HABERLER>GÜNCEL
1 Ocak 2012 Pazar - 15:59

'Devrim'in mühendisinden yerli sanayi anıları

Türkiye'nin ilk yerli otomobili ''Devrim''i üreten ekipten hayatta kalan bikaç isimden biri olan 93 yaşındaki Hamdi Tahıllıoğlu, ilk yerli malı demir köprülerin, vagonların ve vinçlerin hikayesini anlattı.

 Devrim in mühendisinden yerli sanayi anıları

İZMİR - İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek Mühendis Mektebi'ni bitirdikten sonra Eskişehir Demiryolu Fabrikasında yüksek mühendis olarak çalışan, ardından 1967-1974 yılları arasında Adapazarı Demiryolu Fabrikası'nda müdür olarak görev yapan Tahıllıoğlu, AA muhabirine anlattığı anılarıyla Türk yerli sanayinin bir dönemini de gözler önüne serdi.
 
Tahıllıoğlu, Başbakanlık tarafından 1961 yılında, Ulaştırma Bakanlığına ''yerli otomobil üretilmesine dair teşebbüslerin başlatılması emri''nin de verilme cesaretini ve sonradan ''Devrim'' adı verilecek ilk yerli otomobilin izlerini taşıyan anılarında, Türkiye'de üretilen ilk yerli malı demir köprülerin, vagonların ve vinçlerin hikayesini anlattı.
 
Türkiye'de 1950'li yıllarda demir köprü üretiminin yapılmadığını, demiryollarının üzerine konulması gereken köprülerin dışarıdan satın alındığını, burada sadece bakımının yapıldığını dile getiren Tahıllıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Arkadaşları topladım, 'çocuklar biz bu köprülerin bakımını yaptığımıza göre kendisini niye yapamayalım' dedim ve bu köprüleri yapmaya karar verdim. 1952 senesiydi. O sene 151 adet köprü lazımmış demir yollarına. 'Yapabilir misiniz-' dediler. Biz de yapıp yapamayacağımızı tekkik ettik ve yapabileceğimize kanaat getirdik. Malzeme siparişini verdik. Bekliyoruz malzeme gelecek diye. Ama geldiği yok. Atladım Ankara'ya gittim, daire başkanıyla konuşuyoruz. 'Efendim, bunlar terminli işler, ben bunları vaktinde yetiştiremezsem sıkıntı olur.' dedim. O zamanlar bizim sorumluluk hissimiz çok ağır basıyordu. Malzemenin gelmediğini anlattım. 'Yol dairesi bunları Almanya'ya sipariş etmiş' dedi. 'Ama olur mu, ben işçimi ona göre takviye ettim, teşkilatımı kurdum, yazık değil mi- Yarın bir harp vukuunda Almanya'dan mı köprü gelsin bize-' dedim. Kendimiz yapmak üzere teşebbüsümüzü yapmışız. Bunun üzerine daire reisi maalesef şunu dedi. 'İki dairenin arasını açamam, sen istiyorsan genel müdürle konuş.'
 
Ben daha 10 senelik bir mühendisim ama gençliğin cesareti var. 'Giderim' dedim, gittim. Genel müdür yardımcısına aynen durumu anlattım. 'Peki' dedi, yol daire reisini aradı bulamadı, muavinini aradı, çağırdı yanına. Beni odanın dışına çıkarıp içeride nasıl bağırdı adama. 'Derhal o siparişi iptal edeceksiniz. Eskişehir yapacak' dedi. Ve 151 köprüyü 1 sene bile kalmadan yaptık, yerlerine yerleştirdik. Çoğu Ege Bölgesi'ndedir ve halen çalışmaktadır.''
    
ALMAN MÜHENDİSE VERİLEN CEVAP-
Hamdi Tahıllıoğlu, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nin yanındaki iki köprüden birini yine Eskişehir'de kendilerinin imal ettiğini ifade ederek, ''O köprülerden biri Almanlarındır, diğerini biz Eskişehir'de imal ettik, montajını yaptık. Montaj yaparken Alman mühendis 'iyi benzetmişsiniz' dedi. 'Ne diyorsunuz-' dedim. 'Baksana aynısını yapmışsınız' dedi. 'Aynısı değil dedim, senin yaptığı köprü 19 ton dingil sıkletine dayanır. Benimki 25 ton dingil sıkletini taşır. Sadece şekil olarak aykırı durmasın diye aynı şekli verdik' dedim'' şeklinde konuştu.
    
''ADNAN MENDERES ÜRETTİĞİMİZ VİNCİ GÖRÜNCE ŞAŞIRDI''
Eskişehir'de ilk yerli malı vinç üretiklerini de anlatan Tahıllıoğlu, şunları dile getirdi:
''Kendi vincimizi kendimiz imal ettik. 10 tona kadar yük kaldırabilen. Rahmetli Adnan Menderes geldiğinde, imal ettiğimiz vinci gördü, şaşırdı. Çünkü o zamana kadar yapılmamış bu tip şeyler, hep dışarıdan alınmış. 'Memlekette neler yapılıyormuş da, biz Yeşilköy karayoluna ufacık bir köprüyü Yugoslavya'dan satın alıyoruz, yazıklar olsun' dedi. Demek ki, yapılanlar üst kademelere pek gösterilmiyor, anlatılmıyor. Bu da bizim bürokrasimizin kötü tarafları. Daha sonra Adapazarı fabrikasına iki tane daha vinç imal ettik, teslim ettik. Biri 50 diğeri 33 tonluk.
 
Sıram geldi, bir gün Adapazarı fabrikasına müdür oldum. Baktım, o vinçler kenara çekilmiş, hiç kullanılmamış. Vagonları krikolarla kaldırıyorlar. Niye kullanmadınız diye sordum. Efendim ihtiyaç olmadı dediler. Kaldırma aparatları yapılmamış dediler. Kaldırma aparatları da dört tane demir. Hemen emir verdim, kaldırma aparatları hemen yapacaksınız. Sonra da kendi imal ettiğim vinçleri kendim kullandım.''

Tahıllıoğlu, 1974 senesinde Adapazarı fabrikasında ürettikleri 48 adet yolcu vagonunu Pakistan'a ihraç ettiklerini, bu vagonları kadınlar ve erkekler bölmeleri ayrı olacak şekilde tasarlayıp imal ettiklerini sözlerine ekledi. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
4 subaya ‘Game Of Thrones’ sürgünü
İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nde İngilizce eğitimi veren 4 subay hakkında, ...
Uludere Kaymakamı yaşadıklarını anlattı
Irak sınırındaki olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye ziyaretinde ...
Erdoğan’dan yardım istedi: Beni kurtarın
Avukat Pınar Söğüt, 1 ay önce boşandığı güvenlik görevlisi olan eşinin ...
 
Yılbaşı balosuna göndermeyen babaya bıçak
Karşıyaka’daa 28 yaşındaki Ö.P., babası Muhsin P.'yi, ablasının işyerinin ...
Apaçi Hasan Amca dünya 1.'si oldu!
2011 biterken Youtube'da yayınlanan videolar arasında en iyileri seçen ...
Anasınıfı öğrencisinin yaptığı resimden dram çıktı
Deri işçisi babası işten atılan 6 yaşındaki Mahmutcan Demirci, üzüntüsünü ...
 
Batıklar, geçmişi anlatıyor
Ege Denizi'ndeki insan izlerini gün ışığına taşıyacak 'Türkiye Batık Envanteri ...
Fil ailesi buluşmak için gün sayıyor
İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda geçen şubat ayında dünyaya gelen ve 'İzmir' ...
İzmir’de yılın ilk kazasında sürücü otomobilde sıkıştı
İzmir'de yılın ilk kazasında, Bayraklı İlçesi'nde yağmur nedeniyle kayganlaşan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva