HABERLER>EKONOMİ
15 Ocak 2014 Çarşamba - 12:33

Bakanlıktan esnafa yüzde 500'lük işgaliye zammı şoku!

Yüksek Mahkeme kararıyla işgaliye bedel belirleme yetkisinin Bakanlar Kurulu’na verilmesi sonrası ilk icraat fahiş zam! Kordon İş Adamları’nın AK Partili Başkanı Şanlı’nın isyanına Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu da ortak oldu.

Bakanlıktan esnafa yüzde 500 lük işgaliye zammı şoku!

EGEDESONSÖZ – Anayasa Mahkemesi kararıyla işgaliye belirleme bedelinin belediyelerden alınıp Bakanlar Kurulu’na devredilmesi sonrası esnaf büyük bir şok yaşıyor!

Bakanlar Kurulu’nun yetkiyi alması sonrası ilk icraatı yüzde 500’leri bulan büyük bir zam oldu. Esnafı perişan eden karar Kordon İşadamları Derneği’nin AK Partili Başkanı Ömür Şanlı’dan bile tepki görürken Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’ndan da sert bir açıklama geldi.



Önceki gün Dokuz Eylül Gazetesi’ne konuşan Ömür Şanlı, artan işgaliye bedelleri hakkında şu açıklamayı yapmıştı: İşgaliye harçları 0.90 kuruşken biranda 2 buçuk liraya çıktı. Enaz 60-70 metre kare olan işletmelerimiz var. Bunlardan alınan işgaliye bedellerini hesapladığınız zaman 4.5- 5 bin lira gibi bir para yapar. Yani aşağı yukarı bir dükkan kirası bedeli. Daha önceki yıllarda da bu vardı. 0.50 ile 2.5 lira arasında barem belirlenirdi. Ama belediyenin insiyatifine bırakılırdı. İster 0.50 al ister 2.5 lira al. Bunun üstüne çıkma bunun altına da inme. Belediye ne yapıyordu, en düşük baremden başlatıyordu her sene. Daha sonraki yıllar 50 kuruş şeklinde arttırıyordu. Ama şimdiki sistemde direk nüfusun yoğunluğuna göre ücretler belirlendi.
 
Şanlı ayrıca bedel belirleme yetkisinin yeniden belediyelere devredilmesi için bir dosya hazırlayacağını da duyurmuştu.

TESK’TEN SERT TEPKİ
Bakanlar Kurulu kararı pazarcı esnafını da vurdu! Pazarcı esnafının ödediği işgal harcını tam 500 katına çıkmasına Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’ndan sert tepki geldi.
 
Pazarcı esnafının ödediği işgal harcının Bakanlar Kurulu Kararıyla yüzde 500 artırıldığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Pazarcı esnafı bu harcın altından kalkamaz, perişan olur" dedi.
 
Pazarcıların ödediği işgal harcının önceden belediyelerce tespit edildiğini ifade Palandöken, "Belediye Gelirleri Kanununda değişiklik yapılarak pazarcıların ödeyeceği işgaliyenin bakanlar kurulunca tespit edilmesi kararlaştırıldı. Belediyelerin 50 kuruş aldığı işgaliyeyi Bakanlar Kurulu yüzde 500 artırarak 2,5 TL'ye çıkardı. Bu tutar, toplamda aylık 1.000 - 1.500 TL'ye, yıllık ise 10 - 15 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Pazarcı esnafı bunun altından kalkamaz" şeklinde konuştu.
 
Belediyelerin esnafı tanıdığını, esnafın ekonomik durumunu daha iyi bildiğini de söyleyen Palandöken, "İşgal harçlarını belirleme yetkisi yeniden belediyelere verilmeli ve bu tutarlar, pazarcı esnafı için tüm ülkede yeniden 50 kuruşa indirilmelidir" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
D.ÇATLKY 24 Ocak 2014 Cuma 15:49

AYNI TEPKİLERİ BİZLERDE PAYLAŞIYORUZ BU KADARDA OLMAZ ANT.KAŞ

Yorumu oyla      12      6  
bfc 15 Ocak 2014 Çarşamba 22:48

Durmak yok soymaya devam.kutularda paralar bitti onları doldurmak lazım tabii

Yorumu oyla      13      8  
O.T 15 Ocak 2014 Çarşamba 22:43

Caddelerin kaldırımlarını buzdolaplarıyla, dondurma tezgahlarıyla, tekstil ürünleriyle, yemek masalarıyla, sokakları pazar tezgahlarıyla işgal eden esnafların işgal ücretlerine kızdıkları kadar, benim gibi düşünenlerede kızdıklarını biliyorum. Bugün esnafların hedeflerinde ne ben ve benim gibi düşünenler, ne de işgaliye ücretini arttıranlar olmalıdır. Esnaf ve sanatkarların hedefinde önce, kendilerinden 50 yıldır yıllık zorunlu aidatı sorunlarını çözmek için alan esnaf sanatkar odaları ve ticaret odaları, sonrada iktidarlar olmalıdır. Adı işgaliye olan ve adından da anlaşılacağı üzere hakka uymayan, hukuka uydurulmuş yönetmeliklerle siz esnaf sanatkarların gözleri boyanmaktadır. Sizler kaldırım köşelerinde, sokak aralarında ekmeğinizi aramak zorunda bırakılmaktasınız. Geleceğinizin güvence altına alındığı, rekabette fırsat eşitliğinin sağlandığı, çağdaş koşullarda hizmet üretme imkanlarınızın ve insani çalışma koşullarınızın yaratıldığı, hizmet ettiğiniz ve sizin tabirinizle 'velinimetiniz' müşterilerinizle yani halkınızla aranıza nifak sokulmadığı ortamlara kavuşmak zorundasınız. Önünüzdeki birinci engel iktidarlar ise, ikincisi de meslek odalarınızın hantallığı, samimiyetsizliği, işbilmezliğidir. Hakka uymayan, hukuka uydurulan işgaliyelere göstereceğiniz tepkiyi, enerjilerinizi birleştirerek yaratacağınız sinerjiyle çıkmayan çıkarılmayan hipermarket yasasına yönlendirmelisiniz. Sonucu almanızın süresi uzayabilir, ancak çözüm kalıcı olacaktır. İşgaliye ücretlerine yapılan %500 zamdan, malum seçim arefesidir, geri adım atılsa, zam %300 e indirilse ne olacaktır? Bir yıl sonra benzer tepkilerinizi yine bu sayfalarda görmeyecekmiyiz? İş yaşantınızda, her gün başınız ne gelecek endişesiyle sizleri yaşamaya alıştıranlara ve üzerinizden keyif çatanlara döndürün tepkinizi. Sonucu oradan çıkaracaksınız. Sokak ve kaldırım işgallerinden sizlere huzur, mutluluk ve refah çıkmayacak, anlayın lütfen.

Yorumu oyla      16      8  
TC misafir 15 Ocak 2014 Çarşamba 19:59

herşey avm için! esnaf da kim miş?!

Yorumu oyla      14      7  
Selih 15 Ocak 2014 Çarşamba 18:19

Ah be kardeşim ömür ne işiniz vardıda gittin o partiye biran önce istifa et

Yorumu oyla      19      6  
kamil 15 Ocak 2014 Çarşamba 17:53

Akp'li başkan Ömür Şanlı esnafa izah eder artık bu durumu...

Yorumu oyla      20      6  
Işık Dikicigil 15 Ocak 2014 Çarşamba 13:22

YETMEZ AMA EVETÇİLER NE OLDU YAAA... UCU DOKUNDU HERHALDE

Yorumu oyla      34      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Winamp hayata döndü!
Dijital dünyanın efsane müzik uygulaması Winamp, geçtiğimiz ay internetteki ...
Konut kredisi çekene yargı müjdesi
Kahramanmaraş 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, bir bankanın konut kredi kullanan ...
Hamsi fiyatları tavan yaptı
Avlanan hamsi miktarının azalmasıyla birlikte hamsinin kilosu 10 liraya ulaştı.
 
Bakan Yıldız: Petrol bulsak da söylemeyiz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Çalışkan 1 kuyusunda petrol ...
Google'dan 3.2 milyar dolarlık hamle
Google, gelecekte oluşturmak istediği ekosistemin altyapısını güçlendirmek ...
Cari açık çığ gibi: 55 milyar doları aştı
Cari açık Kasım'da 3,94 milyar dolarla beklentinin altında gerçekleşti. ...
 
Rekor canavarı dolar: 2.1950’yi de geçti!
ABD'de Cuma günü açıklanan verilerin ardından haftaya sakin başlayan dolar ...
Aslan'dan TÜİK raporlu eleştiri: Bozuk ekonomi öldürüyor
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Türkiye’de yaşanan intihar olaylarının ...
Fasulyeden sonra patates krizi: 5 lira mı olacak?
Üretimi bir yılda yüzde 17 düşen patateste, bir de stok yapan tüccarlar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva