HABERLER>GÜNCEL
2 Haziran 2024 Pazar - 12:00

Dikili'ye arıtma hançeri... 5 yıl sonra girilecek deniz kalmayacak!

İzmir'in Dikili ilçesinde yazlık sitelerin arıtma sistemini çalıştırmaması ve yakınlardaki mandıra nedeniyle deniz kirliliği oluştu. Bölgede yaşayanlar söz verilen arıtma sisteminin devreye girmesini istiyor.

Dikili ye arıtma hançeri... 5 yıl sonra girilecek deniz kalmayacak!

Dikili’de yazlık konutların yoğun olarak bulunduğu Salihleraltı mevkiindeki deniz kirliliği yaklaşık yedi yıldır önlenemiyor.

Gazete Duvar'dan Özgür Duygu Durgun'un haberine göre, 2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kuzey Ege Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı’nda belirtilen Dikili ilçesindeki arıtma sorununun çözümü için bugüne dek somut önlem alınmadı. 

MANDIRA VE KONUT ATIKLARI DEREYE ULAŞIYOR
Salihleraltı’nda 2017 yılında başlayan ve devam eden kirliliğin kaynağı olarak iki faktör gösteriliyor. Bunlardan ilki 2 kilometre uzaklıkta yer alan Kıratlı köyünde süt ürünleri üreten mandıra. Diğeri ise bölgede bulunan binlerce yazlık konutun, atık su arıtma sistemlerini çalıştırmayarak atıklarını kuru derelere; oradan da denize vermesi.

Yıllar içinde büyüyerek bölge için kangrene dönüşen sorun hakkında Salihleraltı'nda yaşayanların talebi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) tarafından Dikili’de kurulacağı açıklanan ve Salihleraltı ile birlikte bölgedeki 22 köyün atık su sorununu çözecek Dikili Atık Su Arıtma Tesisi’nin bir an önce devreye alınması.

Bölgede yaşayan Hüseyin Büyükbayram ve Semih Yanık, denize yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Kıratlı köyündeki mandıra ile sahildeki yazlık sitelerin çalıştırılmayan arıtma sistemleri nedeniyle yoğun kirlilik ve kötü kokunun arttığını ifade etti.

Büyükbayram ve Yanık, 2021 yılından bu yana ağırlaşarak devam eden, süt köpüğü ve kanalizasyon atıklarından oluşan kirliliğin yaz-kış demeden devam ettiğine dikkat çekti.

Bölgede yaşayan Engin Uygur ise konut atıklarının boşaltıldığı Karaçalı deresinin yanında evi olduğunu belirterek oluşan koku nedeniyle evin içinde nefes alamadıklarını söyledi. Uygur, yerel yönetim başta olmak üzere İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) tarafından yıllardır söz verildiği halde yapılmayan merkezi artırma sisteminin bölge için aciliyet taşıdığını kaydetti.

'BURADA CİDDİ HALK SAĞLIĞI SORUNU YAŞANIR'
‘’Yaz sezonunda nüfusu 50 bine yaklaşan Salihleraltı bölgesinde binlerce yazlık konut bulunuyor. Her sene yapılan yeni konut ve sitelerle bu nüfusa onlarca insan ekleniyor.  Buraya yapılan evlerin arıtma sistemleri olmazsa, var olan arıtma sistemleri de şimdiki gibi çalıştırılmazsa burada ciddi bir halk sağlığı sorunu yaşanır. Yaşlılarımız, çocuklarımız, torunlarımız denize girdiklerinde ishal oluyor, çeşitli rahatsızlıklar yaşıyor’’ diyen Semih Yanık ise artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonun arıtma maliyetlerini de yükselttiğine dikkat çekti. 

Yanık şöyle devam etti: ‘’Yazlık site yönetimleri, maliyet sebebiyle arıtma sistemlerini devre dışı bırakıyor. Çevre Kanunu’na göre kuru dere tabir edilen Karaçalı deresine verilen arıtılmayan atıklar doğrudan önümüzdeki sahile ulaşarak Ege Denizi’ni kirletiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağı açıklanan atık su arıtma tesisinin bir an önce devreye girmesi gerekiyor. Tasarruf tedbirleri denilerek bu proje beş yıl daha ötelenirse ne bizim ne de çocuklarımızın girebileceği deniz kalmayacak’’ dedi. 

'MANDIRA, BAKANLIK DENETİMLERİNE TABİ'
Konuyla ilgili sorularımızı yazılı yanıtlayan Dikili İlçe Sağlık Müdürlüğü ise Kıratlı deresine mandıra atıklarını bıraktığı iddia edilen Sancak Mandıra adlı işletmenin arıtma ünitesinin aktif olduğunu, işletmenin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlere tabi olduğunu bildirdi. Mandıranın bulunduğu Kıratlı köyünde arıtım sistemi olmadığı belirtilen açıklamada köyün kanalizasyon ağından gelen pis suyun Bergama’daki arıtım ünitesine taşıma yoluyla aktarıldığı belirtildi.

Salihleraltı mevkiindeki yazlık siteler bölgesinin kanalizasyon ağına tabi olmadığının belirtildiği açıklamada, ‘’Bölgede bulunan yazlık sitelerin her birinin müstakil kanalizasyon sistemleri olup bu sistemlere bütünleşmiş pis su arıtma tesisleri bulunmaktadır. Sitelere ait arıtmaların denetimi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluk alanındadır’’ denildi.

İl müdürlüğü yetkilileri bölgedeki ticari işletmelerin ve yazlık konutların atık su denetimlerinin düzenli olarak yapıldığını ve kirliliğin kaynaklarından biri olarak gösterilen mandıranın çeşitli dönemlerde idari para cezasına çarptırıldığını belirtirken; bölgede yaşayanlar büyükşehir belediyesi tarafından sözü verilen atık su arıtma tesisinin bir an önce devreye girmesi talebini dile getirdi.

 
Aile danışmanlığı hizmetinden 116 bin çift yararlandı
 
Çöken binanın enkazından çıkan kişi konuştu
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kemal 4 Haziran 2024 Salı 02:15

Dikili Merkez Cumhuriyet Mahallesi''nde de sokakların çoğunda altyapı yok kanalizasyon sistemi yok o yüzden foseptikler kullanılmakta O da çabuk doluyor hem vidanjör çağırdığımızda hem de faturada atık su parası alıyorlar bu soygun ve utanç verici CHP''nin hizmet anlayışı bu mu

Yorumu oyla      0      0  
Sevgi 3 Haziran 2024 Pazartesi 23:07

Lütfen Allah rızası için arıtma tesisi yapılsın. Ne girilecek deniz kalacak ne de oturulacak ortam olacak. Korkudan durulmuyor.

Yorumu oyla      0      0  
Birgül 3 Haziran 2024 Pazartesi 23:02

Yorumunuz: 2024 yılındayız. Ama hala sitenin arıtmasını kullanıyoruz. Ama vergi olarak ise kışlık evin 3 kat fazla vergi ödüyoruz. Gerçekten anlamak mümkün değil. Hani hizmet nerede sanki yazlık mı ? Köy mü belli değil. Lütfen artık bir arıtma yapın.

Yorumu oyla      0      0  
2 Haziran 2024 Pazar 21:46

Chp bu ne bekliyordunuz? Gül bahçesi kokacak değil ya!

Yorumu oyla      0      1  
2 Haziran 2024 Pazar 12:16

Alkışlar chp li belediyeye; lağım beled. herkes faydalansın diye böyle yapmış,

Yorumu oyla      4      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aile danışmanlığı hizmetinden 116 bin çift yararlandı
Bakan Göktaş, aile içi ilişkileri düzenlemek, evliliğin işleyişinde yaşanan ...
Bilim'den 'ferahlatan' açıklama: La Nina gelecek, soğuma başlayacak!
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği ...
İzmir'de LGS sınavı heyecanı!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik ...
 
İstanbul'da bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı
İstanbul Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi'nde bir bina henüz belirlenemeyen ...
3 ilçe ve 4 beldede oy kullanma işlemi başladı
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), seçimlerin yenilenmesine karar verdiği Kayseri'nin ...
Bakan Yerlikaya: 415 bin 795 araca işlem yapıldı
Emniyet ve Jandarma Trafik Ekiplerince 23-30 Mayıs 2024 tarihleri arasında, ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Ha’di, öldür beni!
Mehmet KARABEL yazdı... Ha’di, öldür beni!
Korkunç kaza... Araç hurdaya döndü!
Kastamonu'da otomobil ile hafif ticari aracın çarpışması sonucu 2'si ağır 5 kişi yaralandı.
Tekne mendireğe çarptı: 10 kişi kurtarıldı
Kadıköy Haydarpaşa'da mendireğe çarparak batmak üzere olan teknedeki 10 ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva