile getirmişti.

Kurum açıklamasında “Ülkemizde gemi sökümünden çıkan asbest içeren atıklar uygun şekilde ambalajlanarak etiketlenmekte, havayla teması kesilmektedir. Bu şekilde ambalajlanan asbest içeren atıklar geçici depolanmakta, lisanslı araçlarla taşınmakta ve çevre lisanslı düzenli depolama tesislerinde; gerekli önlemleri almak şartıyla bertaraf edilmektedir. Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmeliğe uygun tesislerde, asbest içeren atıklar diğer atıklardan ayrı bir kısımda depolanmaktadır. Milletimiz müsterih olsun, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da vatandaşımızın sağlığını tehlikeye sokacak, çevreye zarar verecek hiçbir girişime asla müsaade etmeyeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

KARDEŞ GEMİSİNDE 760 TON ASBEST ÇIKTI
Bakan Kurum’un açıklamalarını Egedesonsöz’e değerlendiren Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Mehmet Şeyhmus Ensari, Nae Sao Paulo’nun kardeş gemisi Clamenceau’ya dikkat çekerek o gemide 760 ton asbestin bulunduğunun bilgisini verdi.

NASIL 9 TONA DÜŞTÜ?’
Dünya genelinde asbestli gemiler alanında çalışmalar yürüten Belçika merkezli sivil toplum kuruluşu NGO Shipbreaking Platform’un Nae Sao Paulo isimli gemide 900 ton asbest barındırdığı yönündeki açıklamaları olduğunu da belirten Başkan Ensari “Bu geminin ikiz gemisinde 760 ton asbest varken Sayın Bakan’ın ‘9,6 ton asbest var. Bir tehlike yok. Olursa da geri göndeririz’ söylemleri bize inandırıcı gelmiyor. Ne oldu da 9 ton asbeste düştü? Bu tatmin edici bir açıklama değil. Asbest yok olmaz. Biz de inceleriz ve 9,6 ton asbest içerdiğini onaylarsak Bakan beyi tebrik ederiz.” dedi.

BAĞIMSIZ BİR HEYETLE DENETLEYELİM’
Bakan Kurum’a gemiyi denetime açma ve bağımsız ekiplerce inceleme yapma izni konusunda çağrıda bulunan Ensari “Sayın Bakan bu kadar rahatsa bağımsız bir heyet kuralım biz uzmanlar bir araya gelelim gemiyi inceleyelim. Gemiden numuneler alalım ölçümler yapalım, O zaman kamuoyu vicdanı rahatlasın. Gemi sökümünde dünyada bir numara olan Hindistan bile, -çünkü onlarda iş güvenliği perişan bir halde- kabul etmezken bir gemiyi biz nasıl bu kadar rahat ‘tehlikesiz’ diyebiliyoruz. Bakanın açıklamaları pek inandırıcı gelmiyor. Ben inanmıyorum, bunu da ancak denetimle ispatlarız. Brezilya’da nasıl rapor aldıklarını bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

FRANSA KENDİ PİSLİĞİNİ TEMİZLESİN’
Fransa’nın kendi pisliğini temizlemesi gerektiğini ifade eden Ensari şunları söyledi:

“Aliağa’da sökülen asbestin hepsi Ege Denizi’ne Aliağa’ya, işçilerin ciğerine saplanıyor. Aliağa zaten mimli bir yer, elle asbestle madde sökülüyor. O gemi madem Fransız yapısı o zaman Fransa'da sökülsün. Kendi pisliklerini kendileri temizlesin. Bu Avrupa Birliği’nin işine geliyor çünkü kendi tesislerinde sökmek yerine Türkiye’ye gönderiyorlar. Avrupa’nın can simidi Aliağa’dır. Aliağa’da bir lira kazanıyorsak ileri de bu çevreye, halk sağlığına verdiği zararla milyonlarca lira zarar olarak geri dönecek. Birileri para kazanacak diye milyonlarca insan zarar görecek. Bakanlık kendi yıktığı binalarda bile asbesti zararlar olarak görmüyor. Bakan Bey ne diyecek? Bakan bey memur bir insan...”

 
Kınık Sosyal Tesisleri'nde görkemli açılış!
 
Akar'dan F-16 satışını şarta bağlayan tasarıya tepki
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SOKAK_2 19 Temmuz 2022 Salı 11:52

Asbestli gemiyi Aliağa başta olmak üzere ülkemin hiç bir yerinde istemiyorum. NOKTA

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MAPEG'ten o sahalar için üçüncü ihale... Bu ısrar niye?
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü daha önce iki kez ihaleye çıkılan ...
İZDEDA’dan Ankara çıkarması... Neler konuşuldu?
Depremzedelerin devam eden sorunları ile ilgili çözüm arayışlarını sürdüren ...
Eren Abluka-22 Şehit Jandarma Kıdemli Yüzbaşı Mahmut Top Operasyonu başlatıldı
İçişleri Bakanlığınca Van’da 530 personelin katılımıyla Eren Abluka-22 ...
 
Erdoğan İran'da... İlişkiler gözden geçirilecek!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyarette bulunduğu İran'da, Cumhurbaşkanı İbrahim ...
Ankara merkezli FETÖ operasyonları! 34 gözaltı kararı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'ye yönelik başlattığı iki farklı ...
Çeşme Projesi'nde yürütmeyi durdurma reddedilmişti... Mahkeme başkanından karara şerh!
Bilirkişi raporuna rağmen Danıştay 6’ncı İdare Dairesi Çeşme Projesi ile ...
 
İzmir'in tanınmış işletmecisini öldürmüştü... Artık serbest!
2004 yılında Türkiye gündeminde ilk sırada yer alan Çamlıca kardeşler ...
Bir Türk-Yunan gerilimi daha... Kokoreç savaşları!
Türkiye ile Yunanistan arasında şimdi de ‘kokoreç-kokoretsi’ savaşı başladı. ...
DEAŞ şüphelilerine operasyon: 5 gözaltı
Adana'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik düzenlenen şafak operasyonunda yabancı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva