HABERLER>GÜNCEL
2 Haziran 2024 Pazar - 16:37

İzmir'de can dostlar için adalet mitingi: Belediyelerin suçunu köpeklere atamazsınız!

Sokak hayvanlarının ‘uyutulması’na ilişkin düzenlemenin meclise gelmesiyle hayvan hakları aktivistleri harekete geçti. İzmir dahil 18 ilde düzenlenen Adalet Mitinginde okunan  ortak basın metninde “20 yıldır kanunda yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeyen, yani hayvanları kısırlaştırmayan, besleme, bakım ve rehabilitasyonlarını yapmayan, onları başka ilçelere, ormanlara, çöplüklere atan ve popülasyonun artmasına sebep olan belediyelerin suçunu köpeklere atamazsınız” ifadeleri yer aldı.

İzmir de can dostlar için adalet mitingi:  Belediyelerin suçunu köpeklere atamazsınız!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Sahipsiz sokak hayvanlarının ‘uyutulması’ konusunda hazırlanan yasa tasarısına karşı tepkiler sürüyor. Hayvanların yaşam hakkını savunmak için sivil toplum örgütleri, ülkenin pek çok yerinde eş zamanlı gerçekleşen Adalet Mitingi düzenledi. İzmir’deki hayvan hakları aktivistleri,  Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak Gündoğdu Meydanı’na doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Mitingte sık sık “Sokaktayım, yanındayım, katliama karşıyım”, “Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat”, “Barınaklarınız kan kokuyor”, “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin” sloganları atıldı.

İzmir, İstanbul ve Ankara ile birlikte Gaziantep, Eskişehir, Ereğli, Fethiye, Adana, Yalova, Uşak, Muğla, Mersin, Sivas, Denizli, Ayvalık, Datça, Van, Aydın ve Antalya’da düzenlenen mitingte ortak basın metni okundu.



MAHALLE SAKİNLERİMİZ KÖPEKLER İÇİN TEK BEDENİZ
Ortak basın metni şu şekilde:

“Bugün; Cumhurbaşkanlığı, AKP, iktidarın küçük ortakları olan gerici siyasi partiler ve Tarım Bakanlığı tarafından öne sürülen “tecrit ve katliam odaklı” yasa tasarısına karşı, sokakta yaşayan köpekleri, yani mahalle sakinlerimizi savunmak için buradayız, tek bedeniz. “Ötenazi, uyutma, doğal yaşam alanı, Avrupa modeli” gibi yumuşatılmış ifadeler ile sokakta yaşayan köpeklerin ömür boyu hapsedilmesine ve öldürülmesine yönelik “etik dışı ve kanun dışı” uygulamaları protesto etmek, hayvanların yalnız olmadığını haykırmak için buradayız.
 
KÖPEKLERİN SAYISININ ARTMASININ NEDENİ DENETLENMEYEN BELEDİYELERDİR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde ‘Hiç kimse bizim merhametimizi sorgulamasın, ders vermeye kalkmasın. Sokakta yaşayan köpekleri barınaklarda toplayacağız, hayvanseverlerin hepsini sahiplenmesi halinde ‘sonraki adıma (öldürmeye) gerek kalmayacak’ dedi. Biz merhamet değil adalet istiyoruz. Tüm köpeklerin hapsedilmesi, sahiplenilmeyen köpeklerin öldürülmesi, bir hukuk devletinde asla meşru bir uygulama olarak gösterilemez. Bu merhamet anlayışına da, adalet anlayışına da sığmaz. Türkiye’de yıllardır sokakta yaşayan hayvanları yaşatmak için elini taşın altına asla koymayan devletin ve yerel yönetimlerin yapmadıklarını zaten hayvan severler ve hayvan hakkı savunucuları kısıtlı imkanlarıyla yapmaya çalışıyor. Biz elimizi taşın altına yıllardır koyuyoruz. Şimdi de barınaklara hapsedecekleri köpekleri zaten evleri ağzına kadar dolu olan hayvanseverlerin kurtarmasını bekliyorlar. Bizler hayvanları kısırlaştırabilmek için uğraşıyoruz, aç kalmamaları için uğraşıyoruz. Devlet ne yapıyor, belediyelerin bütçelerini hayvanlara ayırmamasını adeta teşvik edercesine belediyeleri denetlemiyor. Köpeklerin sayısının bu kadar fazla olmasının nedeni bizler değiliz; 20 yıldır kısırlaştırma yapmayan, bakımevi kurmayan, denetlenmeyen belediyelerdir. Bu iktidarın hayvan düşmanı politikalarının bir sonucudur. 

YAŞAM HAKKI SAVUNUCULARINI CANAVARLAŞTIRAN DERNEKLER KAPATILMIYOR
Yıllardır ismini hak etmeyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun “kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat” ilkesini temel alan 6. Maddesini delmek isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı’yla ve iktidar partisiyle -tabiri caizse- “daimi bir mücadele içindeyiz”. Hayvanları ve haklarını korumakla yükümlü olanlar, bizzat onları yok etmeye ve suç işlemeye devam ediyor! Halkın oylarıyla seçilmiş vekiller, bizzat bizi kutuplaştırmaya ve halkın hassas dengelerini bozmaya devam ediyor! 

Toplumsal huzura ve barışa zarar veren bu suni gündemleri ise; taraflı medya kuruluşlarını, yandaş gazetecileri ve parayla tutulmuş trol çetelerini devreye sokarak yapıyorlar. Bireysel silahlanmayı hedefleyen, provokasyon ve dezenformasyonla köpekleri ve yaşam savunucularını canavarlaştıran ama bir türlü kapatılmayan sözde dernekler de, adeta sözcülük yapıyor.”

BELEDİYENİN SUÇUNU KÖPEKLERE ATAMAZSINIZ
Mitingte okunan açıklamanın devamında ‘manifesto’ niteliğinde ifadeler yer aldı:

-20 yıldır kanunda yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeyen, yani hayvanları kısırlaştırmayan, besleme, bakım ve rehabilitasyonlarını yapmayan, onları başka ilçelere, ormanlara, çöplüklere atan ve popülasyonun artmasına sebep olan belediyelerin suçunu köpeklere atamazsınız.  

-Hissiz birer eşyaymış gibi, hayvanların kataloglardan, internetten, merdiven altından yasal ve yasadışı üretimine, satışına ve ticaretine izin verip hayvan terk etme fiillerine caydırıcı cezalar getirmeyen yasa yapıcıların sorumluluğunu köpeklere yıkamazsınız. 

-Barınaktan hayvan sahiplendirme bilincini aşılamayan, hayvanlarla beraber yaşamanın yükümlülükleri konusunda sistemli bir şekilde farkındalık ve eğitim çalışmaları yapmayan yerel ve merkezi yönetimlerin yükünü köpeklere atamazsınız.

-Halihazırda yasalara aykırı şekilde işleyen dev “toplama merkezlerinin” ihalelerine ve inşaatlarına halkın vergileriyle binlerce dolar harcayan ve bu tesisleri “ölüm kampları” şeklinde kullanan belediye başkanlarının rant hırslarını köpeklerden çıkaramazsınız.

-Geçici bakımevlerinde ve toplamalar sırasında hayvanlara yönelik şiddet ve işkence fiillerinde bulunan belediye çalışanlarının, veteriner hekimlerin ve emri veren belediye başkanlarının “soruşturma engeline takılmadan yargılanmasına” engel olan iktidarın ve siyasi partilerin ellerindeki kanı köpeklere bulayamazsınız.

GÖSTERMELİK HAPİS CEZALARINI GÜZELLEYEMEZSİNİZ
-Hayvana zulmedenlere “yatarı olmayan, ertelenebilen, iyi hal indirimi uygulanan ve para cezasına çevrilebilen” caydırıcılıktan uzak göstermelik hapis cezalarını, “devrim gibi yasal düzenleme” güzellemesiyle sunan vekilleri, katilleri aramıza salan cezasızlık sistemini köpeklere karşı kullanamazsınız. 

2021 yılındaki yasa değişikliğiyle nüfüsu 75 binin üzerinde olan belediyelere bakımevi kurma zorunluluğu getirildi. Türkiye’de 1389 belediyenin sadece 254’ünün hayvan bakım evi var. Birçok Belediye’de Veteriner İşleri Müdürlükleri dahi yok. Varolanların da çoğu görevini yapmıyor, kısırlaştırma ve rehabilitasyon hizmeti vermedikleri yetmezmiş gibi, köpekleri dağ başlarına, ormanlara, çöplüklere atarak köpek nüfusunun artmasına, açlıktan travmatize olmalarına ve gruplaşmalarına neden oluyorlar. Yasanın 20 yıldır uygulanmadığı gerçeği gizlenerek, köpekler canavarlaştırılarak, toplumun kutuplaştırılması kabul edilemez. Bizler “elit kesim” değiliz, halkız, köpekleri mahallelerimizde yaşatmaya çalışan insanlarız. Herkes için adil, yaşanabilir bir dünya isteyenleriz, yüzyıllardır olduğu gibi bugün de sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamak isteyenleriz, Barınaklarda yıllardır açlıktan, pislikten, bakımsızlıktan yaşamını kaybeden binlerce köpeğin hesabını soranlarız. Bizler, yasa uygulansın, etkili kısırlaştırma yapılsın, sokaklar herkes için güvenli hale gelsin isteyenleriz.

KATLİAM YASASI MECLİSTEN GERİ ÇEKİLENE KADAR SOKAKTAYIZ
Sokaktaki dostlarımızı öldürmeyi hedefleyen tecrit ve katliam tasarısı meclisten geri çekilene kadar sokaklarda olacağız. Etik, bilimsel ve yaşam hakkından taraf olan tek çözüm kısırlaştırmak, aşılamak, yerinde yaşatmak, üretim ve satışı yasaklamaktır. Sokakta yaşayan her canlıyı tek tek savunacağımızı ve dostlarımızı bu sistemin kanlı ellerine bırakmayacağımızı buradan bildiriyoruz. Sokakta yaşayan hayvanları uyutma adı altında katledecek ve barınak adı altındaki ölüm kamplarına hapsedecek bu yasa tasarısını aklınızdan bile geçirmeyin”

 
Hazine yarın iki ihale düzenleyecek
 
Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a mesaj: 'Uyarıyorum, kafalarına göre...'
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yılmaz 3 Haziran 2024 Pazartesi 17:24

Aynen katılıyorum ??????

Yorumu oyla      0      0  
Kemal Yalçın 3 Haziran 2024 Pazartesi 14:15

Bizim can dostlarımız çocuklardır, Sokaklarda gezen saldırgan kuduz itler değildir. Bunlar sizin can dostlarınız olabilir ama bizim değildir.

Yorumu oyla      0      0  
Rintintin 3 Haziran 2024 Pazartesi 09:25

Kardeşim çözümün ne diyen "akıllı". Nerenle okudun yazıyı. Çözüm itlaf diyen gaddar sizin kim olduğunuz da bu yazıda açıklanmış. Hepi izi tanıyoruz. Çözüm etkin kısırlaştırma, aşılama, hayvan satışının yasaklanması, sokağa hayvan terk edenlerin ağır biçimde cezalandırılması. Çözüm net, açık, ortada buna rağmen hoykurenlerin kim oldukları belli.

Yorumu oyla      0      1  
izmir 3 Haziran 2024 Pazartesi 09:22

evet bugun sokak hayvanları diye bir meseleyi konuşuyorsak %100 belediye sorumludur. yeteri kadar kısırlaştırma yapamadıklarının beceriksizlikleirnn sonucudur. şimdi bu sorun ortadayken çözüm üretme zamanı. var mı farklı çözümü olan?

Yorumu oyla      0      1  
Deren 3 Haziran 2024 Pazartesi 08:13

Lafı bile insanın tüylerini diken diken ediyor. İnsanı ürpertiyor... Bir canlının hayatına son vermek. Kalp atışını durdurmak. Onun bu dünyada yaşamasını çok görmek.. şu acımasız yorumlara inanamıyorum. Hayvan insandan kıymetli mi ne demek... Hayvanın da bizim gibi canı var. Yaşama hakkı var.. kalbinizi Allah merhamet sevgi ve vicdanla doldursun ne diyim. Allah vicdan versin. Böyle masum cana ölümü reva gören. Kim Bilir insanlara ne kötülük yaparsınız.Allah sizin gibi düşünen insanlara fırsat vermesin rabbim. Hemen itlaf edilsin ne demek... Çokkkkk acımasızsiniz çokkkk.

Yorumu oyla      0      1  
Deren 3 Haziran 2024 Pazartesi 08:01

Peki bütün arılar insanlara saldırmış olsalardı, bütün arılar itlaf edilmeyi düşünülürmüydü... hayır düşünülmezdi..Çünkü arılar bal yapıyorlar nede olsa değil mi .. bütün hayvanlar kıymetlidir. .Allah hepsini yarattı ki onları koruyalım kollayalım diye. Bir kaç çürük çıktı diye kurunun yanında yaş da yanmasın... .

Yorumu oyla      0      0  
3 Haziran 2024 Pazartesi 06:57

Sokakta çoluk çocuğun da yaşama hakkı var! Başlarım köpeğine!

Yorumu oyla      1      0  
Dexter 3 Haziran 2024 Pazartesi 06:37

Mahallemde çöpün yânina bırakılan ekmekleri topluyoruz tavuk kemiğini haşlayıp 40 kadar köpeği bes?iyoruz kısirlaşiriyoruz kiracı ve emekliyiz niye bize saldırmıyorlar çok zavallı ve perişan?ar zenginlere sesleniyorum az zıkkımlaninda şu gariplere güvenli barinak sağlayın. Uyutmak iisteyen?er sizin adaletiniz batsın

Yorumu oyla      0      0  
Oya 3 Haziran 2024 Pazartesi 00:07

Bundan daha güzel bir açıklama olamaz emeği geçen bütün hayvan dostlarıma teşekkürlerimi borç bilirim. @sokak hayvanları demiyorum çünkü onları elbette bir yuvaları olsun isterdi insanların aç gözlülüğü yüzünden sokaktalar.@ Sokaktaki canlarımız sahipsiz değildir.

Yorumu oyla      0      0  
Emine Polatoğlu 2 Haziran 2024 Pazar 23:19

Uyutma adı altında sokak hayvanlarına toplu ölümü reva görmek hiç de hoş değil onların da bu dünyada yaşama hakkı var

Yorumu oyla      1      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerlikaya kolon kesme iddialarını yanıtladı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Küçükçekmece'de çöken zemin artı 3 katlı ...
Ruhsatsız silahlarla ilgili yeni düzenleme geliyor
Türkiye'de silahlı şiddet olaylarında artış yaşanırken, AKP Grup Başkanvekili ...
Faciadan dönüldü: Polisleri taşıyan midibüs yandı!
Şanlıurfa'da seçim güvenliğini sağlamak için Hilvan'a gönderilen polisleri ...
 
Feci kazada can pazarı: 2 çocuk hayatını kaybetti
Gaziantep'te minibüsün motosiklete ve kaldırımda yürüyenlere çarptığı ...
Kangal dövüşü görüntülerine soruşturma
Erzincan'da bahis karşılığı Kangal köpekleri dövüştürdüğü iddia edilen ...
Servis midibüsü devrildi: 1 ölü, 7 yaralı
Antalya'da otel servis midibüsünün devrildiği kazada sürücü Uğur Efe, ...
 
İzmir'de ehliyetsiz sürücü dehşet saçtı: 3 kişi yaralandı!
İzmir'in Buca ilçesinde ehliyetsiz sürücünün kullandığı aracın çarpması sonucu 3 kişi yaralandı.
Muhtarlık seçimi tekrarlandı: Eşinin yerine aday oldu
Karabük'te 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde muhtar seçilen ...
Çöken binanın sahibi gözaltına alındı!
İstanbul Küçükçekmece'de 8 kişinin yaralanması ve 1 kişinin hayatını kaybetmesiyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva