HABERLER>GÜNCEL
30 Mayıs 2011 Pazartesi - 09:01

Alaçatı’da 88 yıl aradan sonra ayin

1874’de inşa edilen İsodia Tis Thetokoy Kilisesi, 1923’de Pazar Yeri Camii olarak ibadete açıldı. Namaz saatleri dışında Yunanistan’dan gelen hıristiyanların ziyaretine açılan tarihi camide, 88 yıl aradan sonra ayin düzenlendi.

Alaçatı’da 88 yıl aradan sonra ayin

İZMİR - Çeşme Alaçatı’daki Pazar Yeri Camii’nde namazdan sonra Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yönettiği ayin düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın iki yıl önce Turizm Haftası açılışı için geldiği Çeşme’de tarihi Aya Haralambos Kilisesi’ni ziyareti esnasında bir soru üzerine “Neden olmasın? Sakız Adası’nda Cuma namazı kılınabilirse, Çeşme’deki kilisede de ayin yapılabilir” sözünün hatırlatılması üzerine Patrik Bartholomeos, “Sayın Günay benim dostumdur. O böyle dedikten sonra elbette bu dediğiniz gerçekleştirilebilir” dedi.
 
Bartholomeos’tan övgü
1874’te inşa edilen ve Meryem Ana’ya adanan İsodia Tis Thetokoy Kilisesi, 1923 yılında Pazar Yeri Camii olarak ibadete açıldı. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen restorasyon çalışması esnasında tarihi kilisenin ikonaları da onarılmış, bir perde ile namaz esnasında kapatılabilir bir sistem yapılmıştı. Namaz saatleri dışında ise özellikle Yunanistan’dan gelen Ortodoks hıristiyanların ziyaretine açılan Pazar Yeri Camii’nde 88 yıl aradan sonra ikindi namazından sonra Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yönettiği ayin düzenlendi. Ayine Yunan adalarından gelen yaklaşık 150 kişi katıldı. Ayin sonrasında “Sevgili Müslüman ve Hıristiyan Kardeşlerimiz” diyerek söze başlayan Patrik Bartholomeos geçen sene restorasyon çalışmaları devam ederken burasını ziyaret ettiğini, bugün ise devlet makamları tarafından tarihi eser ilan edidiğini belirterek şunları söyledi: “Geçen Pazartesi günü Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ile birlikte Topkapı Sarayı’nda İstanbullu Rum Ressamlar Sergisi’ni açarken, Bakan Günay ‘Anadolu toprağında hangi kültürler yaşamış ise korumayı ve geleceğe taşımayı bir insanlık borcu sayıyoruz. Anadolu toprağında var olan bütün anıtlara, inanç merkezlerine aynı saygıyla yaklaşıyoruz. Bunların ayakta kalması ve geleceğe taşınması konusunda yoğun çaba sarf ediyoruz’ demişti. Bu akşam şirin Alaçatı’nın ziyaret ettiğimiz ve içinde yüce Allah’a bize lütfettiği nimetleri için şükrettiğimiz bu mükemmel tarihi eserin bugünkü durumu ve görünümü bakanımızın sözlerinin en iyi ve en somut ispatıdır. Kendisine, hükümetimize, devletimize memnuniyetimizi ve tebriklerimizi ifade ediyoruz. Bu gibi davranışlar Avrupa Birliği’nin kapısını aralayan, Avrupa camiasına hakkıyla tam bir üye olarak mensup olma gayreti içinde olan ülkemize layık gelen inisiyatif ve davranışlardır. Her geçen gün gelişmekte olan Türk - Yunan dostluğu için hayır duaları ediyoruz.”
 
Karşılıklı ibadete destek
Patrik Yardımcısı Papaz Krilos da gerekli girişimlerde bulunulduğu takdirde karşılıklı ibadete memnuniyetle destek vereceğini söyledi.
 
Yunan Vali: Sakız’da Cuma namazı kılınsın
Yunanistan’ın Kuzey Ege Bölge Valisi Nasos Giakalis Yunan adalarını temsilen Alaçatı’da bulunmanın inanılmaz güzel bir duygu olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’ye daha önce ilk defa Midilli Belediye Başkanı olarak geldim. İzmir Valisi Cahit Kıraç, Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve İl Kültür Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz ile görüştüm. İnanıyorum ki bunlar devam edecek. Turizm çerçevesinde güzel sonuçlar alacağız. 7 - 21 Haziran tarihleri arasında Midilli’de bir festival düzenlenecek. Bu festivalde hem Türkiye’den hem de Yunanistan’dan bazı bölgelerden katılımlar olacak. Türkleri adamıza bekliyoruz. Çeşme Aya Haralambos Kilisesi’nde Ortodoks ayini ile Sakız Adası’nda Cuma namazı fikrine ben de çok sıcak bakıyorum. Bana göre karşılıklı ibadet olabilir.”(Fulya Omaç/DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 30 Mayıs 2011 Pazartesi 10:05

DİNLER ARASI DİYALOG. EPEY YOL ALMIŞ EŞBAŞKANIM. PEKİ BATI TRAKYA DA CAMİLERİN ONARIMINA İZİN VERİLMİYOR. ABD DE CAMİ İLE BOMBA EŞDEĞER GÖRÜLÜYOR. SÖYLEYECEK İKİ ÇİFT LAFINIZ VAR MI ? YOKSA AYIP MI OLUR. SİZİ ANLAYAMADIK BAŞBAKANIM.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Don davasında karar
İzmir’de bir kadın araştırma görevlisinin, kuruması için askılığa bıraktığı ...
MHP-BDP gerginliği
Küçükçekmece'de Kazlıçeşme'deki mitinge gitmek için toplanan bir grup ...
'Kadınlar güvencesizlikle kuşatıldı'
İzmir'de, kendilerini ''Halkevci Kadınlar'' olarak adlandıran grup, kadınların ...
 
Gazeteci Mutlu ebediyete uğurlandı
Ankara'da önceki gün geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Habertürk ...
Hızlı trenin ibresi 283 km'yi gördü
Ankara-Konya hattında çalışacak hızlı tren, deneme sürüşünde Türkiye için hız rekoru kırdı.
Belediye şoförlerine soruşturma
Ankara’da Tekel işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla Türkiye genelinde ...
 
Bu gösteri kaçırılmaz
Avrupa’nın bu yıl en büyük hava gösterisi, Türk Hava Kuvvetleri’nin 100. ...
Emniyet artık ‘irticayı’ izlemiyor
28 Şubat süreci sonrası kamudaki irticai faaliyetlerin takibi amacıyla ...
Kardeş oldular
Görme engelli Aleyna'yı izinsiz nüfusuna kaydettirdiği için 10 yıl önce ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva