Sağlık

Dr. Sofuoğlu, afetlere dikkat çekti: Herkes ilk yardım eğitimi almalı!

Son 10 yılda acil durum ve afetlerde çok büyük artışlar görüldüğünü belirten AAHD Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, her bireyin, tüm ailelerin ilk yardım ve afet yönetim eğitimi alarak olası felaketlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Dr. Sofuoğlu, yapay zeka ve teknolojiden daha çok yararlanarak önlem alınmasının isabetli olacağını ifade etti.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Son yıllarda terör, orman yangını, deprem, salgın, sel gibi felaketlerin artması üzerine uzmanlar da alınması gereken  bireysel ve toplumsal önlemlere yönelik kafa yormaya başladı. Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği (AAHD) Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, yurttaşlara ve yetkililere çok önemli mesajlar verdi, herkesin öncelikle ilk yardım eğitimi alması gerektiğini söyledi. İnsanların afet ve savaşlara hazırlıksız yakalandığı için çaresizlik içinde kaldıklarını hatırlatan Sofuoğlu, olası her türlü afet ve insani kaynaklı olaylara karşı hazırlıklı olunması çağrısında bulundu.

SORUNLARLA BAŞA ÇIKILMASI HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR
Küresel İklim Değişikliğine bağlı olarak acil durum ve afetlerde özellikle son 10 yılda çok büyük artışlar yaşandığına dikkat çeken AAHD Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, “Aşırı Hava Olayları kapsamında şiddetli fırtına, kasırga, kuraklık, aşırı yağışlar, seller yaşandı. Aşırı sıcaklık artışı ve kuraklığa bağlı orman yangınları oldu, tarımsal verimlilik azaldı, su kıtlığına bağlı göçler yaşandı. Ekonomik sorunlar ve nüfus artışına bağlı olarak iç karışıklıklar, terör olayları ve savaşlar da arttı” dedi.

Tüm bunların, sadece Türkiye’de değil, dünyadaki sağlık sistemlerini zorladığını, başa çıkılmasının her geçen gün zorlaştığını dile getiren Başkan Dr. Sofuoğlu, “Sağlık sistemi, uzun süredir bu sorunun altında ezildi” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

SOFUOĞLU, BİR DİZİ ÖNERİDE BULUNDU
“Hemen bir yerlerden başlamak gerekir. Öncelikle koruyucu sağlık hizmetleri ve acil sağlık hizmetlerinde yaygın, etkin ve teknolojik çözümler bulunmalıdır. Uzaktan eğitim ve yapay zeka daha yaygın kullanılmalıdır. İlk yardım ve afet hazırlıkları toplumun her kesimine bu yolla öğretilmelidir. Her birey, her aile acil bir durumda ne yapacağını, hangi hastalıklarla karşılaşabileceğini, nasıl müdahaleler yapacağını bilmelidir. Spontan gönüllülük için çalışmalar yapılmalıdır. Geleneksel yöntemler ile yapılan uygulamalı eğitimler ile ilk yardım eğitimlerini yaygınlaştırmak mümkün değildir. Doğa veya insan kaynaklı acil durum ve afetlerde, çok sayıda kişinin yaralandığı olaylarda ilk yardım, triyaj ve tahliye için yapay zeka destekli teknolojilerden yararlanılmalıdır. Acil çağrı merkezlerinde uzaktan ilk yardım ve tıbbi müdahale için sistemler kurulmalıdır. Ambulans ekipleri de buna göre eğitilmeli, dronlar ve giyilebilir teknolojiler sisteme dahil edilmelidir. Olay yerine ilk yardım malzemeleri, tıbbi malzemelerin hızla gönderilmesi (drone) için çalışmalar yapılmalıdır. Acil sağlık ekipleri çoklu yaralanmalarda olay yerinde dijital triyaj sistemini kullanmalıdır. Dron ambulans ve mobil sağlık sistemleri kullanılmalıdır.”

HAVA KİRLİLİĞİ VE HASTALIKLAR İÇİN DE ÖNLEMLER ALINMALI
Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Acil Durum ve afet yönetimi açısından uydu iletişimi, coğrafik bilgi ve erken uyarı sistemleri, drone ve robotlar, tele-tıp, mobil uygulamalar, yapay zeka gibi yeni teknolojilerin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Hava kirliliği, solunum sistemi hastalıkları, su ve gıda kaynaklı hastalıklar için önlemler alınmalıdır. Yüksek nüfuslu ve çok katlı şehirleşmeler yerine kırsal alanda az nüfuslu, yeşil ağırlıklı yerleşim yerleri yaratılmalıdır. Yeni oluşturulan kentlerde güvenlik ve savaşa karşı sığınak, tahliye yolları, alarm sistemleri gibi önlemler mutlaka düşünülmelidir. Tüm bunların yanında acil durum ve afetlere karşı ulusal ve uluslararası işbirlikleri artırılmalı, yapay zeka ve teknoloji destekli analiz, hızlı müdahale yöntemleri ve araçları kullanılmalıdır.”