HABERLER>GÜNCEL
27 Mayıs 2011 Cuma - 10:10

Tatbikatların iptal nedeni Org. Balanlı mı?

Genelkurmay’ın Denizkurdu ve Efes tatbikatlarını, Balyoz soruşturması kapsamında Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın ifadeye çağrılacağı duyumu üzerine iptal ettiği öne sürülüyor.

Tatbikatların iptal nedeni Org. Balanlı mı?

İSTANBUL - TSK’nın en geniş kapsamlı planlı tatbikatlarından Ege’deki Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 müşterek fiili atış tatbikatlarının seçkin gözlemci günü aşamasının son dakikada iptal edilme kararının altında, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın olduğu iddia edildi.
 
Orgeneral Balanlı’nın “Balyoz darbe planı”nın bir bölümünü içerdiği iddia edilen belgelerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılan 7 üst düzey komutan arasında yer aldığı öne sürülüyor.
 
TSK’nın, aralarında Balanlı’nın da olduğu komutanların ifadeye çağrılacağı bilgisi üzerine, her iki tatbikatı da iptal ettiği iddia ediliyor.
 
Orgeneral Balanlı Köşk-hükümet-TSK üçgeninde uzun süre kilitlenen geçtiğimiz YAŞ krizi sonrasında Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı görevinden Orgeneral Nusret Taşdeler’den boşalan Harp Akademileri Komutanlığı’na getirilmişti.
 
Genelkurmay 2. Başkan Yardımcısı makamının önceki yıllarda 15’e çıkarılan orgeneral kadrosunun fazlalığı nedeniyle hazırlandığı iddia edilmişti. Son YAŞ yapılanmasıyla orgeneral kadrosu tekrar 14’e düşmüştü. Teammüllere göre Ağustos’ta yapılacak YAŞ’ta, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay görevini, Orgeneral Balanlı’ya teslim edecek.
 
BALYOZ’UN EK KLASÖRÜNDE İSMİ VAR
Orgeneral Bilgin Balanlı’nın ismi Donanma Komutanlığı’nda yapılan son aramalar sonrasında Balyoz Darbe Planı davasının ek klasörlerine girmişti. Hükümetin söz konusu durum nedeniyle geçtiğimiz Yüksek Askeri Şura’da olduğu gibi TSK’dan gelecek atama tekliflerine olumlu bakıp bakmayacağı merakla bekleniyordu. Hükümet, “internet andıcı” nedeniyle Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmasına karşı çıkmıştı. Hükümetin, Balanlı’nın atamasına karşı çıkması durumunda, bu yıl orgeneralliğe yükselecek isim otomatikman Hava Kuvvetleri Komutanı olacak.
 
KÖŞK’E ORG. BALANLI İÇİN Mİ ÇIKTI?
Vatan'ın haberine göre, tatbikatlara iptal kararı şöyle alındı: Başka bir tatbikat için 24 Mayıs’ta İstanbul’da bulunan ve ertesi sabah Denizkurdu-2011’in seçkin gözlemci gününe katılmak için Marmaris’e geçmeyi planlayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’e aralarında Balanlı’nın da olduğu bazı generallerin 26 Mayıs’ta ifadeye çağrılacağı bilgisi geldi. İstanbul’da kuvvet komutanlarıyla kısa bir değerlendirme yapan Org. Koşaner, Ankara’ya dönme kararı aldı. Komuta kademesinin tamamının tatbikatlarda yer alamayacağı için seçkin gözlemci günü de Org. Koşaner’in emriyle iptal edildi. İfadeye çağrılan generallerin arasında tatbikatta görevli bir amiralin de olduğu iddia edildi. Çarşamba sabahı Ankara’ya dönen Org. Koşaner, akşam saatlerinde de sürpriz bir kararla Çankaya Köşkü’ne çıktı. Önceden açıklanan programda yer almamasına rağmen Cumhurbaşkanı Gül ile 50 dakikalık bir görüşme yapan Koşaner’in konuyla ilgili hassasiyetleri bildirdiği ifade ediliyor. Koşaner dün sabah da Başbakan Erdoğan’la haftalık olağan görüşmesini yaptı. Görüşmede, tatbikat iptaliyle ilgili gelişmelerin de masaya yatırıldığı iddia edildi.
 
'EMİR GELDİ, İPTAL ETTİK'
3 Mayıs’ta başlayan Efes ve 16 Mayıs’ta başlayan Denizkurdu tatbikatlarının gerçek mermilerle atış yapılacak son aşaması olan “seçkin gözlemci günü”nün tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra iptal edilmesiyle ilgili bölgede görevli askeri yetkililer, Genelkurmay’dan gelen emir üzerine, hazırlıkları iptal ettiklerini belirttiler. Askeri kaynaklar, gelen emirde herhangi bir gerekçe bildirilmediğini de söylediler.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Star Gazetesi’ne saldırı
İstanbul’da Star gazetesinin önünde gösteri yapan MHP’li bir grup, gazete ...
‘LYS de YGS gibi sorunsuz olacak’
ÖSYM Başkanı Demir sessizliğini bozdu ve LYS'de revizyon sözü verdi.
Genelkurmay ‘iptal’ gerekçesini açıkladı
TSK’nın iki tatbikat iptali kararı sonrası merak edilen konu gerekçelerdi. ...
 
Pekkan: Sizin için canımızı veriririz
Ajda Pekkan, dün akşamki konserinde Egemen Bağış'a övgülerde bulundu.
Generaller 'Balyoz' belgeleri için ifadeye çağrıldı
Eskişehir’de ele geçirilen “Balyoz” belgeleriyle alakalı 4 general, 1 ...
Kordon çalışanları en iyi olmak için yarıştı
Kordon İşadamları Derneği tarafından gerçekleştirilen organizasyona Kordon’daki ...
 
Çeyiz sandığında esrar ticareti
İran'dan yurda sokulan 21 kilo 200 gram esrarı çeyiz sandığına saklayarak ...
Operasyonu yaptı düz savcı oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonda görev alan özel yetkili ...
Uzan ailesi hakkında yakalama emri
''Kara para aklanması'' iddiasına ilişkin olarak yargılanan Kemal, Yavuz, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva