HABERLER>GÜNCEL
18 Ocak 2012 Çarşamba - 19:54

EXPO logosuna, İRD Başkanı’ndan hem sitem, hem eleştiri

Geçtiğimiz gün tanıtımı yapılan EXPO 2020 İzmir logosu İzmir Reklamcılar Derneği Başkanı Murat Türkay’dan eleştiri geldi. Türkay, logo 70’li yıllardan kalma dedi.

EXPO logosuna, İRD Başkanı’ndan hem sitem, hem eleştiri

ERKAN İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ – Mövenpick Otel’de İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ve EXPO 2020 Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Özgener tarafından basına ve halka tanıtılan logoya İzmir Reklamcılar Derneği (İRD)’nden eleştiri geldi.
 
Bir tasarım yapıldığında, bunu herkesin beğenmesinin mümkün olmadığını söyleyen, görüşe açık bir konu olduğuna vurgu yapan İRD Başkanı Murat Türkay, “Sınırsız alternatifi var. Grafik değerlerin tasarım etkenlerinin doğru işlenmesi gerekir. Ama işin özünde yapılan bir yanlışlık var. Son zamanlarda logo yapınca tüm proje bitmiş gibi oluyor. Logo önemli ama hakkıyla bir sanat eseri gibi işlenmeli. Kentin tüm paydaşları sahiplenmesi gerekiyor. O logonun içindeki ruhtur, birliktelik ruhudur, sanki bu logo bu açıdan eksik kalıyor” ifadesini kullandı.
 
70 YILLARIN TASARIMI, ISMARLAMA OLMUŞ
Görsel açıdan bakıldığında düşünce ve uygulama olarak eski bir tarzda tasarım yapıldığına dikkat çeken Türkay, “ Logo, 70li yılların tasarımlarını çağrıştırıyor. Yapan ve seçen arasındaki alışveriş olduğu, logonun tamamen ısmarlama olduğu apaçık ortada. Bir insana içinde insan olsun, renkler olsun, konukseverlik olsun derseniz karşınıza bu logo çıkar. İçine de Maximum kartın logosunda adamı koyunca her şey tamam olmuyor” diyerek tepki gösterdi.
 
Logo konusuna iki açıdan bakılması gerektiğini söyleyen İRD Başkanı Türkay, öncelikle logoyu yapan ‘bir grup grafikerin’ emeğine saygı duyulması gerektiğini söyledi. Türkay, “Basında yer alan haberlerde logoyu tasarlayanlardan bir grup grafiker olarak adlandırılmasının yakışıksız olduğunu söylemek gerekir. Her şeye rağmen onların yaptığı işe saygı duymak lazım ama kim olduklarını da öğrenmek lazım” dedi.
 
İZMİR’E GÜVENİLMİYOR
Konunun diğer üzücü tarafının yine İzmir reklam sektörüne güvenilmemesi olduğunu dile getiren Türkay, İzmir için böylesine önemli bir çalışma yapılırken, güçlü altyapısı olan reklam sektöründe olan biz İzmirli reklamcıları pozitif yanlı kıskanç kamçılıyor. Her birimizin ajanslarında 4-5 tane grafikerimiz var. İzmir’den çıkan ünlü grafikerler ödüller var. Kentimizde 3 adet iletişim fakültesi, 1 tane de güzel sanatlar fakültesi var, yüzlerce öğrencimiz var. Onların çoğu mezun olunca İzmir’de çalışacak. Ama İzmir onları sahiplenmiyor. Kentimizin kendi geliştirdiği grafik ortamı varken, bundan yararlanmak varken neden bizim katkımız olmasın. Ama biz ne olursa olsun hala yardıma hazırız. Elimizden ne geliyorsa yaparız” diye konuştu.

İZMARİT TOPLARIZ
Logoda kendilerine danışılmamasının süreci gölgelemeyeceğini ifade eden Türkay, “Tabii ki İTO Başkanımız Ekrem Demirtaş’ın söylediği gibi, yoldaki izmaritleri toplarız gerekirse” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ALİSAMİ 19 Ocak 2012 Perşembe 10:13

Beğenmedim.sert ,soğuk ve mekanik.insan figürü olmamış.

Yorumu oyla      13      6  
Çuf çuf 19 Ocak 2012 Perşembe 09:06

Lafla expo gemisi dolmaz, bu kentin en büyük sıkıntısı budur zaten. Sayın Türkay keşke sonra konuşacağına önce iş yapıp muhtemel logo çzimlerini önümüze koyabilseydi. Biz bunları çizmiştik ama sürece dahil edilmedik diyebilirdi. Ama iş beğenme meselesine gelince Megan Foxa bile bu şehirde laf sokan çok olur, benim hatun daha iyi diyen felan bile çıkar. Eleştirmek baldan tatlı ama buralarda çok daha tatlı. Emeğe saygı diyorum, bu yolda başarılar bol şanslar diliyorum.

Yorumu oyla      13      8  
izmirli 19 Ocak 2012 Perşembe 08:37

çok kötü bir logo izmir i anımsatmıyor bile...yazık çok yazık kötü ötesi birşey bu

Yorumu oyla      15      7  
İlhan Pınar 19 Ocak 2012 Perşembe 00:16

İzmir dönüp kendine bakmayı bir öğrense...

Yorumu oyla      14      6  
Aşure 18 Ocak 2012 Çarşamba 22:28

Bir LOGO'nun içine aklınıza esen herşeyi sokmaya çalışırsanız,karşınıza böyle bir aşure çıkar.Bir grup grafiker laflarının arkasına sığınmayı bırakalım. İzmir'deki reklam şirketlerince çok sayıda grafık tasarımcısı var.BİR GRUP GRAFİKER DEĞİL)Ayrıca İstanbuldaki uluslararası ajanslarda DÜNYA ÇARINDA ÖDÜLLER ALMIŞ ÖZBE ÖZ İZMİRLİ grafik tasarımcılar var.Bunlar bu işi ücretsiz yapmaya hazırdılar. İşi onlara yaptırmadınız seçici kurullara çağırsaydınız bari.Seçicilerin grafikle ne ilgileri var?

Yorumu oyla      18      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jandarma taburundan kemik parçaları çıktı
Diyarbakır'da geçtiğimiz hafta yapılan kazılarda bulunan insana ait kemiklerin ...
Kocaoğlu'nun avukatından çarpıcı açıklamalar
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyon kapsamında Özel Yetkili ...
12 Eylül'ün ilk duruşmasının tarihi belli oldu
Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkındaki davanın ilk duruşması 4 Nisan'da ...
 
Hizbullah'tan 'geri döndük' manifestosu!
Taraf Gazetesi'nde yer alan habere göre 1990'lı yıllarda Güneydoğu’da ...
Din kültürü öğretmeninden skandal soru!
Anadolu Öğretmen Lisesi’nde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni derste ...
Cem Uzan'a 18 yıl hapis istemi
Savcı, Cem Uzan'ın 'nitelikli zimmet' suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasını istedi.
 
Cumhurbaşkanı Gül'den Hrant Dink açıklaması
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Hrant Dink kararıyla ilgili ilk kez konuştu. ...
Gümrük müdürüne `kadın' rüşveti iddiası
İzmir'de düzenlenen gümrük operasyonunda gözaltına alınan Gümrük ve Muhafaza ...
Bornova Anadolu Lisesi'nde hırsızlık şoku!
İzmir'in en köklü eğitim kurumlarından Bornova Anadolu Lisesi'nde hırsızlık şoku yaşanıyor.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva