HABERLER>GÜNCEL
29 Temmuz 2011 Cuma - 18:27

Koşaner'in veda mesajında ağır eleştiriler

Genel Kurmay Başkanı Işık Koşaner emekliliğini istedi. Koşaner’le birlikte deniz, hava ve kara kuvvetleri komutanları da emekliliklerini istediler.

Koşaner in veda mesajında ağır eleştiriler

İSTANBUL - Kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tarihindeki en büyük kriz yaşanıyor.
 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları emekliliklerini istedi. Koşaner'in 'gördüğü lüzum' üzerine bu kararı aldığı belirtiliyor.
 
Koşaner, isteğini Başbakan Tayyip Erdoğan'a sundu. Hükümetin bu karar üzerine nasıl bir tavır sergileyeceği bilinmiyor.
 
Koşaner'le birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay da emekliliklerini istedi.
 
YAŞ'ta tutuklu generallerin durumuyla ilgili krizin çözülmesi için bir dizi toplantı yapılmıştı. Komuta kademesinin tutuklu generallerle ilgili rahatsızlık duyduğu belirtiliyordu.
 
YAŞ bu durumda pazartesi günü Genelkurmay Başkanı Koşaner olmadan toplanacak. Orgeneral Koşaner görevi geçen yıl İlker Başbuğ'dan devralmıştı.
 
VEDA MESAJI
Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliliğini isteyen Orgeneral Işık Koşaner veda mesajı yayınladı.
 
Koşaner mesajında, "Şu anda 173‘ü muvazzaf, 77‘si emekli olmak üzere 250 general-amiral, subay, astsubay ve uzman jandarma çavuş, hürriyetlerinden yoksun olarak tutuklu bulunmaktadır. Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek, bir çok hukukçunun da ifade ettiği gibi, mümkün değildir. Bu durum, bir çok defa yetkili makamlara iletilmesine, anlatılmasına ve takip edilmesine rağmen soruna yasal çerçevede bir çözüm bulunması mümkün olmamıştır. Haklarında henüz hiç bir kesin yargı kararı olmamasına rağmen tutuklu bulunan 14 general-amiral ile 58 albay, hürriyetlerinin tehdit edilmesinin yanı sıra mevcut yasalarımız gereğince bu yıl yapılacak Yüksek Askeri Şura‘da değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır. Soruşturma ve uzun süreli tutuklamaların bir amacının da TSK‘nın sürekli gündemde tutularak kamuoyunda bir suç teşkilatı olduğu izleniminin yaratılmaya çalışıldığı, bunu fırsat bilen yanlı medyanın da her türlü yalan haber, iftira ve suçlamalarla yüce ulusumuzu kendi silahlı kuvvetlerine karşı tavır almaya teşvik ettiği dikkatlerden kaçmamaktadır. Bu durumun önlenememesi ve yetkili makamlar nezdinde yapılan girişimlerin dikkate alınmaması Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu koruma sorumluluğumu yerine getirmeme engel olduğundan, işgal ettiğim bu yüce makamda göreve devam etme imkanını ortadan kaldırmıştır. Şartlar ne olursa olsun TSK‘nın kahraman mensuplarının kutsal görevlerinde bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üstün disiplin, cesaret ve fedakarlıkla başarıya ulaşacaklarına olan kesin inancımı bir kez daha güvenle ifade ederken, TSK‘nın tüm mensuplarına sağlık ve esenlikler dilerim" dedi.

BAŞBAKANLIK: TAKTİRLE ANILACAKLAR
Başbakanlık, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanmasına ilişkin kararnamenin Cumhurbaşkanınca onaylandığını, Orgeneral Özel'in Başbakanlık onayıyla Genelkurmay Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini açıkladı.
 
Yapılan yazılı açıklamada, Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının emeklilik başvurusunda bulundukları ve bu isteklerinin Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanarak işleme konulduğu belirtildi.
 
Bu komutanların takdirle anılacaklarının belirtildiği açıklamada, Yüksek Askeri Şura toplantısının da belirlenen tarihte yapılacağı kaydedildi.
 
Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yer alan basın açıklamasında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın 29 Temmuz 2011 tarihi itibariyle emeklilik başvurusunda bulundukları bildirildi.
 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner'in emeklilik talebi üzerine 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 49. maddesi gereğince 29 Temmuz 2011'den geçerli olmak üzere emekliye ayrılmasına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanıp işleme konulduğu belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
 
''Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in, Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanmasına ilişkin kararname Sayın Cumhurbaşkanınca onaylanmıştır. Orgeneral Özel, Başbakanlık onayıyla Genelkurmay Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir. Ağustos ayı içinde görev sürelerini dolduracak olan Orgeneral Ceylanoğlu, Oramiral Yiğit ve Orgeneral Aksay'ın 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu gereğince emekliye ayrılma talepleri de Milli Savunma Bakanının onayıyla 29 Temmuz 2011 tarihi itibariyle kabul edilerek işleme konulmuştur.
 
Emeklilik başvurusunda bulunan komutanlarımız, Türk Silahlı Kuvvetlerinde geçen uzun hizmet yıllarındaki özverili çalışmaları sebebiyle takdirle anılacaklardır. Kendilerine ve ailelerine sağlık ve esenlik diliyoruz.
 
1 Ağustos'ta başlaması planlanan Yüksek Askeri Şura Toplantısı kararlaştırıldığı şekilde gerçekleştirilecektir. Dünyanın en büyük ve saygın ordularından biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, erinden generaline kadar tüm personelin fedakarane çalışmalarıyla yasalarla kendisine verilen görevi birlik ve beraberlik ruhu içinde en başarılı şekilde yapmaya devam edecektir.''

CHP'DEN İLK YORUM
Konuyla ilgili ilk değerlendirmelerden biri ana muhalefet partisi CHP’den geldi.
 
CHP, durumu, "Kaygı verici, askeri teamüllerin alt edilmesinin sonucu" şeklinde değerlendirdi.
 
Bu arada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, yaşanan gelişmeler üzerine tatilini yarıda keserek Ankara'ya dönme kararı aldığı belirtildi. 

HÜKÜMETTEN İLK YORUM
Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının emeklik kararlarıyla ilgili hükümetten ilk değerlendirmeyi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptı.
 
Yıldırım, ''Emeklilik tek taraflı irade beyanıdır. Devlette işler kalmaz, devlette süreklilik esastır'' dedi.
 
Bakan Yıldırım, İzmir programı kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaretinin ardından, son gelişmeyle ilgili konuştu.
 
Yıldırım gazetecilerin soruları üzerine şöyle konuştu:
''Bana gelen bilgi emekliliklerini istemişler. Hayırlı uğurlu olsun, ne diyelim? Emeklilik tek taraflı bir irade beyanıdır. Bunun değerlendirilecek bir yanı yok.
 
Devlette işler kalmaz, devlette süreklilik esastır. Mahkeme kadıya mülk değildir. Hiçbirimiz ilanihaye bir görevde kalacağız diye bir şey yok. Tek taraflı irade beyanıdır. Emekliliklerini istemişlerdir, gereği yapılır.'' 

AP: TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ GÜÇLENİYOR
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olarak değerlendirilen bu duruma, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten’den bir değerlendirme geldi.
 
Oomen-Ruijten, “Türkiye’de demokrasi güçleniyor” dedi.
 
Oomen-Ruijten, kısa açıklamasında "Türkiye, demokratik kurumların askeri kararlar üzerinde denetim sahibi olduğu daha demokratik bir ülke haline geliyor" dedi.
Haberin devamı ↓reklam
 
Raportör Oomen-Ruijten'in kaleme aldığı son AP Türkiye raporunda, sivil-asker ilişkileri bağlamında Türkiye'nin kaydettiği ilerlemeler övülmüştü. Raporda bu kapsamda, askeri yargının yetkisinin daraltılması, YAŞ kararlarının yargı denetimine açılması ve üst düzey askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına yer verilmişti.
 
AP raporunda, ordu üzerinde tam sivil denetim sağlanması için Türkiye'den yeni çabalar talep edilmiş ve özellikle savunma harcamalarının TBMM denetimine alınması istenmişti.
 
ABD: İÇ MESELE
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'dan da bir açıklama geldi.
 
Günlük basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlayan Toner, bunun Türkiye'nin iç meselesi gibi göründüğünü belirterek, "Türk kurumlarının gücüne güvenlerinin tam olduğunu" kaydetti.
 
Toner, ayrıntıları şu an bilmediğini, konuya göz atana kadar yorum yapmamayı tercih ettiğini ifade etti.(AA,NTV)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hasan 30 Temmuz 2011 Cumartesi 09:38

bence tam isabet olmuş asker sayısına göre cok fazla general var satıya azaltmak lazım bütün yükü ve eziyeti ceken er erbaşlar ve astsubaylar malisef kaymağı yiğenlar nedense üstekiler

Yorumu oyla      12      9  
Güngör Babacan 30 Temmuz 2011 Cumartesi 09:32

istifa ,herkesin kullanamadığı onurlu bir davranıştır ama mevzi katbetmektir.Böyle bir istifa,istifa müessesini hiç kullanmayan Akp ye bir etkisi olmaz.Zaten onlarda istifa etmelerini bekliyordu.

Yorumu oyla      16      6  
mustafa kemal 29 Temmuz 2011 Cuma 21:14

Bursa Nutku Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, “Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır” demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır. Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, “Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir” diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır. Yine düşünecek, “demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek” Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haksız ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, “ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir.” İşte benim anladığım Türk Genci ve Türk Gençliği! M. KEMAL ATATÜRK

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Sağlık Müdürlüğü'nden bir ilk
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, bir ilke imza atarak Rodos’ta kalp krizi geçiren ...
'Sunmamız gereken kültür turizmidir'
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ege Üniversitesi olarak ...
Ege Ordu Komutanı için şok talep
Savcı, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu ...
 
Son nefesinde katilini söyledi: Ablam
İzmir Karşıyaka’da Leyla B.'nin (54) erkek arkadaşıyla ilişkisine karşı ...
İzmir'in ilçe ilçe göç haritası çıkarıldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir İl Müdürlüğü tarafından yapılan ...
Bakan Yıldırım'dan ev sözü aldı
Valilikteki törenin ardından dışarıda bekleyen vatandaşlarla selamlaşan ...
 
Abdullah Öcalan: Benden bu kadar
Avukatlarıyla haftalık olağan görüşmesini yapan Abdullah Öcalan’ın görüşme ...
Aktütün'de çatışma: 1 yaralı
Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Aktütün Köyü kırsalında bir grup PKK'lı terörist ...
'İzmir’in başarısı ilgiyle izleniyor'
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’de ÖSYM sınavlarından başarılı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva