HABERLER>DÜNYADAN
1 Nisan 2010 Perşembe - 00:00

71 görüşmeden sadece 3’’ünde ilerleme

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, adada 19 aydır devam eden müzakerelerdeki 6 başlıktan 3'ünde ilerleme sağlandığını açıkladı.’

71 görüşmeden sadece 3’’ünde ilerleme

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, adada 19 aydır devam eden müzakerelerdeki 6 başlıktan 3'ünde ilerleme sağlandığını açıkladı.’
 
LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında Eylül 2008'den beri yürütülen müzakerelerde 71. görüşme Salı günü gerçekleşmişti. KKTC'deki cumhurbaşkanlık seçimi öncesinde son kez görüşen liderler, şu ana kadar sağladıkları ilerlemeleri açıklayacaklarını duyurmuştu.
 
Ancak Rum lider Hristofyas geri adım atınca, Mehmet Ali Talat basının karşısına tek başına çıkarak gelinen aşamayı anlattı.
 
Tam teşekküllü müzakerelerde bugüne kadar özellikle Yönetim ve Güç Paylaşımı, Avrupa Birliği ve Ekonomi konularında ciddi ilerlemeler kaydettiklerini aktaran Talat, uzlaşıların yanı sıra henüz üzerinde uzlaşılmamış konuların da kayıt altına alındığı 31 tane ''ortak belge'' ürettiklerini söyledi.
 
Talat, bunun yılı aşkın devam eden müzakere sürecinde bir ilk olduğuna işaret etti.
 
Lefkoşa'da Açık Öğretim Fakültesinde düzenlenen basın toplantısında Talat, yarım asırdır devam eden Kıbrıs konusundaki sorunların kronikleştiğini ve sorunun çözümlenmesinin zorlaştığını belirtti.
 
TEK EGEMENLİK, TEK KİMLİK
Talat, ''23 Mayıs tarihli açıklamada, Kıbrıs'ta iki kesimli, iki toplumlu ve BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği şekilde bir federasyonun kurulacağı ve tek uluslararası kimliğe sahip olacak bu ortaklığın federal bir hükümetin yanı sıra eşit statüde, bir Kıbrıs Türk kurucu devleti, bir de Kıbrıs Rum kurucu devleti olacağı üzerinde anlaşılmıştır.
 
1 Temmuz tarihli açıklamada, tek egemenlik ve tek vatandaşlık konularında prensipte anlaşıldığı, bu konuların uygulamadaki detaylarının ise tam teşekküllü müzakerelerde ele alınacağı kayda geçirilmiştir.
 
REFERANDUMLA OYA SUNULACAK
25 Temmuz tarihli toplantıda, bulunacak olan çözümün hem Kıbrıslı Rumların, hem de Türklerin meşru hak ve çıkarlarını gözeteceği ve üzerinde uzlaşıya varılmış olan anlaşmanın eş zamanlı ve ayrı ayrı yapılacak referandumlar aracılığıyla her iki halkın onayına sunulacağı vurgulanmıştır.
 
Sonuç olarak, bu açıklamalarda çizilen çerçeveyle, çözümün zemini bağlamında, Türkiye ve bizim tarafımızdan ısrarla vurgu yapılan yerleşik BM parametreleri zeminine tamamen bağlı kalınmıştır.''
 
TÜRK TARAFI BUGÜNE DEK KAZANÇLI ÇIKTI
Kıbrıs Türk halkının, 2004'te düzenlenen referandumlarda açık biçimde ortaya koyduğu çözüm ve uzlaşma iradesi ile uluslararası camiada ele geçirilen moral üstünlüğünün ve devam eden çözüm vizyonunun siyasi ve hukuki alandaki olumlu sonuçlarının alınmaya başladığını ve zaman içinde bu kazanımların artarak devam edeceğini dile getiren Talat, şöyle devam etti:
 
''Bu yeni kazanımların bir ihtimal olarak dahi ortaya çıkması bile, Rum tarafının statükonun devam ettirilemez olduğunu daha açık görmesine yardımcı olacak ve Rum tarafını erken bir çözüm konusunda cesaretlendirecektir. Yaşanan gelişmeler şüphe götürmez bir şekilde göstermiştir ki istikrarla ve kararlılıkla izlenen yapıcı, çözümü zorlayan politikasından Türk tarafı bugüne kadar kazançlı çıkmıştır ve bundan sonra da kazançlı çıkmaya devam edecektir.''

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihin en iyi 1 Nisan şakaları
Dünyanın ilk sanal müzesi olan `museumofhoaxes.com` şimdiye kadar yapılmış ...
Tuvalet imkanı için nüfus sayımı!
Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Hindistan'da bir sene sürecek bir ...
İntihar saldırılarını Çeçenler üstlendi
Rusya'nın başkenti Moskova'da iki ayrı metro istasyonuna düzenlenen ...
 
Belçika peçeyi yasaklıyor
Belçika'da güvenlik zaafı yarattığı gerekçesiyle yüzü kapatan kıyafetlerin ...
Rusya’’da yine bomba sesleri: 12 ölü
Rusya'nın Dağıstan bölgesinde meydana gelen intihar saldırısında ...
Sigarada domuz kanı mı var?
Avustralyalı bir profesörün iddiası, inançlı Müslümanlar'ın sigarayı ...
 
Havada faciaya 60 metre kala’…
ABD'nin California eyaletinde San Fransisco kenti üzerinde iki uçağın ...
Eroğlu: Belli ki fazla bir ilerleme yok
KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile ...
Helal seks shop!
Hollanda'da Müslümanlara helal seks ürünleri satan, online bir seks ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva