HABERLER>DÜNYADAN
15 Şubat 2013 Cuma - 08:16

'İsrail'in paralı askerleri öldürdü'

İran Devrim Muhafızları’nın üst düzey bir komutanı, Suriye’de uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. İran, General Hasan Şateri’nin öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tuttu.

 İsrail in paralı askerleri öldürdü

İSTANBUL - Suriye’deki iç savaş, Ortadoğu’daki diğer ülkelerinde muhaliflerle Beşşar Esad rejimi arasındaki çatışmalarda oynadığı rol hakkında soru işaretleri doğuruyor. İran Devrim Muhafızları komutanlarından Hasan Şateri’nin, Şam’dan Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yol alırken pusuya düşürülerek öldürüldüğü haberleri, İran ile İsrail arasında yeni bir gerginliğe neden olabilir. Şateri’nin, 2006’da İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan savaşın ardından Lübnan’ın yeniden inşa edilmesinden sorumlu olan İran Yeniden Yapılandırma Komitesi’nin başında olduğu belirtildi. Komitenin sözcüsü Ramazan Şerif, suikastın ardından yaptığı açıklamada, “Hasan Şateri’nin Siyonist rejime bağlı paralı askerler ve destekçileri tarafından öldürüldüğünü” söyledi.

ABD-İSRAİL-İRAN ÜÇGENİ ISINIYOR
İranlı komutanın ölümü hakkında birçok soru işareti bulunurken, Suriye’de hangi amaçla bulunduğu da kesin değil.Lübnan gazetesi As-Dafir, ‘Genera Şateri’nin Halep’in yeniden inşası için şehirde bulunduğunu’ öne sürerken, Suriyeli muhalifler bu iddianın ‘gülünç’ olduğunu, Suriye’nin bir zamanlar ticaret merkezi olarak bilinen kentin çatışmaların merkezlerinden biri olduğunu belirtti.


ABD’nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford, geçtiğimiz ay İran’ı eleştirerek, ‘Tahran rejimini Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a destek vermekle’ suçlamıştı. Ford, “Suriye’ye silah gönderiyorlar, uzmanlar yolluyorlar. Hatta, Devrim Muhafızları üyelerini de Suriye’ye gönderdiklerini biliyoruz” demişti.ABD’nin açıkça suçlamasının yanı sıra, İsrail savaş uçakları geçtiğimiz hafta Şam’ın eteklerindeki bir askeri üssü bombaladı.İngiliz Daily Telegraph’a konuşan Batılı diplomatlar, ‘İran’ın Lübnan’daki Hizbullah örgütüne karadan havaya ateşlenen füzeler taşıdığından şüphelenildiğini, İsrail uçaklarının da bu istihbarata yönelik bir operasyon düzenlediğini’ belirtmişti.
 
LÜBNAN ÜZGÜN
İranlı komutan Şateri’nin yolunu gözlerken ölüm haberini alan Lübnanlılar ise büyük üzüntü içinde. Beyrut’un Şii nüfusun yoğun olduğu Dahiyeh mahallesinde, Şateri’nin ölümü büyük üzüntü ve öfkeye neden oldu.Dahiyeh, yaklaşık bir ay süren çatışmaların ardından büyük hasar görmüştü. Yerleşimcilerden biri, “O burada çok sevilirdi. 2006’daki savaşın ardından yeniden ayağa kalkmamızı sağlamıştı” dedi.Bir diğer Dahiyeh sakini, “Burada çok iyi bir iş çıkardı. Mali gücü ve zekası yüksek biriydi. Lübnan’a inşaat şirketleri getirdi... ABD’de Katrina Kasırgası’nın yıktığı yerler hala harabe halinde. Ama Şateri iki yıl içinde her yeri yeniden inşa etti” dedi.

‘MUHALİFLER ÖLDÜRDÜ’
Hizbullah, Daily Telegraph’a yaptığı açıklamada, ‘Şateri’yi uzun zamandan beri tanıdıklarını, uzun süredir suikast için bir hedef oluşturduğunu, bu şüphelere yönelik kişilerin geçmişte tutuklandığını’ belirtti.Şateri’nin suikastında şüpheler, geçmişte dört İranlı nükleer fizikçiye suikast düzenleyen İsrail’de odaklarırken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ‘Şateri’nin Suriyeli muhalifler tarafından öldürüldüğünü’ öne sürdü.AFP’ye açıklama yapan örgütün direktörü Rami Abdel Rahman, “Kesin olarak nerede vurulduğunu bilmiyoruz. Ancak Şam’dan Beyrut’a gitmekte olan aracının bir grup muhalif tarafından pusuya düşürüldüğünü biliyoruz” dedi.ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün yaptığı açıklamada, Suriye’deki savaşın çok büyük bir insan kaybına neden olduğunu belirterek, ‘geride kalan iki yılda 90 bin kişinin hayatını kaybettiğini’ ifade etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘İlk pozu’nu 13 yaşında verdi!
Bebeklik dönemine ait hiç fotoğrafı olmayan Latrell Higgins, 13 yaşında bebekliğine döndü.
ABD bu sözleri tartışıyor: Yakın şu...
ABD, "polis katili" Christopher Jordan Dorner'ın ölüm şeklini tartışıyor. ...
Şok! Ünlü atlet sürpriz yapan sevgilisini öldürdü!
Olimpiyatlarda yarışan ilk ampute atlet olarak tarihe geçen Güney Afrikalı ...
 
Sevgililer Günü'nde ikizinin katiliyle evlenecek!
İkiz kardeşinin katiliyle Sevgililer Günü'nde evlenecek Arjantin'de bir ...
Taraftarları taşın uçak acil iniş yaptı: 5 ölü!
Ukrayna'da 45 kişiyi taşıyan uçak acil iniş yaptığı sırada parçalara ayrıldı. ...
Papa veda etti
İki gün önce sürpriz bir şekilde istifa ettiğini açıklayan Papa 16'ıncı ...
 
At eti skandalı Almanya'ya sıçradı!
İngiltere'de geçtiğimiz hafta dondurulmuş gıdalarda inek eti yerine at ...
Obama’dan ‘liberal sol’ manifesto!
Obama, ikinci kez başkanlığa seçilmesinden sonraki ilk "Birliğin Durumu" ...
ABD'yi kitleyen operasyon intiharla bitti
ABD'nin günlerdir peşinde olduğu "katil polis" Christopher Jordan Dorner ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva