HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Ağustos 2009 Cumartesi - 00:00

Agora’da heyecan veren bulgular

Tarihi Agora’daki kazı çalışmaları 4 noktada birden sürdürülürken, Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma yaptığı alanlarda yeni mozaikler ve kent meclisi ortaya çıkarıldı. ’

Agora’da heyecan veren bulgular



 
İZMİR - Kent merkezinde “dünyanın en büyük antik agorası” kabul edilen tarihi İzmir Agorası’nda kazı çalışmaları, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı kamulaştırmalar ve gerçekleştirdiği yıkımlar ile açtığı alanlara yayıldı.
 
Kazı çalışmalarını inceleyen ve kazı Başkanı Yard. Doç. Dr. Akın Ersoy’dan bilgi alan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Agora’da ilk kamulaştırma 1997 yılında yapılmış. Uzun yıllar kamulaştırma ve yıkım çalışmalarına ara verilmesinin ardından ilk kazmayı biz 2005’te vurduk. Kamulaştırma bedeli olarak ödediğimiz miktar 30 milyon TL’ye ulaştı. Şimdi bu alanlara yayılan kazı çalışmalarında önemli buluntular ortaya çıkıyor” dedi.
 
TANITIMA BÜYÜK KATKI
 
İzmir Agorası’nın, kent içinde bulunması dolayısıyla dünyada bir örneği bulunmadığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti:
“Göreve geldiğimiz yıldan itibaren agora’nın gün yüzüne çıkarılıp kent ile bütünleşmesi ve turizmin hizmetine sunulması için büyük gayret gösteriyoruz. Yaptığımız kamulaştırmalar ve yıkımlar ile kazı alanını genişletirken, ara verilen kazı çalışmalarını da yaptığımız destek ile yeniden başlattık. Şimdi 4-5 yerde birden kazı çalışması yapılıyor. Bu da bizi sevindiriyor. Buradaki çalışmaları ne kadar hızlı yürütür, Agora’yı ve kazılardan elde edilen arkeolojik değerdeki buluntuları insanlarla dünya ile buluşturabilirsek, İzmir’in tanıtımını da o kadar çok yapmış oluruz. Kentin gelişimine katkı sağlarız. Tarihe, arkeolojiye saygımızı yansıtmış olacağız. Bu gayret içindeyiz. Başta kazı başkanımız olmak üzere, tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum”.
 
Agora Kazı Başkanı Yard. Doç. Dr. Akın Ersoy ve ekibi ile Kadifekale surlarının restorasyonu için de çalıştıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, Sur temellerine yönelik çalışmanın ardından, röleve ve restorasyon çalışmalarının da yapılacağını sözlerine ekledi.

 
Kazı evindeki Helenistik ve Roma dönemine ait buluntu örneklerini de gören Başkan Kocaoğlu’nun ilgisini ise en çok Osmanlı dönemine ait ‘cep saati’ şeklindeki “güneş saati” çekti
 
ÇALIŞMALAR DOLU DİZGİN
 
Başkan Kocaoğlu’na bilgi veren Yard. Doç. Dr. Ersoy ise kamulaştırma yapılan batı alanında daha önce mozaik taban bulduklarını, şimdi açarak genişlettiklerini, kent meclisinin bulunduğu noktada geç Roma ve geç antik çağa ait tabaka kazıların sürdüğünü belirterek, “Tabaka kazıları ile bu dönemlere ait kent meclisini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bazalika 2. galeride grafitili panolar var. Burada konservasyon (korunması ve sağlamlaştırılması) çalışmalarımız  sürüyor. Bazalika 4. galeride kuzeydoğu kapısının ortaya çıkarılmasına yönelik kazılarımız sürüyor. İki yerde kazı, iki yerde de biri grafiti biri de mozaik olmak üzere konservasyon çalışması ile birlikte 4 noktada çalışmalarımızı yürütüyoruz. Mozaik ile kent meclisini, Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma yaptığı  alanda ortaya çıkardık” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı konseyi “açılış” yaptı
İlçenin Kent Konseyi Belediye Başkanı Karabağ Başkanlığı’nda ilk toplantısını yaptı. ’
Süleyman Çelebi’den Tartan’a tebrik
DİSK Genel Başkan’ı Konak Belediye Başkanı’nı ziyaret ederek ...
Konak’a güneş koruması!
Meydanda yıpranan gölgelikler Büyükşehir Belediye tarafından değiştirildi. ’
 
Aliağa-Menderes kaldığı yerden!
Büyükşehir Belediyesi, Aliağa Menderes Projesi’nde sözleşmesi fesh ...
AK Parti oturumu terk etti!
İzmir İl Genel Meclisi oturumunda CHP’li üyelerin geç gelmesine ...
Foça’nın derdi elektrik direği
İlçenin girişinde duran elektrik direği trafik akışını olumsuz etkiliyor. ’
 
Seferihisar’da kent konseyi kuruldu
İlçede belediye öncülüğünde kurulan konseyin ilk genel kurulu yapıldı. ’
Karabağlar’da belediye personeline eğitim
İlçe Belediyesi halka kaliteli hizmet amacıyla personele eğitim seminerleri düzenliyor. ’
Princess’ten 5 yıldızlı devlere davet
İcra yoluyla boşaltılan bina eylül ayı başında ihaleye çıkıyor… ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva